caserole z kurczakiem

Caserole z kurczakiem, jalapeno, sosem śmietanowo-serowym i ziemniakami hash-brown

by Stonerchef

Jesteśmy bezgranicznie zakochani w kuchni amerykańskiej – po pierwsze dlatego, że Jankesi mają fioła na punkcie zapiekania wszystkiego. Po drugie, Amerykańskie kulinaria to jest przepyszne multi-kulti, które wiele czerpie z kraju, co go pewien król zastał kiedyś drewnianym. Nasz dzisiejszy bohater wylądował w michach w postaci caserole z kurczakiem, jalapeno, sosem śmietanowo-serowym i ziemniakami w stylu hash-brown.

Ciekawym i bardzo mądrym posunięciem jest tutaj ugotowanie za wczasu kurczaka, bez żadnych przypraw, w samej wodzie. Dlaczego? Otóż wspomniane wyżej papryczki jalapeno, czosnek, pieprz i smażone starte ziemniaki w mieszance chilli cayenne i soli zapewnią odpowiednie naładowanie mięsa intensywnymi aromatami. 

Pomimo tego, że pierś z kurczaka jest najpierw gotowana i porwana za pomocą widelców, a potem jeszcze prawie 20 minut zapiekana, zachowuje ona swoją soczystość dzięki obfitej, chciałoby się rzec, zimowej pościeli z włoskiego twarogu ricotta, mozzarelli i śmietany kremówki.

To nie jest bomba. To jest cały szwadron militarny smaków gotowy do akcji.

Składniki:

caserole z kurczakiem

Caserole z kurczakiem, jalapeno i kukurydzą:

1 duża pierś z kurczaka

200g kukurydzy z puszki

2 papryczki jalapeno, pokrojone w plasterki

100g startej mozzarelli

3 małe ząbki czosnku

szczypta pieprzu

Sos śmietanowo-serowy:

200g śmietany 36%

250g sera ricotta

100g startej mozzarelli

Ziemniaki w stylu hash-brown:

3 duże ziemniaki, umyte, obrane i starte na dużych oczkach tarki

3 łyżki masła klarowanego

1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki soli

Szczypta chilli cayenne

Co to te hash-brown? Po co to komu?

Ziemniaki w stylu hash-brown to dodatek do dań kuchni amerykańskiej. Starte ziemniaki dodajemy do miski z zimną wodą i mieszamy je łyżką, aż woda zrobi się mętna.

caserole z kurczakiem

Ziemniaki przecedzamy przez durszlak, odciskamy pozostały płyn, a miskę ponownie wypełniamy zimną wodą, do której jeszcze raz wrzucamy ziemniaki. Będziemy je teraz „oczyszczać” po raz ostatni. 

caserole z kurczakiem

Po ponownym odcedzeniu i osuszeniu na ręczniku papierowym, nasz dodatek do caserole z kurczakiem odstawiamy na chwilę i rozgrzewamy w tym czasie masło klarowane na dużej patelni, na średnim ogniu.

caserole z kurczakiem

Dodajemy ziemniaki, przyprawiamy je solą, pieprzem i chilli cayenne, a następnie smażymy z jednej strony ok. 5 minut.

caserole z kurczakiem

caserole z kurczakiem

Kiedy zbrązowieją już na spodzie, nie przekładamy ich na drugą stronę. Trzeba nasze ziemniaki „zakładać” na siebie i smażyć kolejne 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, aby ta potrawka była chrupiąca na wierzchu, a mięciutka w środku.

Budujemy teraz coś pięknego

Pierś z kurczaka gotujemy w samej wodzie na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy go na deskę do krojenia, wbijamy po środku dwa widelce i rozrywamy kurczaka na bardzo drobne kawałki. Wyciągamy podłużne i w miarę głębokie naczynie żaroodporne, na spód którego wykładamy poszarpane filety. Te z kolei posypujemy 2/3 naszej kukurydzy i 2 papryczkami jalapeno, pokrojonymi w plasterki.

caserole z kurczakiem

Teraz mamy chwilę na przygotowanie sosu – będzie on bowiem stanowił drugą warstwę naszego caserole z kurczakiem. W tym celu rozgrzewamy porządnie suchą patelnię i ładujemy na nią ricottę, śmietanę oraz 100g mozzarelli. Na małym ogniu mieszamy wszystko ze sobą i podgrzewamy, aż sery się stopią, połączą ze śmietaną i utworzą jednolitą konsystencję.

caserole z kurczakiem

Stałe mieszanie sosu jest bardzo ważne, tak samo jak czas, w jakim odbywa się obróbka termiczna. Zbyt długie podgrzewanie na za dużym ogniu spowoduje, że śmietana zacznie się ścinać i wszystko zepsuje.  Sos przenosimy z patelni od razu do naczynia żaroodpornego.

druga-warstwa-caserole

Posypujemy z wierzchu posiekanym czosnkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie dodajemy 100g startej mozzarelli i pozostałą kukurydzę. Całość wykańczamy ziemniakami hash-brown.

caserole z kurczakiem

Piekarnik nagrzewamy do 205 stopni (termoobieg) i pieczemy caserole 18 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy to zapiekane bóstwo na 10 minut, żeby odpoczęło chwilę w temperaturze pokojowej.

Czasem słowa zwyczajnie nie są potrzebne

caserole z kurczakiem

Kurczak jest mega soczysty, w punkt przyprawiony i gotowy zagrać ten arcyspektakl w towarzystwie sosu śmietanowo-serowego i chrupiących ziemniaków hash-brown. To jest podwójny pożar w najlepszym wydaniu, jakie można sobie wyobrazić.

  • Mądry tip dla delikatnych podniebień: Caserole z kurczakiem i jalapeno nie bez powodu zajmuje miejsce w naszym dziale „podwójny pożar” – jeśli jecie we dwoje, a sprawa ostrości zazwyczaj jest punktem zgrzytu w gotowaniu, dodajcie posiekane papryczki do sosu śmietanowo-serowego, a przed tym usuńcie z nich nasiona. Jalapeno połączą się z sosem i dzięki temu nie będą aż tak często „wyłapywane” podczas jedzenia.

Więcej nie mamy nic do powiedzenia. Jesteśmy zbyt najedzeni.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis:
Składniki
Caserole z kurczakiem, jalapeno i kukurydzą
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 2 papryczki jalapeno pokrojone w plasterki
  • 100 g startej mozzarelli
  • 3 małe ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
Sos śmietanowo-serowy
  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g startej mozzarelli
Ziemniaki w stylu hash-brown
  • 3 duże ziemniaki umyte, obrane i starte na dużych oczkach tarki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Szczypta chilli cayenne
Wskazówki
Ziemniaki hash-brown
  1. Dodaj starte ziemniaki do miski z zimną wodą.
  2. Wymieszaj je łyżką, aż woda zrobi się mętna.
  3. Odlej wodę i odcedź ziemniaki.
  4. Nalej ponownie zimną wodę do miski, wrzuć ziemniaki i jeszcze raz zamieszaj.
  5. Odcedź i odłóż je na ręcznik papierowy do osuszenia z nadmiaru płynu.
  6. Rozgrzej na patelni masło klarowane na średnim ogniu.
  7. Dodaj ziemniaki, przypraw je solą, pieprzem i chilli cayenne i smaż ok. 5 minut, aż będą złote na spodzie.
  8. Zakładaj hash-brownsy na siebie i smaż kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, żeby ziemniaki były chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.
Caserole z kurczakiem
  1. Ugotuj filety w samej wodzie i poszarp je 2 widelcami na drobne kawałki.
  2. Weź naczynie żaroodporne, dodaj kurczaka, 2/3 kukurydzy i 2 papryczki jalapeno pokrojone w plasterki.
  3. Na rozgrzanej suchej patelni wymieszaj ricottę ze śmietaną i 100g startej mozzarelli.
  4. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i uzyskają jednolitą, gładką konsystencję.
  5. Przenieś sos z patelni do naczynia żaroodpornego.
  6. Posyp z wierzchu 100g startej mozzarelli i resztą kukurydzy.
  7. Wykończ ostatnią warstwę ziemniakami w stylu hash-brown.
  8. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg).
  9. Piecz caserole 18 minut.
  10. Wyjmij naczynie z potrawą i daj mu odpocząć 10 minut w temperaturze pokojowej.

Zobacz również inne artykuły