O tym, że kuchnia tajska jest ostra doskonale wiemy. Że mają dziwne nazewnictwo (wyspa Phuket) też. Nie dziwi zatem, że w Polsce nazwa Sriracha może wywoływać niedyskretny uśmiech na twarzy – kiedy uśmieszki opuściły nasze twarze, od razu zabraliśmy się za gotowanie tego azjatyckiego sosu, który podkręci wyrazistość nawet zwykłej jajecznicy.
Sos Sriracha jest błyskawiczny w przygotowaniu – potrzebujemy bowiem pokroić papryki, zmiażdżyć czosnek, dolać ocet ryżowy, miód i olej sezamowy, a potem to wszystko blendować i zakończyć kilkunastominutowym gotowaniem, w celu lekkiej redukcji sosu.
Pamiętajcie jednak, żeby chilli kroić w rękawiczkach – inaczej, kapsaicyna z papryczek dostanie się na skórę w takim stężeniu, które spowoduje, że dosłownie poparzycie sobie ręce. A nie ma nic przyjemnego w spaniu na Supermana, ściskając w dłoniach zmrożoną butelkę z wodą #byliśmytam.
No to rach ciach, ciach, rym cym, cym i robimy sosik!
Składniki:
Sos Sriracha:
1,5 słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
7 papryczek chilli jalapeno (czerwonych i zielonych), pokrojonych w drobną kostkę
7 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych
4 łyżki miodu
50ml octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
1,5 łyżeczki soli
Wsyp
Do malaksera wrzucamy papryki i czosnek, a potem dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy i olej sezamowy.
Zmiksuj
Miksujemy ok. 1 minutę na wysokich obrotach, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję. Przenosimy go na patelnię, doprawiamy solą, mieszamy i zagotowujemy.
Gotuj
Sos sriracha gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się zredukował.
Zawekuj
Sos przekładamy do słoika, mocno zakręcamy i stawiamy na ścierce do góry dnem. Zostawiamy go tak na minimum 2 godziny, żeby się zawekował.
Sos Sriracha będzie gotowy do podawania. Absolutnie na wszystko – do burgerów, krewetek, kanapek, jajecznic, omletów, makaronów, dań orientalnych i tak dalej, dookoła świata.
- 1,5 słodkiej czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 7 papryczek chilli jalapeno czerwonych i zielonych, pokrojonych w drobną kostkę
- 7 ząbków czosnku obranych i zmiażdżonych
- 4 łyżki miodu
- 50 ml octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżeczki soli
-
Wsyp do malaksera papryki i czosnek.
-
Dodaj miód, przecier pomidorowy, ocet i olej sezamowy.
-
Miksuj wszystko na wysokich obrotach ok. 1 minutę, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
-
Rozgrzej patelnię.
-
Wlej na nią sos, dopraw solą i gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje.
-
Przenieś sos sriracha do słoika, zakręć go porządnie i postaw na ścierce do góry dnem.
-
Odstaw na minimum 2 godziny, żeby się zawekował.