Parafrazując klasyka – przydałoby się trochę luzu w tej smutnej jak ***** kuchni. Człowiek ma momentami dosyć wszechobecnych lodów truskawkowych/śmietankowych/czekoladowych i chciałby mimo wszystko poczynić to ryzyko i skosztować czegoś w smaku np. dzieciństwa. A kto nie zajadał się Milky Wayem za małolata? Kto nie wariował na widok magicznych gwiazdek sygnowanych tymże logo? No kto? Ha! I tu Was mamy… Mamy też lody Milky Way z kawałkami batoników. Teraz możemy się chwalić, że obaliliśmy po 0,5 litra na głowę i możemy jeszcze spokojnie prowadzić samochód.
Lody Milky Way mają w sobie trzy składniki. Główną gwiazdą są oczywiście mini-batony, które roztopimy w kąpieli wodnej i połączymy z mistrzami drugiego planu, czyli mlekiem skondensowanym (słodzonym) i ubitą śmietaną. Łatwe niczym oddychanie, smaczne jak pierwszy raz spróbowany Milky Way i bardziej zajebiste niż Johnny Bravo.
Do przygotowania lodów Milky Way z kawałkami batoników przydadzą się:
- rondelek
- miska żaroodporna
- szpatułka
- mikser
- nóż szefa kuchni
- litrowy pojemnik na lody
Lecimy, nie śpimy i kręcimy lody!
Składniki (na 1 litr lodów):
Lody Milky Way:
115g mini-batoników Milky Way + kilka pokrojonych w kostkę do wmieszania w lody
125ml słodzonego mleka skondensowanego
540g śmietany kremówki 36%
Zaczynamy na Ziemi
Najpierw rozpuszczamy batoniki z mlekiem skondensowanym w kąpieli wodnej do momentu, w którym oba składniki bardzo dokładnie się połączą i stworzą jednolitą, płynną masę.
Wzbijamy się coraz wyżej
Kolejnym krokiem będzie ubicie śmietany mikserem, tylko nie katujcie biedaczki zbyt długo, bo się z niej masło zrobi. Plus jest taki, że będziecie mieli czym smarować kanapki, ale o lodach pozostanie tylko pomarzyć.
I tak aż do Drogi Mlecznej
Przelewamy masę batonikowo-mleczną do ubitej śmietany, cały czas mieszając. Kiedy obie te rzeczy się ze sobą połączą, dodajemy pokrojone mini-batoniki i wkomponujemy je do masy lodowej, mieszając całość po raz ostatni. Przelewamy nasz materiał na lody do pojemnika, który będzie w stanie pomieścić 1 litr tego cuda. Mrozimy ok. 4 godzin – wtedy będą już gotowe do spożycia.
Wszyscy dobrze wiemy, że małe batoniki są jak pistacje – sięgniesz po jednego i BUUUUM, nie ma całej miski. Dlatego też radzimy Wam zastosować odpowiednie środki prewencji i wbić kilka Milky Wayów w lody, niczym Obeliks rzymskich legionistów w ziemię.
- 115 g mini-batoników Milky Way + kilka pokrojonych w kostkę do wmieszania w lody
- 125 ml mleka skondensowanego
- 540 g śmietany kremówki 36%
-
Roztop batoniki Milky Way z mlekiem skondensowanym w kąpieli wodnej, aż oba składniki dokładnie się połączą.
-
Ubij śmietanę blenderem z końcówką do ubijania.
-
Dodawaj masę batonikowo-mleczną do ubitej śmietany, cały czas mieszając.
-
Wsyp pokrojone batoniki i wmieszaj je do masy lodowej.
-
Przelej masę do pojemnika.
-
Mroź ok. 4 godziny.
-
Wbij kilka całych mini-batoników w lody i podawaj wygłodniałym i rozmarzonym ziomkom.