Maliny i cukier. Właśnie tyle potrzeba, żeby skomponować jeden z najlepszych sosów do lodów, ciast, do picia i w ogóle do wstrzykiwania sobie w żyłę.
Sos malinowy już raz gościł na naszym blogu, z tym że w nieco bardziej skomplikowanej formie i spoczywał on na absolutnie porąbanym burgerze, który oprócz ochów i achów, stał się również ofiarą żartów homoseksualnych (że niby ten burger to taka część od roweru, a prawdziwy to taki z Maca w spoconej bułce i z kotletem zdeptanym podeszwą Kuboty). Tym razem nie wędrujemy w stronę kulinarnych parad równości, a składamy za to hołd wartościom tradycyjnym – wiecie, Polska dla Polaków, ziemia dla ziemniaków, a malina dla słodkiego.
Właściwie to sposób przygotowania tego sosu jest tak prosty, że nawet Stevie Wonder nie miałby problemu z jego przyrządzeniem, no bo co tu trudnego – zmieszać cukier z malinami, rzucić na patelnię i skarmelizować (takie trudne słowo używane w gotowaniu częściej niż „jakby”, „gdzieś tam” i „wiesz co” w telewizji). DŻAST LAJK DET!
Do przygotowania sosu malinowego przydadzą się:
- duża patelnia,
- szpatułka lub drewniana łyżka.
No to co, pyk pyk, mach mach, rym cym cym, i sosiczek gotowy. Do kuchni!
Składniki:
Sos malinowy:
300g malin (mrożonych lub świeżych)
135g cukru
W życiu trzeba robić sos
Właśnie dlatego go robimy – bardziej dosłownie niż metaforycznie, no ale zawsze. W każdym razie chodzi o to, żeby wymieszać na patelni maliny wraz z cukrem i nastawić ogień pod patelnią na średni. Dla wygody, zawsze możemy zmiksować maliny, aby szybciej puściły soki – tak właśnie postąpiliśmy w przypadku naszego sosu.
Kiedy doprowadzimy całość do zagotowania, trzymamy sos malinowy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż maliny puszczą sok, a sos zacznie gęstnieć – powinno nam to zająć ok. 10 minut.
Ostatnim krokiem będzie przetarcie sosu przez sitko w celu pozbycia się pestek.
Sos malinowy możemy przelać do szczelnego pojemnika i trzymać go w zamknięciu na czas przygotowania jakiejś słodkiej petardy, np. lodów. Z lodami – zwłaszcza czekoladowymi – ta polewa zgrywa się lepiej niż Kasia Cichopek w tańcu z Marcinem Hakielem.
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 135 g cukru
-
Zmiksuj maliny w malakserze.
-
Wymieszaj je z cukrem na patelni i doprowadź do zagotowania na średnim ogniu.
-
Zredukuj ogień do małego i gotuj sos przez ok. 10 minut, aż maliny puszczą sok, a całość zgęstnieje.
-
Przetrzyj sos malinowy przez sitko w celu pozbycia się pestek.