Mamy taki ambitny plan, żeby za życia zwiedzić cały świat, ale póki tego jeszcze nie zrealizowaliśmy, serwujemy sobie takie podróże na talerzach. Dzisiaj padło na Mongolię, ponieważ kojarzy nam się ona z malowniczymi stepami, pełnymi trawy, na której pasie się bydło. No a wiadomo, że jak bydło, to i wołowinka musi się gdzieś wkraść – na nasze michy wjechała wołowina po mongolsku.

Uspokoimy Was już na wstępie, że nie będziecie musieli importować żadnych składników z Mongolii (tak naprawdę pomysł na ten stir-fry przyszedł z Chin, które na początku XX wieku okupowały Mongolię Zewnętrzną, a przepis stał się absolutnym hitem kuchni chińsko-amerykańskiej), bo to danie przygotowuje się z produktów, które nie są wcale obce polskim gospodarstwom domowym – jest w nim nawet cebula, więc w klasach o profilu matematyczno-narodowym pewnie już uczą, że oprócz Lwowa świat powinien nam oddać jeszcze Ułan-Bator.

Głównym bohaterem jest oczywiście wołowina, a konkretnie łata wołowa. Warto tu wspomnieć, że dobrej jakości łata powinna mieć mocno czerwony kolor i mały przyrost tłuszczowy, a sam tłuszcz będzie miał białą lub delikatnie kremową barwę. Nasze mięso będziemy kroić w bardzo cienkie paski i obsmażać krótko na dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu, dzięki czemu uzyskamy naprawdę kruchą i pieszczącą wszystkie zmysły wołowinę.

Zanim zaczniecie wypytywać o przyprawy, to uspokajamy po raz drugi, ponieważ całą robotę załatwi skarmelizowany sos sojowy ze sporym dodatkiem czosnku i imbiru. Kawałki wołowiny najpierw obtoczymy w mące kukurydzianej – ta stworzy swego rodzaju panierkę i pomoże w zagęszczeniu całej potrawy, natomiast wcześniej wspomniana cebula dymka nada jej warzywnego akcentu, nie tracąc przy tym koloru, ponieważ wymieszamy ją już ze zdjętą z ognia łatą. Potem wystarczy dopieścić wszystko ziarnami sezamu i można rozkoszować się intensywnym smakiem kruchego mięsa podanego na ryżu. Białym, rzecz jasna.


Do przygotowania wołowiny po mongolsku przydadzą się:


Dobra, jedziem na stepy!

Składniki (na 2 porcje):

składniki na wołowinę po mongolsku

Wołowina po mongolsku:

250g łaty wołowej, pokrojonej w poprzek włókien w cienkie paski

20g mąki kukurydzianej

60ml oleju rzepakowego

Sos:

60ml sosu sojowego

50g brązowego cukru

60ml wody

1 łyżka oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę

1,5 łyżeczki startego korzenia imbiru

Do podania:

100g ryżu parboiled

Szczypior z cebuli dymki pokrojonej w podłużne paski

0,5 łyżeczki ziaren sezamu

Na koń (albo raczej na wół) i jazda!

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Wsypujemy go do garnka z gotującą się wodą, do której wsypujemy małą szczyptę soli. Gotujemy ryż ok. 13 minut.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Wrzucamy czosnek wraz z imbirem i podsmażamy mieszając przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy cukier, sos sojowy i wodę – całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.

sos do mięsa na patelni

Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok. Można już przygotować wołowinę – w tym celu wsypujemy do miski mąkę kukurydzianą i dorzucamy do niej wołowinę. Mieszamy dokładnie zawartość miski, aby mięso dokładnie pokryło się mąką.

wołowina obtoczona w mące kukurydzianej

Rozgrzewamy porządnie olej w woku na dużym ogniu i dodajemy wołowinę.

wołowina smażona na patelni

Obsmażamy mięso ok. 2 minuty z obu stron, mieszając je co jakiś czas, żeby usmażyło się równomiernie.

obsmażana wołowina

Kiedy mięso będzie już gotowe, przenosimy je na ręcznik papierowy, na którym odsączamy go z nadmiaru tłuszczu.

wołowina odsączana z oleju

W tym czasie wylewamy olej z woka i ponownie dodajemy na nią wołowinę, którą zalewamy sosem. Gotujemy wszystko na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, pokryje mięso i stworzy na nim glazurę. Dodajemy do woka dymkę i łączymy ją dokładnie z wołowiną.

Pozostaje już teraz przesypać ryż do misek, nałożyć mięso w sosie z dymką i posypać całość ziarnami sezamu. Pora na przypuszczenie ostatecznej szarży na jedzenie, ale przed tym zbombardujemy Was jeszcze zbliżeniami tego mongolskiego arcydzieła:

wołowina po mongolsku

wołowina po mongolsku

wołowina po mongolsku

wołowina po mongolsku

To jest właśnie esencja azjatyckiej kuchni – kruche mięso w intensywnym słodko-słonym sosie, ostrawą dymką i posypane szlachetnymi ziarnami, spoczywające na sypkim ryżu. Nie dość, że stonerskie, to jeszcze ultra zdrowe i wywołujące gastryczną ekstazę, od pierwszego kęsa do ostatniego ryżowego ziarenka – i zamiast wprawiać w wojenny nastrój, mongolskie bębny sprawiają, że pokusa dorobienia kolejnych dwóch porcji jest nie do opanowania. Spokojnie, to tylko 30 minut zachodu i niezapomniana podróż kubków smakowych po dalekowschodnich stepach.

podpis pod postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Wołowina po mongolsku
  • 250 g łaty wołowej pokrojonej w poprzek włókien w cienkie paski
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 60 ml oleju rzepakowego
Sos
  • 60 ml sosu sojowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1,5 łyżeczki startego korzenia imbiru
Do podania
  • 100 g ryżu parboiled 1 torebka
  • Szczypior z cebuli dymki pokrojonej w podłużne paski
  • 0,5 łyżeczki ziaren sezamu
Wskazówki
Ryż
  1. Zagotuj wodę w garnku.
  2. Wsyp małą szczyptę soli do środka.
  3. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 13 minut.
Przygotowanie sosu
  1. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj czosnek z imbirem i podsmażaj ok. 30 sekund, cały czas mieszając.
  3. Dorzuć cukier, sos sojowy i wodę, po czym wymieszaj całość.
  4. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
Przygotowanie mięsa
  1. Wsyp mąkę kukurydzianą do miski.
  2. Dodaj wołowinę.
  3. Wymieszaj mięso z mąką, aby dokładnie się nią pokryło.
  4. Rozgrzej porządnie olej w woku na dużym ogniu.
  5. Dodaj mięso i smaż je przez ok. 2 minuty, mieszając aby mięso obsmażyło się z każdej strony.
  6. Przenieś wołowinę na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  7. Wylej olej z woka.
  8. Dodaj z powrotem mięso i wlej sos.
  9. Gotuj ok. 2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje wołowinę, tworząc na niej glazurę.
  10. Zdejmij wok z ognia, dodaj dymkę i wymieszaj ją z mięsem.
  11. Wsyp ryż do miseczek, nałóż wołowinę i posyp ją sezamem.