Mając dostęp do ryb słodkowodnych z polskich jezior, nie można przejść nad nimi obojętnie.
Naturalnie opcja pod tytułem „ryba ze smażalni” wydaje się bardzo atrakcyjna, taki polski szczupak z kiszoną kapustą i chlebem to mazurski produkt flagowy. Ale można iść jeszcze odrobinę dalej, użyć piekarnika, dodać pomidory, cebulę i – uwielbiane przez ryby – musztardę i masło. Co prawda ryba będzie upierdliwa w jedzeniu ze względu na wszechobecne ości, ale szczupak jest jak życie – smaczny, lecz nie wszystko jest tam przyjemne.
Składniki:
Szczupak:
350g filetu ze szczupaka
1 duża cebula
1 duża marchewka
2 łyżki oleju kokosowego
2 garści pomidorków koktailowych
Marynata:
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
- Marynata: Musztardę mieszamy w misce z masłem. Następnie ścieramy czosnek na tarce o drobnych oczkach i dodajemy wraz z przyprawami do marynaty. Całość dokładnie mieszamy.
- Ryba: Szczupaka opłukujemy i suszymy na ręcznikach papierowych. Wykładamy na niego sos maślano musztardowy i nacieramy nim całą rybę. W tym czasie przygotowujemy wysmarowane olejem kokosowym naczynie żaroodporne, na którym kładziemy po kolei: pokrojoną w plasterki marchew, filety szczupaka, pokrojoną w piórka cebulę i połówki pomidorków cherry. Całość polewamy pozostałym sosem.
- Pieczenie: Szczupaka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.
Podanie:
Szczupaka najlepiej będzie wyłożyć łopatką na duży talerz i zebrać z naczynia żaroodpornego pozostały sos do ewentualnego polania. W tym przypadku – jeśli chodzi o dodatki – można pójść albo w lewo, albo w prawo, tj. najlepiej będzie podać tego szczupaka z grillowanym chlebem albo pieczonymi ziemniakami, chociaż ostatnio widać, że ryby bardzo lubią się także z kuskusem.
Jedyne, co może boleć (dosłownie) w tym daniu, to ciągle pojawiające się ości, ale taka jest niestety specyfika tej ryby. Z wielkim wysiłkiem, przychodzi jednak wielki smak, jak to mawiał wujek Ben w Spidermanie. Czy jakoś tak. W każdym razie, teraz możecie się cieszyć świeżą, wilgotną od masła, upieczoną rybą, którą wyraźnie podkreśla musztarda, pomidory i ostra cebula ze słodką marchewką.
- 350 g filetu ze szczupaka
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 garści pomidorków koktailowych
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
-
Nagrzej piekarnik do 185 stopni.
-
Wymieszaj w misce: obie musztardy, starte ząbki czosnku, przyprawy i masło.
-
Opłucz szczupaka i wysusz na ręczniku papierowym.
-
Wyłóż sos musztardowy na rybę i natrzyj nim ją dokładnie.
-
W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym umieść po kolei: marchewkę w plastrach, filety szczupaka, cebulę w piórkach i pomidorki przekrojone w połówki.
-
Polej całość pozostałą marynatą.
-
Pieczenie: Włóż naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut.