Babeczka ma kusić – przede wszystkim wyglądem i zapachem. Jeśli chodzi o tę pierwszą kwestię, to możemy osiągnąć to na dwa sposoby – albo wyciągnąć z deseru sam seks przy jego dekorowaniu, albo zadbać o to, żeby babeczka sama w sobie działała na zmysły i wprawiała w zachwyt. Dzisiaj postawiliśmy na drugą opcję i upiekliśmy sernikowe babeczki red velvet.
Tak na dobrą sprawę, to jeśli posiadacie barwniki spożywcze (te sypkie są, swoją drogą, najlepsze), to możecie wyprawiać róże cuda z babeczkami. Niekoniecznie trzeba ograniczać się do jednego koloru, aczkolwiek my się akurat kochamy w deserach red velvet. Jest w nich bowiem coś subtelnego – coś, co oprócz sprawiania przyjemności brzuszkowi, działa też kojąco na wzrok.
Najlepsze, co można zrobić babeczkom, to zadbać o ich odpowiednią wilgotność. Wiecie, w końcu nie ma nic gorszego niż piaskowa babeczka, której przełknięcie grozi śmiercią z powodu zatkania przełyku. U nas robotę zrobiła maślanka naturalna oraz serek śmietankowy i tu wypada przypomnieć po raz kolejny, że serek śmietankowy to taki, którego używa się do smarowania kanapek. W naszej kuchni zazwyczaj znajduje się Łaciaty albo Philadelphia.
Drugą rzeczą wartą uwagi w naszych babeczkach jest kruszonka. Jej maślany smak idealnie łączy się z wilgocią babeczkowego ciasta, a przy okazji pozwala nam cieszyć się różnorodnością tekstur.
Aha, jeszcze jedna ważna rzecz – tymi babeczkami nie da się przesłodzić, także można jeść do odcięcia.
Do przygotowania mięciusich sernikowych babeczek red velvet przydadzą się:
- dwie miski,
- mikser,
- szpatułka,
- forma do babeczek, ew. silikonowe kokilki,
- malakser,
- piekarnik.
W przeciwieństwie do rozmów ze Świadkami Jehowy, na przyrządzenie tego deseru zawsze da radę wygospodarować 15 minut. A po ich zjedzeniu też można ujrzeć boga.
Składniki:
Sernikowe babeczki red velvet:
160g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75ml maślanki naturalnej
20g ciemnego kakao
1,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
110ml oleju rzepakowego
1 duże jajko, roztrzepane
115g serka śmietankowego
Kruszonka:
50g cukru
30g mąki pszennej uniwersalnej
15g masła
Czerwony aksamit
Przygotujemy sobie zawczasu sprzęt. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni z opcją termoobiegu. W tak zwanym międzyczasie wyjmujemy formę do babeczek i natłuszczamy ją delikatnie, chyba że korzystamy z kokilek – wtedy obejdzie się bez smarowania tłuszczem.
Jeśli zaś o babeczki chodzi, to w dużej misce mieszamy mąkę ze 100 gramami cukru, proszkiem do pieczenia i solą.
Następnie – w osobnej misce – łączymy maślankę, kakao, barwnik, olej i jajko.
Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi i miksujemy je do dokładnego połączenia – powinny stworzyć jednolitą, wilgotną masę.
W jeszcze jednej misce ubijamy serek śmietankowy z pozostałym cukrem i wprowadzamy tak powstałą mieszankę do masy babeczkowej, mieszając, aż składniki dokładnie się połączą, z tym że tak, aby było wyraźnie widać serek śmietankowy.
Kruszonkę przygotowujemy poprzez zmiksowanie jej wszystkich składników w malakserze.
Masę na babeczki przenosimy do formy lub kokilek i posypujemy je kruszonką.
Pieczemy ok. 17-20 minut, sprawdzając, czy patyczek włożony w nie pod koniec pieczenia wychodzi czysty. Jeśli tak, to znaczy, że możemy wyjmować babeczki. Zanim jednak przeniesiemy je w inne miejsce do całkowitego wystudzenia, dajemy im odpocząć w formie/kokilkach.
Tak to właśnie wygląda – cudownie mięciutkie ciasto połączone z chrupiącą, maślaną kruszonką. Gra to wszystko wybornie, pachnie obłędnie, a znika jeszcze szybciej.
- 160 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 ml maślanki naturalnej
- 20 g ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
- 110 ml oleju rzepakowego
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 115 g serka śmietankowego
- 50 g cukru
- 30 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 15 g masła
-
Zmiksuj wszystkie składniki kruszonki w malakserze.
-
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj formę do babeczek. Natłuść formę, chyba że używasz kokilek - wtedy możesz pominąć ten krok.
-
Wymieszaj w dużej misce mąkę z 100g cukru, proszkiem do pieczenia i solą.
-
W osobnej misce połącz maślankę z kakao, barwnikiem i jajkiem.
-
Dodaj mokre składniki do suchych i miksuj, aż się połączą.
-
Ubij w misce ser śmietankowy z pozostałym cukrem i wprowadź go do masy na babeczki.
-
Wypełnij formę na babeczki powstałą masą.
-
Piecz ok. 17-20 minut