chałka

Wielka chałka krok po kroku

by Stonerchef

Jeśli marzy Wam się chałka, taka z prawdziwego zdarzenia, z domowego piekarnika, mięciusia i pachnąca niczym kochający dom, to trafiliście do właściwego miejsca. Nasza chałka spełnia wszystkie kryteria stuprocentowej pychotki, a przy tym łamie mit, jakoby ten rodzaj pieczywa był trudny w przygotowaniu.

Tak, zgadza się – chałka jest łatwa. Mając jakiekolwiek doświadczenie w wypiekaniu pieczywa można sobie z nią poradzić bez tak zwanej spiny. Jeśli jesteście z kolei chałkowymi żółtodziobami, a na sam dźwięk wyrażenia „wyrabianie ciasta” dostajecie gęsiej skórki, to po przetestowaniu tego przepisu wyleczycie się z traumy.

Ilość składników też nie jest porażająca. Ot, mąka, jajka, woda, olej, odrobina soli i nieco więcej cukru. Cierpliwość może się tu okazać zbawienną cechą, ponieważ chałka – jak każde pieczywo – wymaga czułości, czasu i wyluzowanej atmosfery. Wypieki nie lubią sresu. Lubią być za to wypieszczone z należytą starannością.


Do przygotowania chałki potrzebne będą:

  • duża miska,
  • szpatułka,
  • mikser z hakami do wyrabiania ciasta,
  • papier do pieczenia,
  • piekarnik,
  • folia spożywcza.

Aha, uwaga, bo ta chałka jest gigantyczna, więc jeśli nie macie odpowiednio dużo miejsca w kuchni, to podzielcie sobie ciasto po wyrobieniu na dwie porcje – taka drobna rada na zaś.

Składniki:

składniki na chałkę

Chałka:

590g mąki pszennej uniwersalnej + więcej do wyrabiania ciasta

1 i 3/4 łyżeczki soli

70g brązowego cukru

60ml oleju rzepakowego

2 całe jajka + 1 żółtko (białko z jaja można zostawić do przygotowania glazury)

240ml letniej wody

2 łyżeczki suszonych drożdży

To nie jest chałka… To chała – w dobrym tego słowa znaczeniu

Mieszamy w dużej misce drożdże z cukrem, wodą i olejem.

mieszanka drożdżowa

Odstawiamy naczynie na bok na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka i dodatkowe żółtko, i zaczynamy dosypywać mąkę, miksując na średnich obrotach miksera z hakami, aż składniki połączą się w jednolitą i bardzo lepką masę. Tak powstałe ciasto przenosimy na posypany mąką blat.

ciasto na chałkę na blacie

Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie nam się nadmiernie kleić do rąk, a masa zrobi się bardziej zwarta – ok. 10 minut.

wyrobione ciasto na chałkę

Kulę z ciasta przenosimy do miski wysmarowanej olejem, którą owijamy folią spożywczą i odstawiamy całość do wyrośnięcia na ok. godzinę.

wyrośnięte ciasto na chałkę

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z powrotem na podsypany mąką blat i wyrabiamy je jeszcze ok. 2-3 minuty. Kiedy skończymy robótki ręczne, dzielimy masę na 3 równe części, z których formujemy długie wałki – posłużą nam one do zaplecenia warkocza chałkowego. Wałki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem.

trzy wałki na chałkę

Teraz zawijamy przaśny warkoczyk.

uformowana chałka

Blachę z chałką owijamy folią spożywczą wysmarowaną olejem i odstawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.

wyrośnięta chałka przed pieczeniem

Na ok. 15 minut przed końcem wyrastania chałki, nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Chałkę możemy przed pieczeniem posmarować białkiem jaja roztrzebanym z dwiema łyżkami wody dla uzyskania połysku – my tym razem darowaliśmy sobie glazurę. Chałka powinna się piec ok. 35 minut, aż będzie rumiana z wierzchu.

chałka

Oto i ona. Piękna, doroda, rustykalna chałka, która tylko czeka, żeby ją przekroić i posmarować mięciutkim masłem. Jak widać, rozmiarowo jest to egzemplarz, który pozwoliłby przetrwać tydzień po wojnie apokaliptycznej, a gdybyście nie dali rady jej przejeść przez ten czas, to zawsze można jej potem użyć jako broni przeciwko najeźdźcom.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
2 hrs
Część właściwa
35 mins
Łącznie
2 hrs 35 mins
 
Składniki
  • 590 g mąki pszennej uniwersalnej + więcej do wyrabiania ciasta
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 70 g brązowego cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 całe jajka + 1 żółtko (białko z jaja można zostawić do przygotowania glazury)
  • 240 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
Wskazówki
  1. Wymieszaj w dużej misce drożdże z cukrem, wodą i olejem. Odstaw naczynie na bok na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.

  2. Dodaj roztrzrepane jajko z dodatkowym żółtkiem, dosyp sól i zacznij dodawać mąkę, miksując na średnich obrotach miksera z hakami, aż składniki połączą się w jednolitą i bardzo lepką masę.

  3. Przenieś ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj ok. 10 minut.

  4. Przenieś kulę z ciasta do miski wysmarowanej olejem i zakryj ją folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  5. Wyjmij ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj je jeszcze ok. 2-3 minuty.

  6. Podziel masę na 3 równe części i uformuj z nich długie wałki.

  7. Przenieś wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem.

  8. Uformuj warkocz z wałków.

  9. Owiń blachę z chałką folią spożywczą wysmarowaną olejem i odstaw na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.

  10. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

  11. Jeśli chcesz, wymieszaj białko jaja z dwiema łyżkami wody i posmaruj nim chałkę przed pieczeniem.

  12. Piecz chałkę przez ok. 35 minut, aż będzie złoto-brązowa z wierzchu.

  13. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Zobacz również inne artykuły