Lody Oreo w czekoladowych miseczkach

by Stonerchef

W sklepach lody Oreo dostępne są w różnych formach – od lodów na patyku, poprzez kanapki, aż po małe kubeczki. Ale żadne z nich nie zastąpi Ci wiadra takich lodów, które możesz zrobić przy pomocy śmietany, ciasteczek Oreo, mleka skondensowanego i aromatu wanilii.

Ich przygotowanie jest niemal błyskawiczne, wyłączając oczywiście mrożenie (chociaż dzisiejsze lodówki obsługują funkcję super-mrożenia, więc to też da się przyspieszyć). Dodatkowo możecie pokusić się o wyjątkowe podanie w postaci miseczek z zastygniętej czekolady.


Do przygotowania lodów Oreo w czekoladowych miseczkach przydadzą się:


Składniki:

lody-oreo-skladniki

Lody Oreo:

400g śmietany 36% (kremówki do ciast)

400g mleka słodzonego mleka skondensowanego

350g ciasteczek Oreo

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  • Lody: W malakserze miksujemy 2/3 naszych ciasteczek, a resztę rozgniatamy rękoma, żeby uzyskać różny rozmiar.  W dużej misce ubijamy śmietanę z wanilią (na dużych obrotach blendera), do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy skondensowane mleko, nie zaprzestając miksowania, po czym wsypujemy pokruszone ciasteczka i dokańczamy mieszanie szpatułką. Tak powstałą masę przelewamy np. do podłużnego naczynia żaroodpornego.
  • Mrożenie: Lody oplatamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je do zamrażarki na co najmniej 6 godzin, ale najlepiej będzie je zjeść na drugi dzień.

Podanie:

lody-oreo-w-czekoladowej-miseczce-podane

Lody możemy podać w czekoladowych miseczkach, do których wykonania potrzebujemy:

  • 1 tabliczkę mlecznej czekolady
  • 1 małą, okrągłą miseczkę
  • Folię spożywczą

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie wyjmujemy miseczkę, którą następnie owijamy folią spożywczą. Na powierzchni folii rozsmarowujemy czekoladę i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu miseczki z zamrażalnika, zdejmujemy z niej folię i odłączamy od niej powstałą z czekolady miseczkę.

Czasami z rzeczy, które na co dzień trzymamy w domu, można zrobić pyszny deser, a my nawet nie mamy o tym pojęcia. Teraz już zostaliście oświeceni, więc możecie śmiało przystąpić do przygotowania najlepszego jedzenia na świecie. Bo lody są najlepszym jedzeniem. I nikt mi nie wmówi, że tak nie jest. 

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Lody Oreo
  • 400 g śmietany 36% kremówki do ciast
  • 400 g mleka słodzonego mleka skondensowanego
  • 350 g ciasteczek Oreo
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladowa miseczka
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 mała szklana miseczka
  • folia spożywcza
Wskazówki
Lody Oreo
  1. Zmiksuj 2/3 ciasteczek w blenderze. Pozostałą część pokrusz w rękach.
  2. W dużej misce ubij blenderem (na wysokich obrotach) śmietanę z wanilią.
  3. Wlewaj mleko skondensowane, kontynuując mieszanie.
  4. Dodaj zblendowane ciasteczka i dokończ miksowanie.
  5. Powstałą masę wlej do podłużnego pojemnika.
Mrożenie
  1. Szczelnie owiń naczynie z lodami folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Czekoladowa miseczka
  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  2. Odstaw ją do wystudzenia.
  3. Miseczkę szczelnie owiń folią spożywczą (także od wewnątrz).
  4. Posmaruj miseczkę płynną czekoladą.
  5. Wstaw wysmarowane naczynie do zamrażarki na 30 minut.
  6. Wyjmij miseczkę, zdejmij z niej folię i oddziel czekoladę.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły