głęboko smażone bomby mac and cheetos

Głęboko smażone bomby Mac and Cheetos z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem

by Stonerchef

Świat jest pełen rzeczy okrutnych, ale za to te piękne stanowią solidną równowagę dla szeregu niesprawiedliwości, które – w mniejszym lub większym stopniu – nas dotykają. Możecie mówić, że widzieliście w życiu zbyt wiele i na wszystko reagujecie już niedbałym wzruszeniem ramion – błąd! Tego jeszcze nie widzieliście. Ram pam, pam wyjmujemy głęboko smażone bomby Mac and Cheetos z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Jest w tym szaleństwie absolutny balans – cały seret polega na dwóch panierkach (z Cheetosów serowych i ketchupowych), ponieważ pierwsza przenosi nas do serowej incepcji, a druga zahacza o piekiełko (dorzuciliśmy do ketchupowych pieprz cayenne i sos Lousiana Gold). Całość wieńczy kwaśna śmietana posypana drobno pokrojonym szczypiorkiem.


Do przygotowania bomb mac & cheetos przydadzą się:

Wrażenia? Brak słów – a cisza przy jedzeniu jest największym gwarantem smaku.

 

Składniki:

składniki na bomby Mac and Cheetos

Głęboko smażone bomby Mac and Cheetos:

200g makaronu typu kolanka

500ml mleka 3,2%

150g startego sera mimolette (lub ostry cheddar)

150g startego długodojrzewającego białego cheddara

40g bułki tartej

150g Cheetosów serowych

150g Cheetosów ketchupowych

1 łyżeczka pieprzu cayenne

Kilkanaście kropel sosu Louisiana Gold (można go zastąpić zwykłym Tabasco)

3 roztrzepane jajka

Olej rzepakowy – w ilości, która pokryje bomby w całości podczas smażenia

Gotowane mleko – nasze dzieciństwo

Doskonale pamiętamy jak nasze babcie zagotowywały mleko na pyszne śniadanie – okazuje się, że amerykańskie babcie miały ten sam patent na makaron. Zacznijmy więc od przygotowania tradycyjnego mac and cheese’a na mleku:

makaron kolanka gotowany na mleku

Wlewamy mleko do naczynia z głębokim dnem i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucamy makaron i gotujemy go do odparowania mleka – musi go zostać jedynie tyle, żeby stworzył z cheddarami aksamitną konsystencję (cały czas mieszamy kolanka, żeby nie porobiły się kożuchy z mleka). Przed dodaniem serów zdejmujemy naczynie z ognia. Cheddary lądują w makaronie na końcu.

makaron przed wmieszaniem serów

mac and cheese mieszany na patelni

mac and cheese wymieszany

mac and cheese z lotu ptaka

Dzieci lepią z plasteliny, dorośli z jedzenia

Przykrywamy makaron z serem dużą pokrywką od garnka i zostawiamy go do wystygnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie formujemy z niego bomby (tak jak na zdjęciu), które układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na godzinę.

nagie bomby mac and cheese

W tak zwanym międzyczasie otwieramy Cheetosy, z których przygotowujemy panierki. Każdą z nich miksujemy osobno w malakserze z domieszką bułki tartej i z zachowaniem wyraźnej przewagi chrupek kukurydzianych. Panierkę z chrupek ketchupowych doprawiamy dodatkowo sosem Louisiana Gold i pieprzem cayenne.

dwie panierki do bomb mac and cheetos

Do panierek dostawiamy roztrzepane jajka. Najpierw maczamy w nich bomby, po czym zapanierowujemy po raz pierwszy. Powtarzamy obtaczanie w jajkach raz jeszcze i ponownie panierujemy, coby wszystko nam się dobrze trzymało.

zapanierowane bomby mac and cheetos

Wyszły nam 3 serowe incepcje i 2 bomby z przyspieszonym zapłonem. Całość smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym w głębokim naczyniu (oleju ma być tyle, żeby kule kompletnie się w nim zanurzyły). Robimy to do momentu, aż będą w całości złote, czyli ok. 1-1,5 minuty.

gotowe bomby mac and cheetos

Bomby Mac and Cheetos polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Teraz mały foodporn:

zbliżenie na bomby mac and cheetos

przekrojone bomby mac and cheetos

*Przełykają ślinę* – pięć bomb to zdecydowanie duże wyzwanie dla dwóch osób. Skombinujcie sobie zatem doborowe towarzystwo i podejmijcie ten trud wspólnie, chyba że czujecie się takimi kozakami, żeby to spałaszować we dwójkę lub – o zgrozo! – w pojedynkę. Robicie to na własną odpowiedzialność!

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Głęboko smażone bomby Mac and Cheese
  • 200 g makaronu typu kolanka
  • 500 ml mleka 3 2%
  • 150 g pomarańczowego cheddara
  • 150 g długodojrzewającego białego cheddara
  • 40 g bułki tartej
  • 150 g Cheetosów Serowych
  • 150 g Cheetosów Ketchupowych plus 1 łyżeczka pieprzu cayenne i kilkanaście kropel sosu Louisiana Gold
  • 3 roztrzepane jajka
  • Olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Do podania
  • Kwaśna śmietana 12% tłuszczu
  • Szczypiorek drobno pokrojony
Wskazówki
Mac and Cheese
  1. Zagotuj mleko w naczyniu z głębokim dnem.
  2. Dodaj makaron i gotuj, cały czas mieszając, aż do prawie całkowitego odparowania mleka.
  3. Wsypuj ser i wymieszaj całość.
  4. Odstaw do wystudzenia na 40 minut.
Bomby Mac and Cheetos
  1. Uformuj okrągłe bomby z makaronu z serem.
  2. Połóż je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Panierki
  1. Każdą panierkę przygotuj osobno w malakserze, miksując chrupki z niewielkim dodatkiem bułki tartej.
  2. Przenieś panierki do misek.
Panierowanie
  1. Obtocz bomby w roztrzepanych jajkach.
  2. Zapanieruj po raz pierwszy
  3. Powtórz obtaczanie w jajku.
  4. Powtórz panierowanie, dokładnie ubierając bomby w zmiksowane Cheetosy.
Smażenie
  1. Rozgrzej porządnie olej rzepakowy w naczyniu z głębokim dnem.
  2. Włóż do niego panierowane bomby.
  3. Smaż ok. 1-1,5 minuty, aż bomby nabiorą złotej barwy.
  4. Wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polej bomby śmietaną i posyp szczypiorkiem.

Zobacz również inne artykuły