Ciasteczkowe bloki sernikowe są efektem naszej sprytnej polityki wobec nadmiaru materiału do pieczenia. W szafce zalegały nam krakersy, a w lodówce siedziały i uśmiechały się do nas kolejno serek śmietankowy i masa ciasteczkowa cookie dough. Zgodnie z filozofią, że w kuchni nie powinno się nic marnować, ruszyliśmy z machiną produkcyjną i stworzyliśmy właśnie to, co możecie oglądać na zdjęciach.
Tym razem nasze cookie dough jest zapiekane na nadzieniu z serka śmietankowego i wanilii, dzięki czemu tworzy się na naszych blokach chrupiąca, aczkolwiek nieco ciągutkowa skorupka przeplatana kawałkami mlecznej czekolady – lepszego dachu dla takiego deseru po prostu nie ma.
Bloczki smakują jak rurka z kremem oplatana od spodu kruchym, delikatnie słonym ciastkiem, a najlepiej zajadać je, kiedy są wyjęte prosto z lodówki, pomimo tego, że napierw musimy je jednak upiec – ot taki cukierniczy paradoks.
Ich przygotowanie to z kolei sama przyjemność, która – oprócz wypiekania i chłodzenia – skupia się głównie na miksowaniu tego i tamtego, także nie dość, że przysłużamy się społeczeństwu i działamy lepiej dla likwidacji głodu na świecie niż lajki pod smutnym obrazkiem z mądrym podpisem, to jeszcze sprawiamy brzuszkom ciasteczkową radość do kwadratu – chociaż w przypadku bloków sernikowych to raczej do sześcianu.
Do przygotowania sernikowych bloków ciasteczkowych przydadzą się:
- Piekarnik
- Forma do ciasta
- Papier do pieczenia
- Miska
- Mikser
- Malakser
- Szpatułka
Zapraszamy po przepis na jedyne bloki, w których moglibyśmy mieszkać przez całe życie. O ile wcześniej nie zjedlibyśmy fundamentów.
Składniki:
Ciasteczkowe bloki sernikowe:
150g niesolonych krakersów albo herbatników
5 łyżek masła, roztopione
280g serka śmietankowego (np. Łaciaty, Philadelphia albo Piątnica)
50g białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko w temperaturze pokojowej
masa ciasteczkowa Cookie dough (połowa porcji z przepisu)
Budujemy ciasteczkowe osiedle
Na dobry początek nagrzewamy piekarnik do 165 stopni (termoobieg). Następnie wykładamy papierem do pieczenia płaską formę do ciasta (nasza miała 27x18cm). Papier smarujemy delikatnie olejem.
W malakserze miksujemy stopione masło z krakersami.herbatnikami, aż do dokładnego połączenia składników – tak tworzy się nasz spód, którym wykładamy blachę do ciasta. Spód pieczemy ok. 6 minut, po czym wyjmujemy go z piekarnika (nie wyłączamy urządzenia!) i odstawiamy do wystudzenia.
Podczas gdy spód się studzi, ubijamy mikserem serek śmietankowy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy jajko wraz z ekstraktem waniliowym i miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Tak powstałą masę sernikową rozprowadzamy po upieczonym spodzie.
Nasze cookie dough formujemy w płaskie placki i układamy je obok siebie na wierzchu masy sernikowej. Robimy to tak, by forma była w całości pokryta masą ciasteczkową.
Całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po zakończeniu pieczenia przenosimy ciasto na blat i dajemy mu całkowicie wystygnąć. Na koniec wyjmujemy nasz deser za wystający papier do pieczenia i kroimy je na bloki, które potem chłodzimy w lodówce.
Jak już mówiliśmy (a właściwie pisaliśmy) na wstępie, są to jedyne bloki, w których mieszkanie sprawiałoby nam przyjemność na dłuższą metę. No bo jak można nie cieszyć się z mieszkania w czymś, co ma ciasteczkowo-sernikowe ściany, herbatnikową podłogę i sąsiaduje z czekoladą? A nawet jeśli byśmy zeżarli te fundamenty, rozkuli zębami podłogę do ostatniego okruszka i wyjedli dziury w ścianach, to stanie się bezdomnym po takiej uczcie raczej by za bardzo nie bolało. Poza tym, materiały tanie, czas budowy krótki, to i nowe lokum by się szybko znalazło.