Przepisy z medyczną marihuanąUfajdany cheeseburger z kowbojskim mayo (z THC)

Zawsze, gdy przygotowujemy przepis na cheeseburgera, przypominają nam się te osiedlowe legendy o śmiałkach, którzy zamawiali w fast foodach cheeseburgera bez sera, a na pytanie, czy chodzi im o hamburgera, odpowiadali, że gdyby chcieli hamburgera, to by zamówili hamburgera.

W relacjach międzyludzkich preferujemy bardziej klasyczne zachowania i raczej nie trollujemy innych ludzi — chyba, że po raz piętnasty dzwonią z ofertą paneli fotowoltaicznych, wtedy nawet trolle z najgorszych mokradeł mogą nam błoto spod palców wyciągać.

W każdym razie, o ile w życiu towarzyskim staramy się być w miarę normalni, tak w momencie wejścia do kuchni ona gdzieś ucieka i mówi, że ma nas dosyć, i może byśmy się wzięli za jakąś porządną robotę. I wtedy zostajemy sami ze swoją wyobraźnią.

A do przepisów na burgery to my mamy wyobraźnię nie od parady.

Nasz dzisiejszy cheeseburger jest takim złotym środkiem pomiędzy klasycznym cheeseburgerem a jego odpowiednikiem podanym z palonym masłem, szałwią i chipsem ze skorupki od jajka, czy co tam siedzi w głowach tych kreatorów smaków.

Oprócz wołowiny z krów karmionych trawą i dużej ilości cheddara — czyli esencji cheeseburgera — przemyciliśmy do niego chipsy z pancetty, sałatę lodową, drobno siekaną cebulkę, ogórki małosolne z chili, sos barbecue i kowbojski mayo.

A ponieważ jest to przepis z medyczną marihuaną, to pozwoliliśmy sobie jeszcze obdarzyć każdą maślaną bułeczkę naszą regularną dawką THC zawartą w masełku.

ZOBACZ: KALKULATOR THC W INFUZJACH KONOPNYCH

Przepis z gatunku tych na gastro, po których ma się gastro i szuka się czegoś na gastro.

Wysyłamy scenariusz do Christophera Nolana.

A tymczasem spadamy do kuchni.

Sprzęt, który przyda Ci się do przygotowania cheeseburgerów:

  • Żeliwna patelnia
  • Nóż szefa kuchni
  • Metalowa łopatka
  • Piekarnik

Składniki na cheeseburgery z kowbojskim mayo (2 kanapki):

  • 2 maślane bułki do burgerów (część zwykłego masła z przepisu zastępujemy masłem konopnym — sprawdź, jak dawkować)
  • 360 g mielonej wołowiny (karczek, łopatka lub antrykot)
  • Kilka plastrów cheddara (Irish red)
  • Sos barbecue
  • Kilka liści sałaty lodowej (porwanych lub posiekanych)
  • 1/2 cebuli (drobno posiekanej)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ogórki małosolne z chili (pokrojone w łódeczki lub podłużne plastry)
  • 6 plastrów surowej pancetty

Składniki na kowbojski mayo:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sok wyciśnięty z 1/4 limonki
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli do smaku

Przepis na cheeseburgera z kowbojskim mayo:

  1. Przekrój każdą bułkę na pół i posmaruj je równomiernie masłem lub majonezem. Zgrilluj pieczywo na rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aż zrobią się złote od wewnątrz.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki kowbojskiego mayo. Włóż sos do lodówki na czas przygotowania burgerów.
  3. Mięso podziel na dwie równe części i uformuj z nich kule, które później spłaszczysz i ułożysz dłońmi w kształt okrągłego burgera. Jeśli chcesz uniknąć nadmiernego zbicia mięsa, przerzucaj je sobie z dłoni do dłoni, żeby słychać było wyraźne klaśnięcie. Każdy kotlet powinien mieć ok. 2 cm grubości.
  4. Na żeliwnej patelni rozpuść trochę masła i smaż na niej pancettę na średnim ogniu, regularnie przewracając plastry na drugą stronę, aby wędlina równomiernie się obsmażyła. Możesz ją usmażyć na chrupiąco lub tak, aby była jeszcze na wpół jędrna — zależy od stopnia wysmażenia, w jakim lubisz bekon.
  5. Zdejmij pancettę z patelni, dodaj do niej ok. 1 płaską łyżkę masła i rozpuść je dokładnie; niech wymiesza się z tłuszczem wytopionym z mięsa.
  6. Wrzuć burgery na patelnię. Smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony jeśli zależy Ci na średnim stopniu wysmażenia. 2–2,5 minuty dadzą stopień średnio-krwisty, natomiast wszystko powyżej 5 minut spowoduje podwójny zgon krowy, czyli da nam mięso tzw. dobrze wysmażone. Jeśli jesteś na bakier z czasem, to podtykaj się po twarzy w miejscu policzków, czubka nosa i podbródka. Następnie dotknij mięso; twardość przypominająca policzki będzie oznaczać stopień krwisty/średnio-krwisty; czubek nosa — średnio wysmażony; podbródek — fatality (w wolnym tłumaczeniu stopień „well done”.
  7. Połóż na burgerach plastry cheddara i włóż mięso do piekarnika z funkcją grilla na średniej mocy. Trzymaj tam burgery ok. 4 minuty, aż ser się roztopi.
  8. Rozsmaruj warstwę sosu kowbojskiego na spodzie bułki. Połóż na niej łódeczki ogórków małosolnych i okraś je dodatkowym „kleksem” mayo. Następnie ułóż tam boczek i przykryj go kotletem. Na kotlecie rozsmaruj warstwę sosu barbecue, ułóż na niej sałatę lodową wraz z cebulką, po czym rozsmaruj ostatnią partię sosu kowbojskiego na górnej bułce i zamknij kanapkę.

przepis na cheeseburgera

Połączenie różnych smaków i tekstur w tym cheeseburgerze sprawia, że nie trzeba się silić na robienie z tej kanapki dania restauracyjnego, a i tak będzie smakował jak dzieło sztuki. Sposobem go trzeba, tego chama burgerowego — i jaki piękny kawaler się z niego robi!

Ser zalotnie spływa po wołowinie, dając wyraźne sygnały, że możesz patrzeć, ale nie możesz dotykać. Masz go zjeść!

A jeśli nigdy nie robiliście burgerów, to polecamy zajrzeć do naszego poradnika o tym, jak przygotować burgera, żeby nie było siary. Dowiecie się tam wszystkiego, od rodzaju używanego pieczywa, przez rodzaj i przygotowanie mięsa, po mile widziane dodatki i techniki smażenia.

A na smażeniu to my się akurat znamy.

Enjoint!