sernik bounty

Sernik Bounty z polewą z białej czekolady

by Stonerchef

Bounty oznacza nagrodę, dobrodziejstwo i szczodrość. Nagrodę, którą trzeba najpierw upolować, co niektórym fanom Gwiezdnych Wojen może przywołać skojarzenia ze słynnymi Bounty Hunters – najemnikami, dla których cel uświęcał środki. Dobrodziejstwem jest kokos, a szczodrość charakteryzuje nasz gastro-gest. Kiedy połączymy to wszystko w spójną całość, otrzymamy sernik Bounty z polewą z białej czekolady.

Generalnie mamy jedną zasadę w życiu, którą kierujemy się przy rozpoznawaniu ludzi – nie ufamy osobom, które nie lubią pizzy (takie na szczęście nie istnieją), czekolady (specjalne grupy terapeutyczne już się nimi interesują) i kokosa. Także jeśli należycie do jednej z tych grup, liczcie się z tym, że niektórzy będą na Was patrzeć spod tzw. łba.

Nie lękajcie się, albowiem w tym magicznym serniku jest nadzieja, która leczy lepiej niż przysłowiowe ręce – leczy duszę, ciało i głupie przekonania.


Do przygotowania sernika Bounty przydadzą się:

Teraz pora zebrać zasłużoną nagrodę.

Składniki (na tortownicę 20-22cm):

składniki na sernik bounty

Sernik Bounty z polewą z białej czekolady:

350g ciasteczek kokosowych

2 łyżki masła

500g serka śmietankowego

100-120g wiórek kokosowych

500g śmietany 36%

Do 100g miodu

0,5 łyżeczki soli himalajskiej

6 batoników Bounty

składniki do wykończenia sernika

Polewa z białej czekolady:

200g białej czekolady

200g śmietany 36%

Dekoracja:

2 łyżki kakao

Kilka pokrojonych batoników Bounty

Pracujemy na nagrodę

Zaczynamy od wyłożenia formy do ciasta papierem do pieczenia. Następnie roztapiamy masło w rondelku na małym ogniu, a do pojemnika na malakser wrzucamy ciasteczka kokosowe.

spód do sernika Bounty

Miksujemy ciasteczka na bardzo drobny miał, po czym dodajemy masło i pracujemy z malakserem dalej, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.

spód sernika Bounty w formie do pieczenia

Wykładamy spód sernika w formie do ciasta i dociskamy go porządnie do dna. Formę wkładamy do lodówki na czas wyrabiania masy sernikowej.

serek śmietankowy ubity z cukrem

W dużej misce miksujemy serek śmietankowy z białym cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

śmietana ubita z cukrem pudrem

W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.

masa sernikowa

Pora na stworzenie masy sernikowej – w tym celu łączymy ze sobą zawartość obu misek. Możemy do tego użyć miksera, ale pracujemy tylko do połączenia się składników. Na samym końcu wsypujemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy, tym razem ręcznie.

pierwsza warstwa sernika

Wyjmujemy formę ze spodem z lodówki i układamy w niej połowę masy sernikowej.

druga warstwa sernika

W malakserze miksujemy batoniki Bounty i formujemy z nich płaską masę, którą delikatnie kładziemy na pierwszej warstwie sernika.

trzecia warstwa sernika

Wykańczamy sernik pozostałą masą sernikową i wyrównujemy go szpatułką. Teraz pozostało nam włożyć sernik do lodówki na minimum 4 godziny, chociaż zalecamy zostawienie go tam na całą noc.

czekolada roztapiana ze śmietaną

W rondelku roztapiamy na małym ogniu białą czekoladę ze śmietaną, do dokładnego połączenia się obu składników.

gotowa polewa z białej czekolady

Kiedy to już nastąpi, zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy czekoladę do wystudzenia, żeby była chłodna, ale nie zimna – inaczej polewa nie będzie odpowiednio spływać po wierzchu ciasta.sernik bounty przed wykończeniem

Wyjmujemy sernik Bounty z formy i kładziemy go na blacie – wygląda na nieco nagi, więc trzeba go już tylko ubrać w stylowe ciuchy, tj. w kakao i polewę.

sernik bounty posypany kakao

zbliżenie na sernik bounty przed polaniem białą czekoladą

Zaczynamy od posypania kakao na całej powierzchni sernika, po czym rozprowadzamy polewę na górze, tak aby spływała ona po powierzchni ciasta. Na końcu układamy pokrojone batoniki Bounty i wstawiamy sernik ponownie do lodówki, tym razem na ok. 15 minut – polewa powinna w tym czasie zastygnąć. A teraz apetyczna sesja naszej nagrody:

sernik bounty

sernik bounty

sernik bounty

sernik bounty

sernik bounty

Sernik Bounty aka Pacman. Przypadek? Nie bardzo.

sernik bounty

sernik bounty

sernik bounty

Nagroda gotowa – sernik Bounty jest solidnie skonstruowany, a delikatna kokosowa masa sernikowa przeplatana warstwą zmiksowanych batoników raduje podniebienie w stopniu, który jest bardzo trudny do przebicia. Całość wieńczy zbroja z posypanego kakao, po którym polewa z białej czekolady spływa zalotnie, nie pozostawiając żadnych wątpliwości – nagroda jest w pełni zasłużona.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sernik Bounty z polewą z białej czekolady
  • 350 g ciasteczek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 500 g serka śmietankowego
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 500 g śmietany 36%
  • 70 g białego cukru
  • 6 batoników Bounty
Polewa z białej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietany 36%
Dekoracja
  • 2 łyżki kakao
  • Kilka pokrojonych batoników Bounty
Wskazówki
  1. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia.
  2. Roztop masło w rondelku na małym ogniu.
  3. Zmiksuj w malakserze ciasteczka kokosowe.
  4. Dodaj masło i zmiksuj na konsystencję mokrego piasku.
  5. Rozprowadź spód na formie i dociśnij porządnie do dna.
  6. Włóż formę do lodówki na czas wyrabiania masy sernikowej.
  7. Ubij serek śmietankowy z białym cukrem (mikserem) do uzyskania puszystej konsystencji.
  8. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.
  9. Połącz zawartość obu misek i miksuj przy użyciu miksera do połączenia się składników.
  10. Dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj je łyżką do masy sernikowej.
  11. Wyjmij formę z lodówki i ułóż na niej połowę masy.
  12. Zmiksuj batoniki Bounty w malakserze i spłaszcz je w dłoniach, po czym ułóż je na pierwszej warstwie.
  13. Wykończ ciasto pozostałą masą sernikową i wyrównaj szpatułką na wierzchu.
  14. Włóż sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  15. Przed wyjęciem sernika z lodówki przygotuj polewę - roztop w garnku białą czekoladę ze śmietaną na małym ogniu, aż oba składniki się połączą.
  16. Odstaw polewę do wystudzenia, aż będzie chłodna, ale nie zimna.
  17. Wyjmij sernik z formy.
  18. Posyp go kakao na całej powierzchni.
  19. Rozprowadź polewę.
  20. Ułóż pokrojone batoniki Bounty na górze sernika.
  21. Wstaw go na ok. 15 minut do lodówki, żeby polewa zastygła.
  22. Smacznego.

Zobacz również inne artykuły