W sklepach lody Oreo dostępne są w różnych formach – od lodów na patyku, poprzez kanapki, aż po małe kubeczki. Ale żadne z nich nie zastąpi Ci wiadra takich lodów, które możesz zrobić przy pomocy śmietany, ciasteczek Oreo, mleka skondensowanego i aromatu wanilii.
Ich przygotowanie jest niemal błyskawiczne, wyłączając oczywiście mrożenie (chociaż dzisiejsze lodówki obsługują funkcję super-mrożenia, więc to też da się przyspieszyć). Dodatkowo możecie pokusić się o wyjątkowe podanie w postaci miseczek z zastygniętej czekolady.
Do przygotowania lodów Oreo w czekoladowych miseczkach przydadzą się:
Składniki:
Lody Oreo:
400g śmietany 36% (kremówki do ciast)
400g mleka słodzonego mleka skondensowanego
350g ciasteczek Oreo
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Lody: W malakserze miksujemy 2/3 naszych ciasteczek, a resztę rozgniatamy rękoma, żeby uzyskać różny rozmiar. W dużej misce ubijamy śmietanę z wanilią (na dużych obrotach blendera), do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy skondensowane mleko, nie zaprzestając miksowania, po czym wsypujemy pokruszone ciasteczka i dokańczamy mieszanie szpatułką. Tak powstałą masę przelewamy np. do podłużnego naczynia żaroodpornego.
- Mrożenie: Lody oplatamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je do zamrażarki na co najmniej 6 godzin, ale najlepiej będzie je zjeść na drugi dzień.
Podanie:
Lody możemy podać w czekoladowych miseczkach, do których wykonania potrzebujemy:
- 1 tabliczkę mlecznej czekolady
- 1 małą, okrągłą miseczkę
- Folię spożywczą
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie wyjmujemy miseczkę, którą następnie owijamy folią spożywczą. Na powierzchni folii rozsmarowujemy czekoladę i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu miseczki z zamrażalnika, zdejmujemy z niej folię i odłączamy od niej powstałą z czekolady miseczkę.
Czasami z rzeczy, które na co dzień trzymamy w domu, można zrobić pyszny deser, a my nawet nie mamy o tym pojęcia. Teraz już zostaliście oświeceni, więc możecie śmiało przystąpić do przygotowania najlepszego jedzenia na świecie. Bo lody są najlepszym jedzeniem. I nikt mi nie wmówi, że tak nie jest.
- 400 g śmietany 36% kremówki do ciast
- 400 g mleka słodzonego mleka skondensowanego
- 350 g ciasteczek Oreo
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 mała szklana miseczka
- folia spożywcza
-
Zmiksuj 2/3 ciasteczek w blenderze. Pozostałą część pokrusz w rękach.
-
W dużej misce ubij blenderem (na wysokich obrotach) śmietanę z wanilią.
-
Wlewaj mleko skondensowane, kontynuując mieszanie.
-
Dodaj zblendowane ciasteczka i dokończ miksowanie.
-
Powstałą masę wlej do podłużnego pojemnika.
-
Szczelnie owiń naczynie z lodami folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
-
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
-
Odstaw ją do wystudzenia.
-
Miseczkę szczelnie owiń folią spożywczą (także od wewnątrz).
-
Posmaruj miseczkę płynną czekoladą.
-
Wstaw wysmarowane naczynie do zamrażarki na 30 minut.
-
Wyjmij miseczkę, zdejmij z niej folię i oddziel czekoladę.