CiasteczkaKrólestwo SłodkościPrzepisyMięciusie ciasteczka z masłem orzechowym

23 października, 2016by Stonerchef0

Leniwa niedziela to termin, który w czasie trwania tegorocznej szarej jesieni, pojawia się w kalendarzu bardziej niż często. Można sobie poprawiać humor na różne sposoby – zarzucić ulubiony serial, przeczytać niedokończoną książkę albo pomarnować odrobinę czasu eksplorując odmęty YouTube’a. Tak czy inaczej, zawsze dobrze jest mieć przy sobie coś do podjedzenia. Tym lepiej, jeśli będą to ciasteczka z masłem orzechowym. Albo cały słój takich mięciusich ciasteczek.

Słyniemy nie tylko z dostarczania Wam niezapomnianych gastro-wrażeń, ale też ze znacznego ułatwiania życia w kuchni. W końcu tam jest nasze miejsce, nieważne czy uprawiamy taniec patelniami, czy używamy piekarnika zamiast grzejników. Gotowanie i pieczenie ma sprawiać radość zarówno przed dokonaniem pysznej zbrodni, jak i po zacieraniu jej śladów w postaci okruszków.

Nasze mięciusie ciasteczka z masłem orzechowym potrzebują kilku podstawowych składników, których znalezienie w lokalnym sklepie jest dziecinnie łatwe, także króciutka lista, szczypta wydanego hajsu i ogrom radości na leniwą niedzielę.


Do przygotowania mięciusich ciasteczek z masłem orzechowym przydadzą się:


Do abordażu, Stonerchefowie!

Składniki (na ok. 60 małych ciasteczek)

skladniki na ciasteczka z maslem orzechowym

Mięciusie ciasteczka z masłem orzechowym:

210g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

115g masła w temperaturze pokojowej

250g masła orzechowego

60g brązowego cukru

75g białego cukru

1 jajko

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa

Mieszamy w dużej misce masło, cukier biały, cukier brązowy i masło orzechowe przy użyciu ręcznego miksera. Następnie dodajemy jajko, esencję waniliową i kontynuujemy miksowanie.

masa orzechowa

Masa ciasteczkowa

W osobnej misce mieszamy szpatułką mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Powoli dodajemy te składniki do miski z masą orzechową, miksując, aż wszystko się dobrze połączy z sobą.

Moje toczę kule

Z masy ciasteczkowej formujemy ok. 1,5-cm kulki i układamy je obok siebie na macie lub papierze do pieczenia, po czym delikatnie spłaszczamy przy użyciu widelca, tworząc przy okazji wzorki na powierzchni potencjalnych ciasteczek (jak na zdjęciach poniżej).

kulka ciasteczkowa

ciasteczka z maslem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z maslem orzechowym

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i pieczemy nasze mięciusie ciasteczka z masłem orzechowym przez ok. 10 minut. Ponieważ mamy sporo tego tematu, możemy je piec na 2 partie. Kiedy już wyjmiecie ciasteczka, pozwólcie im całkowicie wystygnąć, bo inaczej – brzydko mówiąc – rozwalą się, jeśli nie okażecie im odpowiednio dużo cierpliwości.

A tak nasze modelki przedstawiają się na kuchennym wybiegu, już po upieczeniu:

ciasteczka z maslem orzechowym

ciasteczka z maslem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z maslem orzechowym

Voilà! Można już wdychać orzechowe aromaty, zajadać ciastka, dzielić się nimi jak opłatkiem w wigilię i modlić, żeby wszystkie nie przepadły w biurze rzeczy przetrawionych jeszcze tego samego dnia.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mięciusie ciasteczka z masłem orzechowym
  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g masła orzechowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Wymieszaj masło, cukier biały, cukier brązowy i masło orzechowe w sporej misce, używając ręcznego miksera.
  3. Dodaj jajko wraz z esencją waniliową i kontynuuj miksowanie.
  4. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  5. Dodawaj powoli zawartość miski z mąką do masy orzechowej, cały czas miksując, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
  6. Uformuj ok. 1,5-cm kulki z masy ciasteczkowej.
  7. Przenieś je na matę lub papier do pieczenia.
  8. Spłaszcz delikatnie ciasteczka przy użyciu widelca, tworząc tym samym wzorek na ich powierzchni.
  9. Piecz ok. 10 minut.

ZapiszZapisz