Pizza-bułki z chorizo, cheddarem i pieczarkami

by Stonerchef

Pod koniec lat 90’tych mieliśmy boom na pizzerie sieciowe, bo w końcu coś takiego pojawiło się w naszym kraju. Prawie dwie dekady później wszyscy wariują na punkcie klasycznej, włoskiej pizzy, koniecznie wypiekanej na piecu kamiennym w odpowiedniej temperaturze. Przez Włocha, rzecz jasna.

Są jeszcze w tym ekosystemie tacy, którzy na hasło „pizza” uruchamiają burzę mózgów nakierowaną na przeniesienie jej na wszystkie możliwe dania – i tak powstają pizzowe babeczki, tarty, lasagne, ciasta, chleby itp. My poświęciliśmy pół godziny na zrobienie pizza-bułek śniadaniowych z chorizo, cheddarem i pieczarkami. Tu nie trzeba nic gotować, dusić, ani obierać. Wystarczy włożyć wszystko do bułki i zapiec. Wszechleworęczni, łączcie się, bo dzięki temu nie umrzecie z głodu.

Składniki:

skladniki-na-pizza-bulki

Pizza bułki:

4 bułki (my użyliśmy 2 włoskich, 1 grillowej i 1 z sezamem)

0,5 cebuli

Kilkanaście plasterków Chorizo

1 kawałek mozarelli

Kilka porwanych plasterków sera cheddar

1-2 pieczarki

Bazylia

Oregano

Czosnek granulowany

Sos pomidorowy:

5 łyżek przecieru pomidorowego

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka mielonej cebuli

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku

Przygotowanie:

  • Sos: W misce mieszamy przecier, ketchup, mieloną cebulę, ostrą paprykę i niedźwiedzi czosnek. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • Pizza-bułki: Z bułek odkrawamy górę i wydrążamy środek. Odkrojonych daszków możemy się pozbyć. Smarujemy wydrążony spód sosem pomidorowym, wykładamy na niego po kolei: kawałki mozarelli, pokrojoną w piórka cebulę, plasterki chorizo, poszarpane plastry cheddara i pieczarki. Posypujemy oregano, bazylią i czosnkiem.
  • Pieczenie: Bułki owijamy od spodu folią spożywczą, zostawiając otwartą górę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut (opcja termoobiegu), aż ser się porządnie roztopi.

Podanie:

zblizenie-na-przekrojone-pizza-bulki-z-chorizo-cheddarem-i-pieczarkami

Mimo że pizza-bułki niespecjalnie imponują rozmiarem, to ich ładunek jest niesamowicie sycący. Nie radziłbym robić ich „na styk”, bo potem będziecie żałować, że upiekliście ich za mało. A tak, podacie sobie górę bułeczek pełną obfitego nadzienia, która pozwala się cieszyć włoskim smakiem w polskim pieczywie, z hiszpańską wędliną. Multi-kulti pełną gębą.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pizza bułki
  • 4 bułki my użyliśmy 2 włoskich, 1 grillowej i 1 z sezamem
  • 0,5 cebuli
  • Kilkanaście plasterków Chorizo
  • 1 kawałek mozarelli
  • Kilka poszarpanych plasterków sera cheddar
  • 1-2 pieczarki
  • Bazylia
  • Oregano
  • Czosnek granulowany
Sos pomidorowy
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
Wskazówki
Sos
  1. Wymieszaj w misce przecier, ketchup, mieloną cebulę, ostrą paprykę i niedźwiedzi czosnek.
  2. Odstaw sos do lodówki na 20 minut.
Pizza-bułki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Odkrój górę bułki i wydrąż jej wnętrze.
  3. Wysmaruj je sosem pomidorowym, ułóż mozarellę, cebulę, chorizo, cheddar i pieczarki.
  4. Posyp szczyptą czosnku, bazylii i oregano.
  5. Zawiń bułki od spodu folią aluminiową, zostawiając odkrytą górę.
  6. Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.

Zobacz również inne artykuły