Jeśli szukacie porządnej bazy pod dowolny sos barbecue, to znaleźliście się we właściwym miejscu. Dzisiaj w naszym Wsparciu Technicznym odbędzie się bez tunningu. Sama poczciwa wiedza, proste tipy i wszystko dostępne – jak zawsze – w łatwo przyswajalny sposób. Dzisiaj bierzemy pod lupę absolutnie klasyczny, tradycyjny sos barbecue.

Daleko nam do omnibusów, którzy znają odpowiedź na każde nurtujące ludzkość pytanie – tym bardziej, że sami stale odkrywamy sekrety kuchni z całego świata. Dlatego jeśli mamy okazję nauczyć się czegoś nowego i zdobyć wiedzę, która umożliwi nam tworzenie nowej jakości na blogu, to z radością z niej korzystamy.

Kiedy publikowaliśmy teksański sos barbecue, odezwał się do nas Filip, właściciel poznańskiego food trucka Up in Smoke BBQ. Filip specjalizuje się w rozpieszczaniu ludzi autentyczną kuchnią Jankesów używając do tego prawdziwego smokera i – tak jak my – uwielbia sosy. Był też na tyle uprzejmy, że podzielił się z nami informacją, która odpowiadała na nurtujące nas pytanie – co sprawia, że sos barbecue ma taką wyjątkową konsystnecję?

Przepis na sos barbecue (WIDEO)

Otóż, kochani, jest to gastrique. Chociaż początkowo może to brzmieć jak wyznanie miłości francuskiego głodomora, w rzeczywistości jest to – jak to Filip określił – „gamechanger” w przypadku sosu barbecue. Przygotowanie gastrique polega na rozpuszczeniu cukru wraz z melasą (ewentualnie melasę można zamienić z miodem w takich samych proporcjach) w mieszance skłądającej się z octu i sosu worcestershire. Następnie do takiej mieszanki dodaje się wszystkie potrzebne przyprawy i odstawia do zastygnięcia przed dodaniem ketchupu i pozostałych składników. Dzięki temu sos barbecue zyska gęstą i błyszczącą konsystencję no i ten niepowtarzalny smak, którym charakteryzuje się amerykański klasyk do grilla.

Oprócz gastrique, kluczową rolę odgrywa także dobrej jakości ketchup. Bez tego w zasadzie ani rusz, bo ketchupu będzie w naszym przepisie dużo, więc jeśli przyjanuszujecie na tym składniku, to będzie to rzutować na efekt końcowy – najlepiej będzie przyrządzić domowy ketchup z naszego przepisu. Dla wzbogacenia smaku sosu barbecue można dodać naturalny dym wędzarniczy w płynie (w Internetach do znalezienia z łatwością), ewentualnie zabrać nieco sosu adobo z papryczek chipotle, jeśli wolimy ostrzejsze klimaty.

Do przygotowania bazy pod sos barbecue potrzebne będą:

Do dzieła, Jankesi!

Składniki (na ok. 500ml sosu):

składniki na klasyczny sos barbecue

Klasyczny sos barbecue:

375ml ketchupu

100g brązowego cukru

1 łyżka miodu lub melasy

2 łyżki octu z białego wina lub octu jabłkowego (ten drugi jest delikatniejszy)

180ml wody

1,5 łyżeczki sosu Worcestershire

0,5 łyżeczki mielonego czosnku

0,5 łyżeczki mielonej cebuli

1/4 łyżeczki chili cayenne

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka mielonego chili

2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

1 łyżeczka musztardy dijon

1/4 łyżeczki sosu adobo z papryczek chipotle (opcjonalnie)

Kilka kropek dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)

Zrób bazę pod dowolny sos barbecue

Zaczniemy od przygotowania omawianego wcześniej gastrique. W tym celu chwytamy za rondelek, stawiamy go na średnim ogniu i dodajemy brązowy cukier, miód lub melasę, ocet oraz sos Worcestershire. Mieszamy całość i doprowadzamy zawartość rondelka do delikatnego wrzenia, aż cukier się całkowicie rozpuści.

gastrique w przygotowaniu

Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy musztardę, mieloną cebulę, czosnek, chili cayenne, pieprz, mielone chili oraz słodką paprykę wędzoną. Mieszamy całość raz jeszcze i odstawiamy na bok na 15 minut.

gotowy gastrique

Teraz dodajemy ketchup, wodę i mieszamy po raz kolejny. Doprowadzamy zawartość rondelka do wrzenia na małym ogniu i tak też gotujemy nasz sos barbecue przez ok. 30 minut, aż odpowiednio zgęstnieje.

sos barbecue

Teraz pozostaje wystudzić sos do temperatury pokojowej, przelać do słoika lub butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca.

sos barbecue

klasyczny sos barbecue

sos barbecue

Ten sos barbecue – jak już wcześniej wspomnieliśmy – to najbardziej podstawowa wersja, którą potem możecie modyfikować w zależności od tego, pod jaką kuchnią go chcecie podkręcić. To, co nas jednak najbardziej cieszy, to fakt, że oprócz odwzorowania smaku oryginalnego klasyka, udało nam się wypracować tę konsystencję i połysk, która charakteryzuje sos barbecue.

Teraz trzeba go w końcu do czegoś wykorzystać.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
20 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
50 mins
 
Rodzaj dania: sos
Składniki
  • 375 ml ketchupu
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu lub melasy
  • 2 łyzki octu z białego wina lub jabłkowego (ten drugi jest łagodniejszy)
  • 180 ml wody
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki chili cayenne
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka sosu adobo po papryczkach chipotle (opcjonalnie)
  • Kilka kropel dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
Wskazówki
  1. Wymieszaj w rondelku cukier, miód lub melasę, ocet oraz sos Worcestershire.

  2. Doprowadź do delikatnego wrzenia na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

  3. Zdejmij rondelek z ognia. Dodaj musztardę, mieloną cebulę, czosnek, chili cayenne, pieprz, mielone chili i wędzoną paprykę. Wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut.

  4. Wmieszaj ketchup, dodaj wodę i wróć na mały ogień. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

  5. Wystudź sos barbecue do temperatury pokojowej, przelej do butelki lub słoika i przechowuj w lodówce do miesiąca.