Nutella nawet fonetycznie brzmi kusząco – nic zatem dziwnego, że w cukiernictwie, zwłaszcza zachodnim, ludzie stosują nutellę do wielu wypieków, ale także deserów na zimno. My kochamy lody (co pewnie zdążyliście już zauważyć), więc zwróciliśmy się w stronę temperatur wręcz ujemnych, a to zaoowocowało powstaniem deseru przekosmicznienajlepszego – oto lody Nutella z chrupiącą białą czekoladą.
Jedną z cenionych umiejętności w kuchni jest zdolność do przeplatania tekstur w jedzeniu tak, żeby kremowy skrzyżował miecze np. z chrupiącym. Nasze lody Nutella takie właśnie są – dzięki dodaniu posiekanej czekolady i wymieszaniu jej z masą lodową, po zmrożeniu otrzymujemy taką kombinację, przy której każde lody pudełkowe idą ze wstydu do oślej ławki i zakładają nos klauna na resztę lekcji.
Do przygotowania lodów Nutella z chrupiącą białą czekoladą przydadzą się:
- dwie duże miski
- szpatułka
- mikser
- trzepaczka
- pojemnik do przechowywania lodów
Jacyś chętni na pięcioskładnikowe lody o których marzy prawie cała planeta?
Składniki:
Lody nutella z chrupiącą białą czekoladą (na 1 litr):
350ml Nutelli
1 puszka mleka skondensowanego
700ml śmietany 36% (3 opakowania po 200g)
100g białej czekolady, posiekanej
1 łyżeczka esesncji waniliowej
Raz, dwa, trzy i Nutella
Śmietanę przekładamy do dużej metalowej miski (jeżeli wcześniej ją zmrozimy, łatwiej i szybciej nam się ubije – ta sama zasada obowiązuje w przypadku ubijania białek) i ubijamy ją mikserem na sztywno (po odwróceniu miski nie powinna z niej wypadać).
Na razie nadążacie, świetnie. Teraz się trochę pointegrujemy, bowiem nadszedł czas na połączenie mleka skondensowanego, Nutelli i esencji waniliowej. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką w osobnej misce.
Zawartość miski z Nutellą i mlekiem skondensowanym łączymy z posiekaną białą czekoladą, a potem delikatnie, powoli, subtelnie przelewamy do miski ze śmietaną, cały czas – z taką samą dozą wrażliwości – mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą lodową masę. Przykrywamy miskę z całą jej zawartością i wkładamy do zamrażarki na całą noc. My wyposażyliśmy się dodatkowo w kuwetę na lody – nawet nie macie pojęcia, jak to ułatwia ich przechowywanie.
Nasze lody Nutella z chrupiącą czekoladą możemy z powodzeniem przełożyć do ramekinów i – dla smaku – przyprószyć białą czekoladą startą na drobnych oczkach tarki.
A potem odpływać, uszczypnąć się i cieszyć, że to wcale nie jest sen.
- 350 ml Nutelli
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 700 ml śmietany 36% 3 opakowania po 200g
- 100 g białej czekolady posiekanej
- 1 łyżeczka esesncji waniliowej
-
Ubij śmietanę na sztywno z pomocą miksera - zrób to w metalowej misce.
-
Następnie, w osobnym naczyniu połącz z sobą mleko skondensowane, Nutellę i esencję waniliową.
-
Dodaj białą czekoladę i wymieszaj.
-
Zawartość miski z Nutellą i mlekiem skondensowanym przelewaj powolutku do śmietany, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę lodową.
-
Przenieś lody do pojemnika, zamknij go szczelnie i umieść w zamrażarce.
-
Mroź przez 24 godziny.
-
Podawaj w ramekinach lub miseczkach z posypaną startą białą czekoladą.