Kokos i limonka to jest na tyle zacne połączenie, że może nawrócić na lukier nawet najbardziej zagorzałego przeciwnika tej formy dekoracji pączków. A mówimy tu o męskiej części Stonerchefa, o Piotrku. Człowieku, który – gdyby lukier był państwem – przeprowadziłby na nie krucjatę w trybie przyspieszonym. Dlatego właśnie donuty z lukrem kokosowo-limonkowym należy darzyć szczególnym szacunkiem – bo nawracają!

Ciasto na smażone donuty znajduje się w naszym dziale Wsparcie Techniczne. Tam, krok po kroku, nauczycie się jak przygotować drożdżowe ciasto na pączki i oponki, które będzie leciutkie, tłuściutkie, puszyste i zajebiste.  Z tego przepisu wysmażycie ok. 20 pulchnych donutów, które koniec końców pokryjecie tym wyjątkowym lukrem.

Lukier jest z kolei dziecinnie prosty w przygotowaniu. Potrzebny nam będzie bowiem tylko cukier puder, sok z limonki oraz jej skórka. Tak jest, trzy składniki, dzięki którym otrzymamy słodko-kwaśną polewę dla naszych donutów.

A gdzie kokos?

Już spieszymy z wyjaśnieniem – wiórki kokosowe. uprzednio uprażymy, aby wydobyć z nich ten charakterystyczny i uwielbiany prze większość ludzi na ziemi aromat (nie ufamy osobom, które darzą kokos niechęcią – no po prostu nie). Następnie wylądują one na lukrze w postaci dekoracji, a towarzyszyć im będzie jeszcze odrobina skórki z limonki.

Do przygotowania lukru kokosowo-limonkowego przydadzą się:

A teraz prosimy uprzejmie o uzbrojenie się w ciasto na donuty , niezbędne naczynia do smażenia smażenia pączusiów, odrobinę cierpliwości i w spragnione wyjątkowych doznań podniebienie.

Składniki:

składniki na lukier kokosowo-limonkowy

Donuty z lukrem kokosowo-limonkowym:

Donuty usmażone z tego przepisu

125g cukru pudru

1,5 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka skórki z limonki + 2 łyżeczki do dekoracji

1/8 łyżeczki soli

30g wiórek kokosowych

Kokosów z tego nie będzie. Ale pyszne donuty – owszem!

W misce umieszczamy cukier wraz z sokiem z limonki i mieszamy je trzepaczką do dokładnego połączenia się składników, po czym wprowadzamy  1 łyżeczkę skórki z limonki.

lukier kokosowo-limonkowy

Następnie, w tak powstałym lukrze maczamy nasze wcześniej usmażone donuty. Jeśli zaś chodzi o przygotowanie dekoracji, to na małym ogniu prażymy wiórki kokosowe do momentu, w którym delikatnie zbrązowieją.

uprażone wiórki kokosowe

Posypujemy donuty wiórkami i pozostałą skórką z limonki.

donuty z lukrem kokosowo-limonkowym

donuty z lukrem kokosowo-limonkowym

donuty z lukrem kokosowo-limonkowym

donuty z lukrem kokosowo-limonkowym

donuty z lukrem kokosowo-limonkowym

To były jedne z naszych tłustoczwartkowych donutów i chociaż najmniej obfite w ładunek kaloryczny, to najbardziej intrygujące z całego zestawienia. No i ten lukier, SŁODKI JEZU, TEN LUKIER!

podpis pod postem

 

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Łącznie
2 hrs 30 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 20 donutów
Składniki
  • 20 donutów
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z limonki + 2 łyżeczki do dekoracji
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 30 g wiórek kokosowych
Wskazówki
  1. Wymieszaj w misce cukier puder z sokiem z limonki.

  2. Wprowadź 1 łyżeczkę skórki z limonki do lukru.

  3. Zanurz donuty w lukrze.

  4. Upraż na patelni wiórki kokosowe, do momentu, w którym delikatnie zbrązowieją.

  5. Posyp donuty uprażonymi wiórkami i posostałą skórką limonki.

ZapiszZapisz