Ach, walentynki! Święto zakochanych (w sobie nawzajem i w jedzeniu), które ma tyle samo zwolenników, co zagorzałych antagonistów. My tam jesteśmy wielkimi fanami tego święta i nie rozumiemy fali oburzenia, że niby nie krzewi rodzimej tradycji, że amerykanizacja i inne tego typu puste hasła. O właśnie! AMERYKANIZACJA! Piękne słowo, zwłaszcza w odniesieniu do cukiernictwa. Pozwólcie, że dzisiaj zamerykanizujemy dla Was ciastka, a konkretnie red velvet whoopie pies!
Zacznijmy od tego, czym są woopie pies. To takie kanapki z ciastek wypełnione śmietankowym kremem i posypane cukrem pudrem. Takie petitki z delikatnym nadzieniem i sprószony anielskim śniegiem zmieniający pojęcie kanapki do tego stopnia, że teraz będziecie jedli je nie tylko na śniadanie, ale też na deser.
Nasze whoopie pies są czerwone, tematycznie rzecz jasna w odniesieniu do walentynek, także ciastka zrobiliśmy w romantycznym stylu red velvet. Pod czerwoną teksturą kryje się mięciusie i delikatne ciastko czekoladowe, idealnie przełamujące śmietankowy, słodki krem.
To jest coś zgoła innego od produktów powszechnie dostępnych w polskich cukierniach – te w ogóle mają kiepski asortyment i gdybyśmy mieli się inspirować polską myślą cukierniczą, to skończylibyśmy albo z dwusetną wersją ciasteczek z napisem „Love”, albo z sernikiem jaglanym z polewą z potu treningowego.
Jak mawiał najsłynniejszy koneser rodzimego trunku wyskokowego potocznie zwanego wódą – NIE IDŹCIE TĄ DROGĄ!
No i nie poszliśmy. Zwróciliśmy się w kierunku słodkiej Statuły Wolności z pochodnią, na której trzonie zamiast płomienia znajdziemy serek śmietankowy.
Do przygotowania ciastek red velvet whoopie pies przydadzą się:
- piekarnik
- papier do pieczenia
- mikser
- dwie miski
- łyżka albo gałkownica
- rękaw cukierniczy do dekoracji
A z nieba będzie padał cukier puder.
Składniki (na 12 ciastek):
Red velvet whoopie pies:
250g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
115g masła w temperaturze pokojowej
200g brązowego cukru
1 duże jajko
160ml maślanki naturalnej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
Krem śmietankowy:
170g serka mietankowego w temperaturze pokojowej
60g masła w temperaturze pokojowej
180g cukru pudru + więcej do posypania ciastek
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
WHOOP, WHOOP!
Nagrzewamy najpierw piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i wykładamy dwie blachy papierem do pieczenia (wtedy będzie można piec ciastka wielopoziomowo na jeden raz. Następnie w misce mieszamy wszystkie sypkie składniki ciastek, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej dużej misce ubijamy masło przez minutę przy użyciu miksera, aż zrobi się gładkie i kremowe. Dodajemy cukier i miksujemy to na średniej prędkości, dopóki nie uzyskamy puszystej masy. Wbijamy jajko, po czym miksujemy je na wysokich obrotach jeżdżąc mikserem również po krawędziach miski. Kiedy jajko połączy się już z naszą masą, dodajemy maślankę wraz z ekstraktem waniliowym, kontynuując miksowanie, aż uzyskamy coś, co będzie wyglądać tak jak na załączonym obrazku:
Dalekie to jest od bycia atrakcyjnym i początkowo może nie kojarzyć się z walentynkami, ale tak właśnie ma to wyglądać. Teraz wprowadzamy do masy suche składniki, pracując na niskich obrotach miksera, aż wszystko nam się połączy. Czerwony barwnik wprowadzamy stopniowo do momentu, w którym uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor.
Masę nakładamy łyżką – na jedną połowę ciastka przypada ok. 1,5 łyżki masy, także porcja może być dosyć czubata. Umieszczamy ją na uprzednio przygotowanej blasze z papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy ok. 10-12 minut. W trakcie pieczenia ładnie się rozpłaszczą.
Studzimy je na kratce, a kiedy będą stygły, my możemy się zająć się przygotowaniem kremu.
W tym celu ubijamy serek śmietankowy przy użyciu miksera, aż całość będzie gładka i kremowa. Dodajemy masło i ubijamy dalej do dokładnego połączenia się składników. Na koniec w misce ląduje cukier puder z ekstraktem waniliowym, a my dalej miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
Dobra, teraz zajmiemy się kanapczeniem. Dopasowujemy połówki ciastek patrząc na kryterium rozmiaru i kładziemy pary obok siebie. Na jednej połówce rozprowadzamy krem śmietankowy – możemy go wycisnąć rękawem cukierniczym lub nakładać łyżką albo nawet nożem.
Zamykamy ciastka i wstawiamy je do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Jak już nasze whoopie pies się schłodzą, to możemy je wyjąć z lodówki, posypać cukrem pudrem i pokazać im, jak bardzo je kochacie – tradycyjnie, przez żołądek do serca.
- 250 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 160 ml maślanki naturalnej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
- 170 g serka mietankowego w temperaturze pokojowej
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru pudru + więcej do posypania ciastek
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni (temoobieg) i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
-
Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
-
W osobnej dużej mice ubijaj masło przez ok. minutę przy użyciu miksera.
-
Dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy.
-
Wbij jajko i miksuj na wysokich obrotach, zbierając masę z krawędzi miski.
-
Dodaj maślankę z ekstraktem waniliowym i kontynuuj miksowanie do uzyskania w grudkowatej masy.
-
Wprowadź do miki suche składniki i pracuj na niskich obrotach miksera, aż wszystko się połączy.
-
Dodawaj stopniowo czerwony barwnik do uzyskania satysfakcjonującego koloru.
-
Nakładaj masę łyżką (ok. 1,5 łyżki na jedną połowę ciastka) i umieszczaj je na uprzednio przygotowanej blasze z papierem do pieczenia.
-
Piecz ciastka ok. 10-12 minut.
-
Studź je na kratce do temperatury pokojowej.
-
Ubij serek śmietankowy w misce (użyj do tego miksera), aż całość będzie gładka i kremowa.
-
Dodaj masło i ubijaj do momentu, w którym składniki się dokładnie połączą.
-
Dodaj cukier puder z ekstraktem waniliowym i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
-
Dopasuj do siebie podobne rozmiarem połówki ciastek.
-
Nałóż krem na jednej połowie, po czym zamknij ciastka.
-
Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
-
Wyjmij, posyp cukrem pudrem i zajadaj.