Lubię domowe sałatki, bo można samemu zarządzać proporcjami i sprawić, że sałata nie poskromi reszty towarzyszy, naładowana bez opamiętania do miski.
A w upały, kiedy wybitnie nie chce mi się nagrzewać i tak cierpiącego od gorących wschodów słońca mieszkania, to robię sałatkę Cobb, gdzie kurczak tańczy z bekonem i serem z niebieską pleśnią, osłodzony kukurydzą i wykończony musztardowo-miodowym vinegrette.
Kluczem do sukcesu jest dobrze upieczona, soczysta pierś z kurczaka w marynacie z ostrej wędzonej papryki i niedźwiedziego czosnku. Zaraz zdradzimy Wam tipy, dzięki którym filet będzie miękki, aromatyczny i wypieczony w punkt. Nie wspominając już o magicznym sosie – zresztą, co ja się będę rozpisywał – spróbujcie go na łyżeczce prosto po przygotowaniu, zrozumiecie, o czym mowa.
Składniki:
Sałatka Cobb:
5-6 liści sałaty lodowej
1 średnia cebula
100g sera z niebieską pleśnią
250g piersi z kurczaka pieczonej w papryce i czosnku
30g boczku pokrojonego w kostkę
150g kukurydzy
Musztardowo-miodowy vinegrette:
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy dijon
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka w papryce i czosnku: W małej miseczce mieszamy 1 łyżkę ostrej papryki, 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego i tyle oliwy z oliwek, żeby otrzymać nieco piaskową konsystencję, którą natrzemy cały filet. Na przyprawioną pierś kładziemy trzy małe kawałki masła i całość zawijamy w folię aluminiową. Bierzemy wykałaczkę i nakłuwamy folię, tworząc w niej dziurki tak, aby mięso mogło trochę pooddychać, ale nie wysuszyło się w piekarniku. Sam piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut, sprawdzając mięso przed końcem pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy pierś do ostudzenia.
- Musztardowo-miodowy vinegrette: W misce mieszamy oliwę, ocet, miód i musztardę, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu według uznania, aczkolwiek w przypadku musztardy Dijon pieprz może okazać się zbędny, jeśli macie delkiatne podniebienie. Sos możemy przelać do sosjerki.
- Sałatka: Ser pleśniowy kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Sałatę dokładnie rwiemy na małe części. Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle ok 3-5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Cebulę również powinniśmy pokroić w kostkę delikatnie zeszklić na oliwie, żeby nieco zmiękła. Składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, podsmażony boczek, cebulę i polewamy całość vinegrettem. Sałatkę Cobb dokładnie mieszamy i możemy ją podać na stole.
Podanie:
Sałatka Cobb jest bardzo stonowana jeśli chodzi o ciężar, więc jest tam jeszcze miejsce na mały dodatek np. w postaci grzanek czosnkowych. Żeby przygotować takie grzanki, należy odkroić skórki z kilku kromek chleba, pokroić je w kostkę i obsmażyć na patelni, na której wcześniej rozgrzejemy masło i starty czosnek. Grzanki smażymy do momentu, aż złapią złoty kolor. Najlepiej robić to na średnim ogniu.
W wersji alternatywnej dobrze sprawdzi się też lekkie pieczywo pełnoziarniste, natomiast prawdziwi Stonerzy na pewno nie pogardzą nachosami w takim zestawieniu.
No dobra, my tu gadu-gadu, a jedzenie stygnie. Miski i widelce w dłoń… i do roboty!
- 5-6 liści sałaty lodowej
- 1 średnia cebula
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 250 g piersi z kurczaka pieczonej w papryce i czosnku
- 30 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g kukurydzy
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 3 łyżki oliwy z oliwek
-
W małej misce wymieszaj 1 łyżkę papryki z 1 łyżką czosnku niedźwiedziego i odrobiną oliwy.
-
Natrzyj filet przyprawami.
-
Na przyprawioną pierś połóż 3 małe kawałki masła
-
Owiń kurczaka folią aluminiową i podziurkuj ją wykałaczką w kilku miejscach.
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
-
Filet piecz przez ok. 20-25 minut.
-
W misce wymieszaj oliwę z octem, miodem i musztardą, aż wszystkie składniki się połączą.
-
Jeśli chcesz, dopraw sos szczyptą soli i pieprzu.
-
Ser pleśniowy pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce.
-
Sałatę lodową porwij na małe części.
-
Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na maśle ok 3-5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
-
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, aby zmiękła.
-
Wszystkie składniki włóż do miski.
-
Dodaj kurczaka, boczek i cebulę.
-
Polej sałatkę dressingiem.
-
Wymieszaj dokładnie jej zawartość.