Podwójny pożarPrzepisySosy i dipySzybka patelniaWytrawne ImperiumSos Sriracha, czyli tzw. „przeginka”

31 sierpnia, 2016by Stonerchef0

O tym, że kuchnia tajska jest ostra doskonale wiemy. Że mają dziwne nazewnictwo (wyspa Phuket) też. Nie dziwi zatem, że w Polsce nazwa Sriracha może wywoływać niedyskretny uśmiech na twarzy – kiedy uśmieszki opuściły nasze twarze, od razu zabraliśmy się za gotowanie tego azjatyckiego sosu, który podkręci wyrazistość nawet zwykłej jajecznicy.

Sos Sriracha jest błyskawiczny w przygotowaniu – potrzebujemy bowiem pokroić papryki, zmiażdżyć czosnek, dolać ocet ryżowy, miód i olej sezamowy, a potem to wszystko blendować i zakończyć kilkunastominutowym gotowaniem, w celu lekkiej redukcji sosu.

Pamiętajcie jednak, żeby chilli kroić w rękawiczkach – inaczej, kapsaicyna z papryczek dostanie się na skórę w takim stężeniu, które spowoduje, że dosłownie poparzycie sobie ręce. A nie ma nic przyjemnego w spaniu na Supermana, ściskając w dłoniach zmrożoną butelkę z wodą #byliśmytam. 

No to rach ciach, ciach, rym cym, cym i robimy sosik!

Składniki:

sos sriracha

Sos Sriracha:

1,5 słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę

7 papryczek chilli jalapeno (czerwonych i zielonych), pokrojonych w drobną kostkę

7 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych

4 łyżki miodu

50ml octu ryżowego

2 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki przecieru pomidorowego

1,5 łyżeczki soli

Wsyp

sos sriracha

Do malaksera wrzucamy papryki i czosnek, a potem dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy i olej sezamowy.

Zmiksuj

sos sriracha

Miksujemy ok. 1 minutę na wysokich obrotach, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję. Przenosimy go na patelnię, doprawiamy solą, mieszamy i zagotowujemy.

Gotuj

sos sriracha

Sos sriracha gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się zredukował.

Zawekuj

sos sriracha

Sos przekładamy do słoika, mocno zakręcamy i stawiamy na ścierce do góry dnem. Zostawiamy go tak na minimum 2 godziny, żeby się zawekował.

Sos Sriracha będzie gotowy do podawania. Absolutnie na wszystko – do burgerów, krewetek, kanapek, jajecznic, omletów, makaronów, dań orientalnych i tak dalej, dookoła świata.

podpis-pod-postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos Sriracha
  • 1,5 słodkiej czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 7 papryczek chilli jalapeno czerwonych i zielonych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 7 ząbków czosnku obranych i zmiażdżonych
  • 4 łyżki miodu
  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki soli
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Wsyp do malaksera papryki i czosnek.
  2. Dodaj miód, przecier pomidorowy, ocet i olej sezamowy.
  3. Miksuj wszystko na wysokich obrotach ok. 1 minutę, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
  4. Rozgrzej patelnię.
  5. Wlej na nią sos, dopraw solą i gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje.
  6. Przenieś sos sriracha do słoika, zakręć go porządnie i postaw na ścierce do góry dnem.
  7. Odstaw na minimum 2 godziny, żeby się zawekował.