Jeśli marzy Wam się chałka, taka z prawdziwego zdarzenia, z domowego piekarnika, mięciusia i pachnąca niczym kochający dom, to trafiliście do właściwego miejsca. Nasza chałka spełnia wszystkie kryteria stuprocentowej pychotki, a przy tym łamie mit, jakoby ten rodzaj pieczywa był trudny w przygotowaniu.
Tak, zgadza się – chałka jest łatwa. Mając jakiekolwiek doświadczenie w wypiekaniu pieczywa można sobie z nią poradzić bez tak zwanej spiny. Jeśli jesteście z kolei chałkowymi żółtodziobami, a na sam dźwięk wyrażenia „wyrabianie ciasta” dostajecie gęsiej skórki, to po przetestowaniu tego przepisu wyleczycie się z traumy.
Ilość składników też nie jest porażająca. Ot, mąka, jajka, woda, olej, odrobina soli i nieco więcej cukru. Cierpliwość może się tu okazać zbawienną cechą, ponieważ chałka – jak każde pieczywo – wymaga czułości, czasu i wyluzowanej atmosfery. Wypieki nie lubią sresu. Lubią być za to wypieszczone z należytą starannością.
Do przygotowania chałki potrzebne będą:
- duża miska,
- szpatułka,
- mikser z hakami do wyrabiania ciasta,
- papier do pieczenia,
- piekarnik,
- folia spożywcza.
Aha, uwaga, bo ta chałka jest gigantyczna, więc jeśli nie macie odpowiednio dużo miejsca w kuchni, to podzielcie sobie ciasto po wyrobieniu na dwie porcje – taka drobna rada na zaś.
Składniki:
Chałka:
590g mąki pszennej uniwersalnej + więcej do wyrabiania ciasta
1 i 3/4 łyżeczki soli
70g brązowego cukru
60ml oleju rzepakowego
2 całe jajka + 1 żółtko (białko z jaja można zostawić do przygotowania glazury)
240ml letniej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
To nie jest chałka… To chała – w dobrym tego słowa znaczeniu
Mieszamy w dużej misce drożdże z cukrem, wodą i olejem.
Odstawiamy naczynie na bok na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka i dodatkowe żółtko, i zaczynamy dosypywać mąkę, miksując na średnich obrotach miksera z hakami, aż składniki połączą się w jednolitą i bardzo lepką masę. Tak powstałe ciasto przenosimy na posypany mąką blat.
Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie nam się nadmiernie kleić do rąk, a masa zrobi się bardziej zwarta – ok. 10 minut.
Kulę z ciasta przenosimy do miski wysmarowanej olejem, którą owijamy folią spożywczą i odstawiamy całość do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z powrotem na podsypany mąką blat i wyrabiamy je jeszcze ok. 2-3 minuty. Kiedy skończymy robótki ręczne, dzielimy masę na 3 równe części, z których formujemy długie wałki – posłużą nam one do zaplecenia warkocza chałkowego. Wałki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem.
Teraz zawijamy przaśny warkoczyk.
Blachę z chałką owijamy folią spożywczą wysmarowaną olejem i odstawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na ok. 15 minut przed końcem wyrastania chałki, nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Chałkę możemy przed pieczeniem posmarować białkiem jaja roztrzebanym z dwiema łyżkami wody dla uzyskania połysku – my tym razem darowaliśmy sobie glazurę. Chałka powinna się piec ok. 35 minut, aż będzie rumiana z wierzchu.
Oto i ona. Piękna, doroda, rustykalna chałka, która tylko czeka, żeby ją przekroić i posmarować mięciutkim masłem. Jak widać, rozmiarowo jest to egzemplarz, który pozwoliłby przetrwać tydzień po wojnie apokaliptycznej, a gdybyście nie dali rady jej przejeść przez ten czas, to zawsze można jej potem użyć jako broni przeciwko najeźdźcom.
- 590 g mąki pszennej uniwersalnej + więcej do wyrabiania ciasta
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 70 g brązowego cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- 2 całe jajka + 1 żółtko (białko z jaja można zostawić do przygotowania glazury)
- 240 ml letniej wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
-
Wymieszaj w dużej misce drożdże z cukrem, wodą i olejem. Odstaw naczynie na bok na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
-
Dodaj roztrzrepane jajko z dodatkowym żółtkiem, dosyp sól i zacznij dodawać mąkę, miksując na średnich obrotach miksera z hakami, aż składniki połączą się w jednolitą i bardzo lepką masę.
-
Przenieś ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj ok. 10 minut.
-
Przenieś kulę z ciasta do miski wysmarowanej olejem i zakryj ją folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
-
Wyjmij ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj je jeszcze ok. 2-3 minuty.
-
Podziel masę na 3 równe części i uformuj z nich długie wałki.
-
Przenieś wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem.
-
Uformuj warkocz z wałków.
-
Owiń blachę z chałką folią spożywczą wysmarowaną olejem i odstaw na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.
-
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
-
Jeśli chcesz, wymieszaj białko jaja z dwiema łyżkami wody i posmaruj nim chałkę przed pieczeniem.
-
Piecz chałkę przez ok. 35 minut, aż będzie złoto-brązowa z wierzchu.
-
Odstaw do całkowitego wystudzenia.