Gdyby – nie daj boże – zdarzyło się tak, że jakiś żołnierz armii Jana III Sebikskiego zadał nam to pytanie za milion złotych „Macie jakiś problem?” odpowiedzielibyśmy w sposób niekonwencjonalny, a mianowicie – tak, mamy jeden GIGANTYCZNY wręcz problem. Strasznie szybko kończą nam się lody.
Te lody niestety skończą się pewnie jeszcze szybciej, ponieważ są to lody brownie – i to z dodatkiem solonego karmelu oraz sosu malinowego. Szczęście akurat chciało, że ostatnio nabawiliśmy się nadmiaru czekoladowego surowca i tak oto spadła na nas – niczym grom z jasnego nieba – inspiracja iście genialna. Pokruszyć brownie, wmieszać je do lodów czekoladowych, zalać sosem malinowym i wykończyć solonym karmelem.
Czy może być coś piękniejszego? Czy to już samo niebo? Czy na sam widok takiego deseru można zemdleć?
Tak wiele pytań, tak mało lodów. A tu jeszcze każą człowiekowi czekać minimum sześć godzin, a najlepiej całą dobę. Dlatego zanim zaczniecie nas oskarżać o jakiekolwiek znęcanie się nad Wami poprzez wrzucanie przepisów w mało dietetycznych i bardzo kuszących porach, to zastanówcie się, co my musimy przeżywać ze świadomością, że w zamrażarce leży cała micha tak wyrazistych, sycących i pełnych różnych smaków lodów, a nam pozostaje śledzić wskazówki naszych zegarków i zabijać czas oglądaniem seriali.
Naprawdę, zastanówcie się, bo to jest dalekie od bycia zabawnym.
Do przygotowania lodów brownie z solonym karmelem i sosem malinowym przydadzą się:
- dwie miski,
- mikser,
- pojemnik zamykany szczelnie,
- zamrażarka
Na szczęście nasze czekoladowe lody brownie są już gotowe do jedzenia i – tu się przyznamy bez bicia – zeżarliśmy już prawię połowę pojemnika. Teraz kolej na Was.
Składniki (na 1 litr lodów):
Czekoladowe lody brownie z solonym karmelem i sosem malinowym:
470g śmietany kremówki 36%
500g słodzonego mleka skondensowanego
50g ciemnego kakao
1/4 porcji brownie z tego przepisu (bez użycia masła orzechowego)
1/2 porcji sosu malinowego
1/3 porcji sosu karmelowego
Mieszajo, kombinujo, lody wymyślajo… I chwała im za to!
W średniej misce mieszamy ze sobą mleko skondensowane oraz kakao, po czym odstawiamy naczynie na bok.
W osobnej misce (dużej) ubijamy na sztywno śmietanę. Do śmietany wlewamy mleko wymieszane z kakao i łączymy to wszystko delikatnie w jedną całośc przy użyciu szpatułki. W następnej kolejności wsypujemy pokruszone brownie – tak oto powstaje masa lodowa.
Mniej więcej 1/4 masy lodowej przelewamy do pojemnika, w którym będziemy przechowywać nasze lody brownie. Na wierzch wylewamy część sosu malinowego i solonego karmelu.
W środek masy wkładamy nóż i wędrujemy nim okrężnymi ruchami, żeby stworzyć wzór z obu sosów. Powtarzamy tę czynność z pozostałymi warstwami, aż skończą nam się i sosy, i masa lodowa.
Z wierzchu jeszcze posypujemy lody resztą pokruszonych brownie.
No i teraz to nieszczęsne czekanie… Zamykamy pojemnik z lodami i wkładamy go do zamrażarki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Lody dwuskładnikowe są bardzo rozsądnym, aczkolwiek bezpiecznym posunięciem. Prawdziwa zabawa zaczyna się, kiedy angażujemy do gry kilka składników na raz – wtedy najlepsze słodkie jedzenie na świecie nie tylko smakuje, ale i wygląda jakby miało przyklejoną etykietę „jestem tu po to, by spełniać Twoje najskrytsze gastro pragnienia”.
No i z takim repertuarem możemy zacząć starania w kierunku wygryzienia z rynku Ben & Jerry’s. Widzicie już ten szyld: „PIOTRAS & ANITAS”? Z takimi końcówkami mamy przynajmniej zapewniony podbój Grecji.
- 470 g śmietany kremówki 36%
- 500 g słodzonego mleka skondensowanego
- 50 g ciemnego kakao
- 1/4 porcji brownie
- 1/3 porcji solonego sosu karmelowego
- 1/2 porcji sosu malinowego
-
Wymieszaj w średniej misce mleko skondensowane z kakao i odstaw naczynie na bok.
-
W dużej misce ubij śmietanę na sztywno.
-
Wmieszaj delikatnie zawartość średniej miski do śmietany przy użyciu szpatułki.
-
Dodaj pokruszone brownie do masy lodowej i wymieszaj całość.
-
Przenieś ok. 1/4 masy do pojemnika, a na wierzchu nałóż część sosu malinowego i karmelowego.
-
Włóż nóż do środka pojemnika i wykonaj nim kilka okrężnych ruchów w jedną i w drugą stronę.
-
Powtórz to samo z pozostałymi warstwami, aż skończy się zarówno masa, jak i sosy.
-
Posyp pozostałymi brownie.
-
Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.