ciastka red velvet whoopie pies

Amerykańskie ciastka Red Velvet Whoopie Pies

by Stonerchef

Ach, walentynki! Święto zakochanych (w sobie nawzajem i w jedzeniu), które ma tyle samo zwolenników, co zagorzałych antagonistów. My tam jesteśmy wielkimi fanami tego święta i nie rozumiemy fali oburzenia, że niby nie krzewi rodzimej tradycji, że amerykanizacja i inne tego typu puste hasła. O właśnie! AMERYKANIZACJA! Piękne słowo, zwłaszcza w odniesieniu do cukiernictwa. Pozwólcie, że dzisiaj zamerykanizujemy dla Was ciastka, a konkretnie red velvet whoopie pies!

Zacznijmy od tego, czym są woopie pies. To takie kanapki z ciastek wypełnione śmietankowym kremem i posypane cukrem pudrem. Takie petitki z delikatnym nadzieniem i sprószony anielskim śniegiem zmieniający pojęcie kanapki do tego stopnia, że teraz będziecie jedli je nie tylko na śniadanie, ale też na deser.

Nasze whoopie pies są czerwone, tematycznie rzecz jasna w odniesieniu do walentynek, także ciastka zrobiliśmy w romantycznym stylu red velvet. Pod czerwoną teksturą kryje się mięciusie i delikatne ciastko czekoladowe, idealnie przełamujące śmietankowy, słodki  krem.

To jest coś zgoła innego od produktów powszechnie dostępnych w polskich cukierniach – te w ogóle mają kiepski asortyment i gdybyśmy mieli się inspirować polską myślą cukierniczą, to skończylibyśmy albo z dwusetną wersją ciasteczek z napisem „Love”, albo z sernikiem jaglanym z polewą z potu treningowego.

Jak mawiał najsłynniejszy koneser rodzimego trunku wyskokowego potocznie zwanego wódą – NIE IDŹCIE TĄ DROGĄ!

No i nie poszliśmy. Zwróciliśmy się w kierunku słodkiej Statuły Wolności z pochodnią, na której trzonie zamiast płomienia znajdziemy serek śmietankowy.


Do przygotowania ciastek red velvet whoopie pies przydadzą się:

  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • dwie miski
  • łyżka albo gałkownica
  • rękaw cukierniczy do dekoracji

A z nieba będzie padał cukier puder.

Składniki (na 12 ciastek):

składniki na ciastka red velvet whoopie pies

Red velvet whoopie pies:

250g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

115g masła w temperaturze pokojowej

200g brązowego cukru

1 duże jajko

160ml maślanki naturalnej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego

składniki na krem do ciastek whoopie pies

Krem śmietankowy:

170g serka mietankowego  w temperaturze pokojowej

60g masła w temperaturze pokojowej

180g cukru pudru + więcej do posypania ciastek

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

WHOOP, WHOOP!

Nagrzewamy najpierw piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i wykładamy dwie blachy papierem do pieczenia (wtedy będzie można piec ciastka wielopoziomowo na jeden raz. Następnie w misce mieszamy wszystkie sypkie składniki ciastek, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

W osobnej dużej misce ubijamy masło przez minutę przy użyciu miksera, aż zrobi się gładkie i kremowe. Dodajemy cukier i miksujemy to na średniej prędkości, dopóki nie uzyskamy puszystej masy. Wbijamy jajko, po czym miksujemy je na wysokich obrotach jeżdżąc mikserem również po krawędziach miski. Kiedy jajko połączy się już z naszą masą, dodajemy maślankę wraz z ekstraktem waniliowym, kontynuując miksowanie, aż uzyskamy coś, co będzie wyglądać tak jak na załączonym obrazku:

masa przed dodaniem suchych składników

Dalekie to jest od bycia atrakcyjnym i początkowo może nie kojarzyć się z walentynkami, ale tak właśnie ma to wyglądać. Teraz wprowadzamy do masy suche składniki, pracując na niskich obrotach miksera, aż wszystko nam się połączy. Czerwony barwnik wprowadzamy stopniowo do momentu, w którym uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor.

masa na ciastka red velvet whoopie pies

Masę nakładamy łyżką – na jedną połowę ciastka przypada ok. 1,5 łyżki masy, także porcja może być dosyć czubata. Umieszczamy ją na uprzednio przygotowanej blasze z papierem do pieczenia.

ciastka red velvet przed pieczeniem

Ciastka pieczemy ok. 10-12 minut. W trakcie pieczenia ładnie się rozpłaszczą.

upieczone ciastka red velvet

Studzimy je na kratce, a kiedy będą stygły, my możemy się zająć się przygotowaniem kremu.

W tym celu ubijamy serek śmietankowy przy użyciu miksera, aż całość będzie gładka i kremowa. Dodajemy masło i ubijamy dalej do dokładnego połączenia się składników. Na koniec w misce ląduje cukier puder z ekstraktem waniliowym, a my dalej miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.

gotowy krem do ciastek whoopie pies

Dobra, teraz zajmiemy się kanapczeniem. Dopasowujemy połówki ciastek patrząc na kryterium rozmiaru i kładziemy pary obok siebie. Na jednej połówce rozprowadzamy krem śmietankowy – możemy go wycisnąć rękawem cukierniczym lub nakładać łyżką albo nawet nożem.

formowanie ciastek red velvet whoopie pies

ciastka red velvet whoopie pies przed złożeniem

Zamykamy ciastka i wstawiamy je do lodówki na ok. 2-3 godziny.

red velvet whoopie pies

red velvet whoopie pies

red velvet whoopie pies

red velvet whoopie pies

red velvet whoopie pies

ciastka red velvet whoopie pies

ciastka red velvet whoopie pies

Jak już nasze whoopie pies się schłodzą, to możemy je wyjąć z lodówki, posypać cukrem pudrem i pokazać im, jak bardzo je kochacie – tradycyjnie, przez żołądek do serca.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Red velvet whoopie pies
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 160 ml maślanki naturalnej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
Krem śmietankowy
  • 170 g serka mietankowego w temperaturze pokojowej
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru pudru + więcej do posypania ciastek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (temoobieg) i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
  3. W osobnej dużej mice ubijaj masło przez ok. minutę przy użyciu miksera.
  4. Dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy.
  5. Wbij jajko i miksuj na wysokich obrotach, zbierając masę z krawędzi miski.
  6. Dodaj maślankę z ekstraktem waniliowym i kontynuuj miksowanie do uzyskania w grudkowatej masy.
  7. Wprowadź do miki suche składniki i pracuj na niskich obrotach miksera, aż wszystko się połączy.
  8. Dodawaj stopniowo czerwony barwnik do uzyskania satysfakcjonującego koloru.
  9. Nakładaj masę łyżką (ok. 1,5 łyżki na jedną połowę ciastka) i umieszczaj je na uprzednio przygotowanej blasze z papierem do pieczenia.
  10. Piecz ciastka ok. 10-12 minut.
  11. Studź je na kratce do temperatury pokojowej.
  12. Ubij serek śmietankowy w misce (użyj do tego miksera), aż całość będzie gładka i kremowa.
  13. Dodaj masło i ubijaj do momentu, w którym składniki się dokładnie połączą.
  14. Dodaj cukier puder z ekstraktem waniliowym i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
  15. Dopasuj do siebie podobne rozmiarem połówki ciastek.
  16. Nałóż krem na jednej połowie, po czym zamknij ciastka.
  17. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  18. Wyjmij, posyp cukrem pudrem i zajadaj.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły