MakaronyObiadSzybka patelniaMac and Cheese z trzema serami, kolendrą i jalapeno

Mac and Cheese to jedzenie ciężkie. Na tyle ciężkie, że jego spożycie jest grzechem, przy którym siedem grzechów głównych razem wziętych przypomina bardziej Szczęśliwą Siódemkę w DiscoPolo Live.

Zawsze chciałem przygotować Mac and Cheese. Chodziło to za mną od kilku ładnych lat, wplatając się niebezpośrednio co jakiś czas w zakres mojej percepcji. Rozpływałem się na widok malutkich kolanek makaronowych wymieszanych z masłem i różnymi gatunkami sera, które ciągną się jak Moda na Sukces. Mimo to, za każdym razem, kiedy miałem już się do niego zabrać, dopadał mnie syndrom „zawsze coś”. Aż w końcu, będąc pewnego dnia w sklepie, powiedziałem sobie „teraz albo nigdy” – i kupiłem wszystkie potrzebne składniki, które pozwolą mi się oddać serowo-kremowej rozpuście. Nie zabrakło jednak małego tunningu – postanowiłem więc podkręcić serowość dania o dużą garść kolendry i szczyptę suszonego chili jalapeno.

Składniki:

skladniki-na-mac-and-cheese

Mac and Cheese:

250g makaronu typu „kolanka”

4 łyżki stołowe masła klarowanego (może być też zwykłe masło)

150g śmietany 18% do zup i sosów

100g startego sera cheddar

100g startego sera maasdamer

100g parmezanu w płatkach lub startego

1 jajko

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka chili jalapeno

1 duża garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

  • Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Makaron: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, do której wrzucamy makaron. Gotujemy go aż będzie mocno al dente, ponieważ kolanka dogottują się jeszcze podczas pieczenia – musi być on więc lekko twardy. Makaron osuszamy i wkładamy do miski. Wykorzystujemy to, że makaron jest jeszcze gorący i dodajemy do niego masło, mieszając aż tłuszcz się roztopi. Do miski dodajemy śmietanę, połowę cheddara, maasdamera i parmezanu, roztrzepane jajko, sól, pieprz, suszone jalapeno i posiekaną świeżą kolendrę. Całość mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Pieczenie: Potrawę posypujemy z wierzchu resztą serów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut.

Podanie:

mac-and-cheese-z-kolendra-i-jalapeno-na-talerzu

Mac and Cheese nie jest daniem restauracyjnym, więc nie będziemy go skraplać łzami aniołów i przyprawiać jadalymi kwiatami, bo to jedzenie powinno przypominać najwyższy poziom gastrycznej dekadencji. Najlepiej więc brutalnie wyłożyć słuszną porcję z patelni na talerz i posypać pozostałą kolendrą.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mac&Cheese
  • 250 g makaronu typu „kolanka”
  • 4 łyżki stołowe masła klarowanego może być też zwykłe masło
  • 150 g śmietany 18% do zup i sosów
  • 100 g startego sera cheddar
  • 100 g startego sera maasdamer
  • 100 g parmezanu w płatkach lub startego
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka chili jalapeno
  • 1 duża garść świeżej kolendry
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Makaron
  1. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę i wrzuć do niej makaron.
  2. Gotuj go tylko przez chwilę, żeby był mocno al dente.
  3. Osusz makaron i włóż go do miski.
  4. Do gorących kolanek dodaj masło i mieszaj całość, aż tłuszcz się roztopi.
  5. Dodaj śmietanę połowę cheddara, parmezanu i maasdamera, roztrzepane jajko, sól, pieprz, suszone jalapeno i posiekaną kolendrę.
  6. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Pieczenie
  1. Posyp naczynie żaroodporne resztą serów i włóż je do piekarnika.
  2. Piecz przez 25 minut.