Wczoraj dostaliśmy od jednej z naszych czytelniczek zdjęcie Chipizzy w wersji burgerowej – i nagle nas olśniło! Dlaczego my do tej pory nie okrasiliśmy żadnej naszej pizzy solidną porcją wołowiny? Doszło do nas, że trzeba odmienić ten stan rzeczy i zaserwować włoski placek w wersji… cheeseburgerowej. Przyprawione tradycyjnie mięso wołowe, bekon, dwa sery (łagodny i ostry), a na to wszystko czerwona cebula i pikle z ogórka. Po spróbowaniu paru kawałków i przyjęcia do wiadomości, co tu się właśnie nawyprawiało, stwierdziliśmy, że cheeseburgerowa pizza na stałe zagości w naszym menu.
Po mięso poszliśmy na bazarek do naszych sprawdzonych dostawców – nie ma bowiem jak wołowina mielona na miejscu, dokładnie z tej porcji, jaką sobie człowiek zażyczy. Jeśli zaś chodzi o sery, to ostatnio przerzuciliśmy się na mozzarellę w kulkach, która po dokładnym odsączeniu z zalewy powoduje, że zapominamy o istnieniu czegoś takiego jak kostka tego sera. Problem pojawił się natomiast przy serze ostrym; nie mając dostępu do pepper jacka, zostaliśmy pozostawieni naszej wyobraźni, która zadecydowała o połączeniu długo dojrzewającego cheddara z połową łyżeczki chilli cayenne.
Do szybkiej marinary i reszty składników dobraliśmy jeszcze bekon i czerwoną cebulę, czyli parę słodko-wędzoną, dzięki której nasza cheeseburgerowa pizza wygrywa nasze serca, podniebienia i ogólnie cały dzień.
Do przygotowania cheeseburgerowej pizzy przydadzą się:
- duża miska,
- mikser,
- papier do pieczenia,
- nóż do pizzy,
- nóż szefa kuchni,
- patelnia teflonowa,
- szpatułka.
Nie przedłużajmy więc i zobaczmy, jak przenosi się cheeseburgera na chlebowe ciasto od pizzy.
Składniki:
Cheeseburgerowa pizza z bekonem i piklami z ogórka:
1 porcja chlebowego ciasta na pizzę
200g mielonej wołowiny, przyprawionej solą, pieprzem i płatkami chilli, a potem obsmażonej z obu stron ok. 2-3 minuty
3 plastry wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 kulka mozzarelli, odsączona z zalewy
3 łyżki szybkiego sosu pomidorowego z tego przepisu
50g długo dojrzewającego cheddara wymieszanego z 0,5 łyżeczki chilli cayenne
0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski
1 duży ogórek konserwowy pokrojony w plasterki
Grubo zmielony czarny pieprz do posypania z wierzchu
Cheeseburger, czy pizza… Dobra, niech będą oba!
Zaczynamy od uformowania blatu na pizzę z wyraźnym zaakcentowaniem boczków.
Placek smarujemy sosem pomidorowym i kładziemy na nim plastry mozzarelli.
W następnej kolejności na pizzy ląduje wołowina, którą przykrywamy ostrym cheddarem.
Do tego dodajemy boczek, czerwoną cebulę, a na koniec kładziemy plastry ogórka konserwowego, które doprawiamy z wierzchu zmielonym pieprzem.
Pizzę wkładamy do nagrzanego na 250 stopni piekarnika z opcją termoobiegu i pieczemy ją ok. 8-10 minut.
Cheeseburgerowa pizza to danie, po zjedzeniu którego trzeba odpocząć przynajmniej pół godziny, żeby być w stanie cokolwiek zrobić – i nie mamy tu na myśli oddychania, bo to akurat zalicza się do rzeczy możliwych. Jej ładunek stoi jednak równie wysoko, co walory smakowe, a to oznacza, że wyżej znajduje się już tylko niebo. Niemniej jednak, dla takich doznań zdecydowanie warto się zmęczyć.
- 1 porcja chlebowego ciasta na pizzę
- 200 g mielonej wołowiny przyprawionej solą, pieprzem i płatkami chilli, a potem obsmażonej z obu stron ok. 2-3 minuty
- 3 plastry wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 kulka mozzarelli odsączona z zalewy
- 3 łyżki szybkiego sosu pomidorowego z naszego przepisu na pizzę deep dish.
- 50 g długo dojrzewającego cheddara wymieszanego z 0 5 łyżeczki chilli cayenne
- 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski
- 1 duży ogórek konserwowy pokrojony w plasterki
- Grubo zmielony czarny pieprz do posypania z wierzchu
-
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
-
Uformuj z ciasta spód na pizzę, z wyraźnym zaakcentowaniem boczków.
-
Wysmaruj pizzę sosem pomidorowym.
-
Ułóż na niej plastry mozzarelli.
-
Rozprowadź równomiernie mieloną wołowinę.
-
Posyp mięso ostrym cheddarem.
-
Dodaj boczek, cebulę i plastry ogórka konserwowego.
-
Dopraw pieprzem do smaku.
-
Piecz ok. 8-10 minut.