Nie musicie przecierać oczu – nie macie omamów wzrokowych. Oto prawdziwie cebulackie burgery. Nazwaliśmy je tak nie dlatego, że źle komuś życzą, noszą skarpety do sandałów, czy ciągle narzekają. Po prostu jest w nich ogrom cebuli z dodatkiem pieczarek. Ba! Są to iście światowe cebulackie burgery zważywszy na to, że spoczywa na nich ser szwajcarski. Dziurawy niczym cebulackie skarpety.

Nie będziemy Was tu czarować, że mieliśmy jakiś przypływ wyjątkowej inwencji twórczej i olśnieni potrzebą wymuskania swoich wrażliwych podniebień stworzyliśmy to, co widzicie na zdjęciu – takiej historii nie kupiłby nawet emeryt na promocji w dyskoncie.

Tak zwyczajnie, po prostu, po ludzku naszło nas na klasyczne żarcie. Bez udziwnień, bez zboczeń, za to z takimi dodatkami, które nasza domowa kuchnia zna, lubi i często rzuca na talerze.

Głównymi nośnikami smaku są tu grube kotlety wołowe obficie przyprawione solą i pieprzem, a także wspomniana wyżej cebula, której słodycz wydobywamy podczas duszenia, a przełamujemy grzybową nutą w postaci zrobionych na brązowo, mięciusich pieczarek.

Dorzucimy do tego plaster słodkiego sera szwajcarskiego, majonez trzymający mięso i mamy coś, czego nie trzeba poprawiać, doprawiać, ani naprawiać. Stoi wielkie bydle i każe się zjeść do ostatniego okruszka, do najmniejszego piórka cebuli, do ostatniej dziury w stopionym serze.


Do przygotowania cebulackich burgerów przydadzą się:

No jak każe, to co się będziemy stawiać?

Składniki (na dwa burgery):

składniki na burgery cebulackie

Cebulackie burgery:

2 bułki do burgerów

400g mielonej wołowiny podzielonej na 2 burgery

2 cebule pokrojone w piórka

4 pieczarki pokrojone w grube plastry

2 plastry sera szwajcarskiego (u nas ementaler)

2 łyżki majonezu

Cebulacki sen

W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy cebulę. Smażymy ją na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ta się zeszkli. Następnie wrzucamy do rondelka pieczarki i kontynuujemy smażenie, tym razem na nieco większym ogniu. Od momentu, w którym pieczarki zaczną puszczać wodę, odliczamy sobie ok. 8 minut i dusimy całość, pamiętając żeby czasem zamieszać zawartość rondelka.

cebula duszona z pieczarkami

Pora zająć się wołowiną. Burgery przyprawiamy obficie pieprzem i solą, po czym kładziemy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy je z jednej strony ok. 2-3 minuty, po czym przekładamy je na drugą stronę.

burgery smażone na patelni grillowej

Kładziemy na wierzch po plasterku sera i smażymy kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie możemy je zdjąć z ognia i zawinąć w folię aluminiową, żeby doszły tam, kiedy my będziemy grillować bułki lub podpiekać je w piekarniku. Mięso powinno być idealnie różowe w środku.

Najprzyjemniejsze zostawiamy na koniec – mowa oczywiście o układaniu burgerów. Spód bułek smarujemy majonezem, na którym umieszczamy część duszonej cebuli z pieczarkami oraz wołowinę. Na wierzchu kotletów kładziemy pozostałą cebulę z pieczarkami i przykrywamy całość dachem bułki.

cebulackie burgery

cebulacki burger

Tak się złożyło, że cebulackie burgery trafiły na nasz stół, kiedy w TV leciała ostatnia część przygód Harry’ego Pottera. Gdyby ktoś przebywał w pomieszczeniu z nami, to odgrodzilibyśmy się całym zestawem parawanów, żeby tylko zablokować dostęp do naszych mięsnych horkruksów.

A gdyby to nie pomogło, to avada kedavra i po sprawie.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Cebulackie burgery
  • 2 bułki do burgerów
  • 400 g mielonej wołowiny podzielonej na 2 burgery
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 4 pieczarki pokrojone w grube plastry
  • 2 plastry sera szwajcarskiego u nas ementaler
  • 2 łyżki majonezu
Wskazówki
  1. Rozgrzej dwie łyżki oleju w rondelku.
  2. Dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
  3. Wrzuć do rondelka pieczarki.
  4. Poczekaj aż puszczą wodę i duś je z cebulą ok. 8 minut, pamiętając, żeby zamieszać co jakiś czas.
  5. Rozgrzej porządnie patelnię grillową.
  6. Przypraw wołowinę obficie pieprzem i solą, po czym wrzuć je na patelnię.
  7. Smaż najpierw ok. 2-3 minuty z jednej strony na sporym ogniu.
  8. Przełóż mięso na drugą stronę, połóż po plasterku sera na wierzch i smaż kolejne 3-4 minuty, aż ser się stopi.
  9. Zdejmij burgery z ognia i zawiń je w folię aluminiową na czas grillowania lub podpiekania bułek.
  10. Posmaruj spód bułki majonezem.
  11. Ułóż na nim trochę cebuli z pieczarkami i burgera.
  12. Wykończ pozostałą cebulą z pieczarkami.
  13. Przykryj dachem bułki