Sos hoisin wpadł nam w oko podczas poszukiwania inspiracji do kolejnego amerykańsko-chińskiego jedzenia, bo choć wołowina po mongolsku podbiła nasze stonerchefowe brzuszki, to ostatnio mało nam było orientu o jakimś jednym, szczególnie wyrazistym smaku. I chociaż ‚hoisin’ oznacza z chińskiego owoce morza, to w jego składzie próżno szukać tego typu produktów. Łatwo za to trafić np. na masło orzechowe, które doskonale sprawdza się jako zamiennik pasty z czarnej fasoli.

Sos hoisin sprawdza się idealnie jako składnik glazury do mięs, a szczególnie do drobiu. Z racji swojego słodko-słono-ostrego smaku, podkręca smak tego delikatnego gatunku mięsiwa i pozwala się cieszyć całą paletą smaków przy użyciu dosłownie kilku składników.

Mało tego, jeśli macie wcześniej przygotowane składniki i jesteście dosyć dobrze zorganizowani w kuchni, to przygotowanie sosu hoisin nie powinno Wam zająć więcej niż 5, w porywach do 7 minut (jeśli np. będziecie musieli ściągać kota z blatu, bo się paniczowi lub królewnie zachce poprzechadzać po powierzchni w celu kontroli jakości produktów). Nie wymaga on bowiem gotowania, a jedyne, co należy zrobić, to zmiksować wszystkie składniki na jednolitą kosystencję w malakserze.

To jest właśnie magia kuchni azjatyckiej – rzeczy są proste, nie ma tu piany z boczku, niezrozumiałych wyrazów (o ile nie czytacie ich po chińsku), ani innych wynalazków. Są za to takie połączenia smakowe, które wywalają z butów lepiej, niż Asteriks rzymskich legionistów po wypiciu magicznego napoju.


Do przygotowania sosu hoisin przydadzą się:


Malaksery w dłoń i jazda!

Składniki:

składniki na sos hoisin

Sos hoisin:

60ml sosu sojowego

2 łyżki masła orzechowego

1 łyżka miodu

2 łyżeczki octu ryżowego

2 łyżeczki oleju sezamowego

1 ząbek czosnku, starty lub przeciśnięty przez praskę

1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka ostrego sosu chilli (może być też sos z jalapeno)

1/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków”

To będzie krótka historia

Umieszczamy w pojemniku malaksera wszystkie składniki sosu i miksujemy całość, aż składniki się dobrze połączą, a sos będzie miał jednolitą, gładką konsystencję.

gotowy sos hoisin w malakserze

W zależności od tego, jak ostry chcecie uzyskać sos, możecie odpowiednio zwiększyć/zmniejszyć ilość ostrego sosu chilli. Teraz pozostaje nam przelać hoisin do słoika, w którym możemy go trzymać nawet do miesiąca w lodówce.

sos hoisin

sos hoisin

sos hoisin

Taka ilość sosu hoisin wystarczy na kilka bombowych potraw z jego użyciem. Mięsa, sałatki (z mięsem, nie inaczej!), stir-fry; to tylko kilka z jego zastosowań, ale równie dobrze możecie w nim maczać panierowane sajgonki smażone w głębokim oleju. Tak czy inaczej – nie zmarnuje się.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos hoisin
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku starty lub przeciśnięty przez praskę
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli może być też sos z jalapeno
  • 1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
Wskazówki
  1. Umieść wszystkie składniki sosu w pojemniku malaksera.
  2. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą, a sos będzie miał gładką, jednolitą konsystencję.
  3. Przechowuj nawet miesiąc w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.