Określenie „makaroniarze” nie wzięło się z kosmosu – Włochy słyną z bogatych, sycących i pełnych smaków makaronów, do których inne kraje często nie mają podejścia.
Cała filozofia włoskiej pasty tkwi w jej niezwykłej prostocie. Potrzebujemy bowiem dwa rodzaje mąki, jajka, oliwę olio extra virgin d’oliva z pierwszego tłoczenia i trochę gorącej wody. Potem nadejdzie trud wyrabiania – włoski makaron wymaga siły, energii ale i cierpliwości; powinien być bowiem błyszczący i elastyczny, tak aby dało się z niego uformować dowolny kształt.
Śmiało wybierajcie więc, czy będzie to tagiatelle, fussili, penne, tortellini, czy też – przygotowane przez nas, nasze ulubione – spaghetti.
Zacznijmy od listy zakupów.
Składniki:
Domowy włoski makaron:
125g mąki pszennej (typ 450)
125g mąki krupczatki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jaja
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki gorącej wody
Mieszanie i zagniatanie składników
Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy ze sobą. W kopczyku tworzymy wgłębienie, do którego dodajemy połowę oliwy (pozostałą część dodamy do gotowania makaronu), następnie wbijamy jajka i wlewamy 1 łyżkę wody. Zagniatamy składniki i w razie potrzeby dodajemy po kolejnej łyżce, aż uzyskamy jednolitą masę.
Wyrabianie ciasta
Następnie przekładamy ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiamy je energicznie przez 15 minut. Masa na makaron powinna być błyszcząca i elastyczna. Jeśli ciasto będzie opornie odchodziło od rąk, dodajemy jeszcze więcej mąki i wyrabiamy dalej do uzyskania satysfakcjonującego efektu. Z ciasta formujemy kulkę.
Dzielenie na blaty i rozwałkowywanie
Ciasto na domowy włoski makaron dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na obficie podsypanej mąką stolnicy. Blat na makaron powinien być tak cienki, żeby było przez niego delikatnie widać powierzchnię stolnicy. Dla wygody można posłużyć się maszynką do robienia makaronu, bo o ile samo rozwałkowanie do tak cienkiego stopnia da się zrobić manualnie, to estetyczne spaghetti może spędzić sen z powiek – my z takiego rozwiązania skorzystaliśmy.
Rozwałkowane ciasto na makaron dzielimy na 3 prostokątne blaty i wycinamy z nich dowolne kształty. My użyliśmy maszynki do makaronu i przewinęliśmy ciasto przez końcówkę do spaghetti.
Gotowanie
W garnku zagotowujemy osoloną wodę z 1 łyżką oliwy z oliwek (na każde 100g makaronu przypada 1 litr wody). Kiedy woda się zagotuje, wkładamy do garnka makaron na dosłownie 30-45 sekund, aż makaron wypłynie. Na koniec odcedzamy go i podajemy w ulubionej kombinacji.
- Mądry tip: Przed ugotowaniem makaron możemy posypać mąką i wymieszać rękami – dzięki temu nie będzie się on sklejał ze sobą i będziecie mogli się cieszyć wymarzoną włoską pastą w domowym wydaniu.
My zrezygnowaliśmy całkowicie z kupowania makaronów na rzecz własnej produkcji – nie tylko jest to korzystniejsze dla domowego budżetu, ale przede wszystkim dostarcza unikalnych walorów smakowych prosto z krainy wielkiego buta.
- 125 g mąki pszennej typ 450
- 125 g mąki krupczatki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki gorącej wody
-
Przesiej obie mąki do dużej miski.
-
Dodaj sól i wymieszaj z mąkami.
-
Utwórz wgłębienie w kopczyku.
-
Dodaj 1 łyżkę oliwy, wbij jajka i wlej 1 łyżkę wody.
-
Zagnieć składniki na jednolitą masę i w razie potrzeby dodawaj w trakcie zagniatania po łyżce wody, żeby wszystko lepiej się połączyło.
-
Przełóż ciasto na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj je energicznie przez 15 minut.
-
Uformuj z ciasta kulkę.
-
Podziel ciasto na dwie różne części.
-
Każdą z nich rozwałkuj bardzo cienko (2mm), aby było przez nie widać powierzchnię stolnicy.
-
Rozwałkowane ciasto podziel na 3 prostokątne blaty.
-
Wytnij z nich dowolne kształty, w zależności od tego, jaki rodzaj makaronu chcesz osiągnąć.
-
Zgotuj w garnku osoloną wodę z 1 łyżką oliwy (na 100g makaron przypada 1 litr wody).
-
Dodaj makaron.
-
Gotuj go dosłownie 30-45 sekund, aż wypłynie na powierzchnię.
-
Odcedź makaron i podawaj w ulubionej kombinacji.