Najlepsze rzeczy są zazwyczaj proste i rosną w ziemi. Nic zatem dziwnego, że w czasach ogólnych represji rasowych i biedy, Afroamerykanie kombinowali jak tu nie tylko przeżyć, ale i dobrze zjeść mając do dyspozycji skromny arsenał w postaci przypraw i ograniczony dobór mięs. I tak powstał Soul Food – jedna z najpyszniejszych i najbardziej aromatycznych kuchni o porażającej prostocie, której flagową potrawą są głęboko smażone stripsy w ostrej panierce.
To właśnie te filety z kurczaka szturmem podbiły menu sieci fast foodów, prowadzonych przez pułkownika Harlanda Sandersa, dziś znanych jako KFC i obleganych masowo przez całe rodziny, co zresztą doprowadziło do tego, że – sędziwy wówczas pułkownik – dorobił się ogromnej fortuny i sławy, a jego podobizna z zakręconym wąsem jest bardziej znana niż obraz Mona Lisy.
Wychodzi więc na to, że kuchnia Soul Food wzbogaca nie tylko smakowo, ale i materialnie. Zresztą, w najpopularniejszej takiej restauracji (Sylvia’s Restaurant) w Harlemie jadają takie gwiazdy jak Oprah Winfrey, Bernie Sanders, Barack Obama, Will Smith, czy Magic Johnson.
Do przygotowania stripsów z kurczaka przydadzą się:
- frytownica / wok / duży garnek,
- termometr kuchenny,
- szpatułka,
- blender,
- nóż szefa kuchni,
- tłuczek do mięsa,
- ręczniki papierowe.
To tyle jeśli chodzi o lekcję historii. Teorię i zapleczę już znamy, czas je wdrożyć w życie.
Składniki (na porcję dla dwojga):
Stripsy w ostrych przyprawach:
Ok. 500g filetu z piersi kurczaka, podzielone na 5-6 stripsów
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Ciasto naleśnikowe:
100g mąki pszennej
80ml mleka 3,5%
1 duże jajko
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Do obtoczenia:
200g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
3/4 łyżki soli
3/4 łyżki suszonych jalapeno (może być chili w proszku)
3/4 łyżki mielonego czosnku
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki oregano
Do smażenia:
1 litr oleju rzepakowego
Po pierwsze: przyprawy
Do dużej miski wsypujemy wszystkie przyprawy potrzebne do stripsów i dodajemy pokrojone filety kurczaka. Nacieramy mięso przyprawami, zawijamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po drugie: panierka
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – w misce mieszamy mąkę, mleko, jajko, przyprawy i miksujemy blenderem. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy je dokładnie w cieście, po czym przekładamy do pojemnika z z panierką. Potrząsamy pojemnikiem, żeby stripsy w całości pokryły się mąką z przyprawami.
Po trzecie: patelnia
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy ok. 1 litr oleju rzepakowego. Kiedy temperatura będzie odpowiednio wysoka, wrzucamy stripsy i smażymy je na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas przekładając je drewnianą łopatką na drugą stronę. Temperatura i poziom ognia jest tu kluczowa, ponieważ zbyt duży ogień spowoduje przypalenie się panierki i wysuszenie mięsa, natomiast na zbyt małym panierka straci chrupkość, a mięso może się nie dosmażyć.
Po czwarte… brzuszek
Nasze stripsy w ostrej panierce odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz i zajadamy rękami. Mogą być one z powodzeniem głównym bohaterem Waszych potraw, które dopełnicie pysznymi sosami i domowymi frytkami, albo można ich użyć jako tzw. „jednych z wielu” w takich posiłkach jak quesadilla czy alternatywne hot-dogi. Jak już wcześniej wspomnieliśmy – piękno tkwi w prostocie. I w tej zajebiście chrupiącej panierce.
- Ok. 500g filetu z piersi kurczaka podzielone na 5-6 stripsów
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 100 g mąki pszennej
- 110 ml mleka 3,5
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 3/4 łyżki soli
- 3/4 łyżki suszonych jalapeno lub mielonego chili
- 3/4 łyżki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1 litr oleju rzepakowego
-
Wsyp do miski wszystkie przyprawy potrzebne do stripsów i dodaj pokrojone filety.
-
Natrzyj mięso przyprawami, zawiń miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.
-
Przygotuj ciasto naleśnikowe - wymieszaj w misce mąkę, mleko, jajko oraz przyprawy, i miksuj blenderem.
-
Wyjmij mięso z lodówki i obtocz je dokładnie w cieście.
-
Przełóż stripsy do pojemnika z panierką.
-
Potrząsaj pojemnikiem, aż stripsy w całości się pokryją panierką.
-
Rozgrzej porządnie 1 litr oleju rzepakowego (w woku lub w garnku).
-
Dodaj stripsy i smaż je na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas przewracając je drewnianą łopatką na drugą stronę.
-
Wyjmij kawałki kurczaka z naczynia i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.