W czasach, kiedy każdy może być artystą, my też postanowiliśmy spróbować swoich sił. W końcu przygotowywanie jedzenia to nie lada sztuka, a już tworzenie na nim obrazów – jakkolwiek abstrakcyjne by one nie były – zahacza o prawdziwe wyzwanie. Nam wyzwania nie są straszne i będąc w przeświadczeniu, że chcącemu nie dzieje się krzywada, upiekliśmy brownie z masłem orzechowym, a właściwie z obrazem z masła orzechowego.
Masełko orzechowe dawno u nas nie gościło – właściwie ostatni przepis z tym magicznie uzależniającym składnikiem, które nie zna słowa STOP to była tarta na spodzie z Oreo. Bijemy się w pierś, wcale nie zapomnieliśmy o maśle orzechowym, po prostu inne składniki nas ostatnio porwały, niczym handlarze ludźmi córkę Liama Neesona w „Uprowadzonej”.
Jest nam zatem niezmiernie miło i orzechowo ogłosić wielki powrót smarowidła bogów i to jeszcze w tak kosmicznie przepysznym deserze, jakim jest brownie.
Dziś znowu jesteśmy słodko-słoni, tym razem bez manii wielkości, bo przelaliśmy masę na brownie do normalnej formy, takż kawałki będą raczej regularnych rozmiarów, za to doznania smakowe zrównają z ziemią Wasze dotychczasowe pojęcie o ciastach.
Zresztą to nie będzie wyłącznie uczta dla kubków smakowych – to będzie transcendentalne przeżycie dla oczu głodnych nie tylko żarcia, ale i sztuki. Nasze brownie z masłem orzechowym będzie pokrywać wyborny, abstrakcyjny obraz, którego interpretację zostawimy już fanom Sigmunda Freuda.
Do przygotowania brownie z masłem orzechowym przydadzą się:
- papier do pieczenia
- duża miska
- szpatułka
- forma do ciasta (ok. 20x30cm)
- mikser
- rondelek
- nóż szefa kuchni
Przygotujcie więc swoje dusze na kontemplację artyzmu, a brzuszki na dzień sądu ostatecznego. My przygotujemy w tym czasie kuchnię i przepis.
Składniki:
Brownie z masłem orzechowym:
4 duże jajka
200g białego cukru
200g brązowego cukru
230g masła w temperaturze pokojowej
150g ciemnego kakao
65g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
1/2 łyżeczka soli
150g posiekanej lub zmiksowanej czekolady mlecznej
65g masła orzechowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przyjemny orzech do zjedzenia
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (termoobieg) i wyjmujemy sobie płaską formę do ciasta, wykładając ją później papierem do pieczenia.
W dużej misce ubijamy jajka mikserem na średnich obrotach, aż uzyskamy blado-żółtą barwę, a jajka zrobią się puszyste. Następnie dodajemy cukry i kontynuujemy miksowanie. Przedostatnim krokiem będzie wprowadzenie masła (które uprzednio roztapiamy w rondelku), kakao, ekstraktu waniliowego, mąki – dalej miksujemy.
Na samym końcu wyłączamy mikser i wprowadzamy posiekaną czekoladę przy użyciu szpatułki.
Brawo, masa na brownie gotowa!
Teraz możemy ją przelać do wcześniej przygotowanej formy.
W kąpieli wodnej roztapiamy masło orzechowe. Jak już uda nam się je rozpuścić, nabieramy masło porcjami łyżką i nakładamy je na całej powierzchni ciasta, po czym wkładamy patyczek do masy brownie i przesuwamy nim po cieście swobodnymi ruchami.
Ciasto pieczemy ok. 60 minut, a najlepiej będzie zrobić test patyczka pod koniec pieczenia, tj. włożyć go do brownie i jeśli wyjdzie suchy, to znaczy, że można wyciągać je z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
To co, licytujemy dzieło?
Brownie z masłem orzechowym po raz pierwszy…
Brownie z masłem orzechowym po raz drugi…
iiiiii brownie z masłem orzechowym po raz trzeci!
ZJEDZONE
Dziękujemy, dobranoc.