To uczucie, kiedy chcesz zrobić czekoladowe donuty, ale okazuje się, że ciasto trzeba włożyć do specjalnej formy, a Ty takiej nie masz, więc kombinujesz jak koń pod górę, żeby Twój wysiłek nie poszedł na marne i wychodzą Ci tak wybitne babeczki Snickers, że możesz sobie sam przybić piątkę.
Tak to właśnie mniej więcej wyglądało. Chcieliśmy upiec mega czekoladowe donuty na tłusty czwartek. No i tak Nitka sobie miksuje masę zadowolona z siebie bardziej niż nasze koty na widok szynki, po czym z kuchni dochodzi okrzyk:
Zje… ZJEMY DZISIAJ BABECZKI!
Z jednej strony pojawia się pytanie: no ale jak to tak, babeczki? Przecież miały być donuty, te pączusiowe oponki naładowane czekoladą do tego stopnia, że będzie nam wychodzić uszami.
No ale z drugiej strony tak to czasami bywa w tym życiu zwanym kuchnią, że nagle okazuje się, że do donutów jest potrzebna jakaś forma, bo ciaso leje się bardziej, niż woda w pracach licencjackich na humanistycznych kierunkach i trzeba się jakoś ratować, no bo przecież nie wyrzucimy tyle czekolady do kosza – życie nam, póki co, miłe.
Usiedliśmy więc do stołu i uruchomiliśmy burzę mózgów lub – jak kto woli – brejnstorming i tak wystormowaliśmy te nasze pacmaniarskie mózgi, że z donutów zrobiły się babeczki, na wierzch poleciał krem orzechowy, a w ten krem – niczym Kolumb w nowy ląd – wbiliśmy kawałki snickersów.
Można? Można!
Do przygotowania babeczek Snickers przydadzą się:
- mikser,
- duża miska,
- szpatułka,
- piekarnik
- forma do babeczek lub silikonowe kokilki.
No to patrzcie, jak z donuta zrobić apetyczną babeczkę.
Składniki (na ok. 6 dużych babeczek)
Czekoladowe babeczki Snickers:
125g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
25g ciemnego kakao
100ml maślanki naturalnej
100g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem z masłem orzechowym:
125g masła orzechowego
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
80g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
2 łyżki śmietany 36% (kremówki)
90g cukru pudru
Do dekoracji:
Kilka pokrojonych Snickersów
Najpierw kremik, potem główna gwiazda
Łapiemy za dużą miskę i umieszczamy w niej masło. Następnie ucieramy je aż będzie puszyste, co powinno zająć ok. 2-3 minuty. Kolejnym krokiem będzie dodanie serka śmietankowego i zmiksowanie go do momentu, w którym połączy się z utartym masłem. Później w misce ląduje masło orzechowe i ten dar od niebios również łączymy przy użyciu miksera z pozostałymi składnikami. Teraz musimy wmiksować jeszcze śmietanę wraz z ekstraktem waniliowym. Jak już się z tym uporamy, to dodajemy część cukru pudru i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym wsypujemy pozostały cukier i ponownie ubijamy całą zawartość miski – w tym przypadku możemy jeszcze kombinować z ilością dodanej śmietany, aby uzyskać taką konsystencję, jaka nam najbardziej odpowiada.
Krem odstawiamy na bok na czas przygotowania babeczek, chociaż równie dobrze można go wstawić do lodówki.
Jeśli chodzi o babeczki Snickers, to najpierw nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, a później wyciągamy formę do babeczek, którą smarujemy delikatnie tłuszczem.
Następnie, w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki masy, z kolei w osobnym naczyniu miksujemy maślankę z cukrem, jajkiem, masłem i ekstraktem waniliowym – do połączenia się składników.
Mieszankę dodajemy do miski z suchymi składnikami i miksujemy całość do momentu, aż powstanie z tego jednolita i gładka masa.
Wypełniamy przygotowaną wcześniej formę masą na babeczki Snickers.
Pieczemy je ok. 10 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie z nich całkowicie czysty.
Studzimy babeczki przez następne 10 minut, po czym wyjmujemy je z formy i ozdabiamy kremem orzechowym, na końcu wbijając pokrojone Snickersy.
Widzicie, tak oto potencjalne przeszkody przekuwa się w sukces. Nie dość, że Was wykołczowaliśmy lepiej niż niejeden Grzesiak, to jeszcze poznaliście tajniki wypiekania spektakularnie robiących dobrze kubkom smakowym babeczek. No i nie skroiliśmy Was przy okazji z 10 tysięcy złotych.
Stonerchef – robisz to dobrze.
- 125 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 25 g ciemnego kakao
- 100 ml maślanki naturalnej
- 100 g cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g masła orzechowego
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 80 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
- 2 łyżki śmietany 36% (kremówki)
- 90 g cukru pudru
-
Utrzyj masło mikserem, aż będzie puszyste (ok. 2-3 minuty).
-
Dodaj serek śmietankowy imiksuj do połączenia się składników.
-
Dodaj masło orzechowe i wmiksuj je do reszty.
-
Dodaj ekstrakt waniliowy wraz ze śmietaną. Ubijaj, aż składniki się połączą.
-
Wsyp część cukru pudru i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj pozostały cukier i miksuj ponownie, aż masa będzie jednolita.
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
-
Wyjmij formę do babeczek i wysmaruj ją delikatnie tłuszczem.
-
Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
-
W osobnym naczyniu miksuj maślankę z cukrem, jajkiem, masłem i ekstraktem waniliowym do połączenia się składników.
-
Dodaj mieszankę do miski z suchymi składnikami i miksuj całość do powstania jednolitej i gładkiej masy.
-
Wypełnij masą przygotowaną wcześniej formę na babeczki
-
Piecz ok. 10 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie z nich całkowicie czysty.
-
Studź babeczki przez następne 10 minut. Wyjmij je z formy i ozdabiaj kremem orzechowym. Na koniec udekoruj pokrojonymi Snickersami.