ciasteczkowe bloki sernikowe

Ciasteczkowe bloki sernikowe

by Stonerchef

Ciasteczkowe bloki sernikowe są efektem naszej sprytnej polityki wobec nadmiaru materiału do pieczenia. W szafce zalegały nam krakersy, a w lodówce siedziały i uśmiechały się do nas kolejno serek śmietankowy i masa ciasteczkowa cookie dough. Zgodnie z filozofią, że w kuchni nie powinno się nic marnować, ruszyliśmy z machiną produkcyjną i stworzyliśmy właśnie to, co możecie oglądać na zdjęciach.

Tym razem nasze cookie dough jest zapiekane na nadzieniu z serka śmietankowego i wanilii, dzięki czemu tworzy się na naszych blokach chrupiąca, aczkolwiek nieco ciągutkowa skorupka przeplatana kawałkami mlecznej czekolady – lepszego dachu dla takiego deseru po prostu nie ma.

Bloczki smakują jak rurka z kremem oplatana od spodu kruchym, delikatnie słonym ciastkiem, a najlepiej zajadać je, kiedy są wyjęte prosto z lodówki, pomimo tego, że napierw musimy je jednak upiec – ot taki cukierniczy paradoks.

Ich przygotowanie to z kolei sama przyjemność, która – oprócz wypiekania i chłodzenia – skupia się głównie na miksowaniu tego i tamtego, także nie dość, że przysłużamy się społeczeństwu i działamy lepiej dla likwidacji głodu na świecie niż lajki pod smutnym obrazkiem z mądrym podpisem, to jeszcze sprawiamy brzuszkom ciasteczkową radość do kwadratu – chociaż w przypadku bloków sernikowych to raczej do sześcianu.


Do przygotowania sernikowych bloków ciasteczkowych przydadzą się:


Zapraszamy po przepis na jedyne bloki, w których moglibyśmy mieszkać przez całe życie. O ile wcześniej nie zjedlibyśmy fundamentów.

Składniki:

składniki na ciasteczkowe bloki sernikowe

Ciasteczkowe bloki sernikowe:

150g niesolonych krakersów albo herbatników

5 łyżek masła, roztopione

280g serka śmietankowego (np. Łaciaty, Philadelphia albo Piątnica)

50g białego cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko w temperaturze pokojowej

masa ciasteczkowa Cookie dough (połowa porcji z przepisu)

Budujemy ciasteczkowe osiedle

Na dobry początek nagrzewamy piekarnik do 165 stopni (termoobieg). Następnie wykładamy papierem do pieczenia płaską formę do ciasta (nasza miała 27x18cm). Papier smarujemy delikatnie olejem.

W malakserze miksujemy stopione masło z krakersami.herbatnikami, aż do dokładnego połączenia składników – tak tworzy się nasz spód, którym wykładamy blachę do ciasta. Spód pieczemy ok. 6 minut, po czym wyjmujemy go z piekarnika (nie wyłączamy urządzenia!) i odstawiamy do wystudzenia.

Podczas gdy spód się studzi, ubijamy mikserem serek śmietankowy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy jajko wraz z ekstraktem waniliowym i miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Tak powstałą masę sernikową rozprowadzamy po upieczonym spodzie.

Nasze cookie dough formujemy w płaskie placki i układamy je obok siebie na wierzchu masy sernikowej. Robimy to tak, by forma była w całości pokryta masą ciasteczkową.

ciasteczkowe bloki sernikowe

Całość pieczemy przez ok. 30 minut.  Po zakończeniu pieczenia przenosimy ciasto na blat i dajemy mu całkowicie wystygnąć. Na koniec wyjmujemy nasz deser za wystający papier do pieczenia i kroimy je na bloki, które potem chłodzimy w lodówce.

ciasteczkowe bloki sernikowe

ciasteczkowe bloki sernikowe

ciasteczkowe bloki sernikowe

Jak już mówiliśmy (a właściwie pisaliśmy) na wstępie, są to jedyne bloki, w których mieszkanie sprawiałoby nam przyjemność na dłuższą metę. No bo jak można nie cieszyć się z mieszkania w czymś, co ma ciasteczkowo-sernikowe ściany, herbatnikową podłogę i sąsiaduje z czekoladą? A nawet jeśli byśmy zeżarli te fundamenty, rozkuli zębami podłogę do ostatniego okruszka i wyjedli dziury w ścianach,  to stanie się bezdomnym po takiej uczcie raczej by za bardzo nie bolało. Poza tym, materiały tanie, czas budowy krótki, to i nowe lokum by się szybko znalazło.

podpis pod postem

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły