Desery bez pieczeniaKrólestwo SłodkościLodyPrzepisyRozpustaCzekoladowe lody brownie z solonym karmelem i sosem malinowym

15 marca, 2017by Stonerchef0

Gdyby – nie daj boże – zdarzyło się tak, że jakiś żołnierz armii Jana III Sebikskiego  zadał nam to pytanie za milion złotych „Macie jakiś problem?” odpowiedzielibyśmy w sposób niekonwencjonalny, a mianowicie – tak, mamy jeden GIGANTYCZNY wręcz problem. Strasznie szybko kończą nam się lody.

Te lody niestety skończą się pewnie jeszcze szybciej, ponieważ są to lody brownie – i to z dodatkiem solonego karmelu oraz sosu malinowego. Szczęście akurat chciało, że ostatnio nabawiliśmy się nadmiaru czekoladowego surowca i tak oto spadła na nas – niczym grom z jasnego nieba – inspiracja iście genialna. Pokruszyć brownie, wmieszać je do lodów czekoladowych, zalać sosem malinowym i wykończyć solonym karmelem.

Czy może być coś piękniejszego? Czy to już samo niebo? Czy na sam widok takiego deseru można zemdleć?

Tak wiele pytań, tak mało lodów.  A tu jeszcze każą człowiekowi czekać minimum sześć godzin, a najlepiej całą dobę. Dlatego zanim zaczniecie nas oskarżać o jakiekolwiek znęcanie się nad Wami poprzez wrzucanie przepisów w mało dietetycznych i bardzo kuszących porach, to zastanówcie się, co my musimy przeżywać ze świadomością, że w zamrażarce leży cała micha tak wyrazistych, sycących i pełnych różnych smaków lodów, a nam pozostaje śledzić wskazówki naszych zegarków i zabijać czas oglądaniem seriali.

Naprawdę, zastanówcie się, bo to jest dalekie od bycia zabawnym.


Do przygotowania lodów brownie z solonym karmelem i sosem malinowym przydadzą się:

  • dwie miski,
  • mikser,
  • pojemnik zamykany szczelnie,
  • zamrażarka

Na szczęście nasze czekoladowe lody brownie są już gotowe do jedzenia i – tu się przyznamy bez bicia – zeżarliśmy już prawię połowę pojemnika. Teraz kolej na Was.

Składniki (na 1 litr lodów):

składniki na lody brownie

Czekoladowe lody brownie z solonym karmelem i sosem malinowym:

470g śmietany kremówki 36%

500g słodzonego mleka skondensowanego

50g ciemnego kakao

1/4 porcji brownie z tego przepisu (bez użycia masła orzechowego)

1/2 porcji sosu malinowego

1/3 porcji sosu karmelowego

Mieszajo, kombinujo, lody wymyślajo… I chwała im za to!

W średniej misce mieszamy ze sobą mleko skondensowane oraz kakao, po czym odstawiamy naczynie na bok.

mleko skondensowane i kakao

W osobnej misce (dużej) ubijamy na sztywno śmietanę. Do śmietany wlewamy mleko wymieszane z kakao i łączymy to wszystko delikatnie w jedną całośc przy użyciu szpatułki. W następnej kolejności wsypujemy pokruszone brownie – tak oto powstaje masa lodowa.

masa na lody brownie

Mniej więcej 1/4 masy lodowej przelewamy do pojemnika, w którym będziemy przechowywać nasze lody brownie. Na wierzch wylewamy część sosu malinowego i solonego karmelu.

W środek masy wkładamy nóż i wędrujemy nim okrężnymi ruchami, żeby stworzyć wzór z obu sosów. Powtarzamy tę czynność z pozostałymi warstwami, aż skończą nam się i sosy, i masa lodowa.

lody brownie przed posypaniem kawałkami brownie

Z wierzchu jeszcze posypujemy lody resztą pokruszonych brownie.

lody brownie przed mrożeniem

No i teraz to nieszczęsne czekanie… Zamykamy pojemnik z lodami i wkładamy go do zamrażarki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

lody brownie

lody brownie

lody brownie

lody brownie

lody brownie

lody brownie

Lody dwuskładnikowe są bardzo rozsądnym, aczkolwiek bezpiecznym posunięciem. Prawdziwa zabawa zaczyna się, kiedy angażujemy do gry kilka składników na raz – wtedy najlepsze słodkie jedzenie na świecie nie tylko smakuje, ale i wygląda jakby miało przyklejoną etykietę „jestem tu po to, by spełniać Twoje najskrytsze gastro pragnienia”.

No i z takim repertuarem możemy zacząć starania w kierunku wygryzienia z rynku Ben & Jerry’s. Widzicie już ten szyld: „PIOTRAS & ANITAS”? Z takimi końcówkami mamy przynajmniej zapewniony podbój Grecji.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 470 g śmietany kremówki 36%
  • 500 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1/4 porcji brownie
  • 1/3 porcji solonego sosu karmelowego
  • 1/2 porcji sosu malinowego
Wskazówki
  1. Wymieszaj w średniej misce mleko skondensowane z kakao i odstaw naczynie na bok.

  2. W dużej misce ubij śmietanę na sztywno.

  3. Wmieszaj delikatnie zawartość średniej miski do śmietany przy użyciu szpatułki.

  4. Dodaj pokruszone brownie do masy lodowej i wymieszaj całość.

  5. Przenieś ok. 1/4 masy do pojemnika, a na wierzchu nałóż część sosu malinowego i karmelowego.

  6. Włóż nóż do środka pojemnika i wykonaj nim kilka okrężnych ruchów w jedną i w drugą stronę.

  7. Powtórz to samo z pozostałymi warstwami, aż skończy się zarówno masa, jak i sosy.

  8. Posyp pozostałymi brownie.

  9. Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz