cookie dough

Masa ciasteczkowa (Cookie Dough)

by Stonerchef

Cookie dough to życie. Cookie dough to spełnienie. Cookie dough to pyszna surowa masa na ciasteczka, którą można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale też genialnie wchodzi łyżeczką/łyżką/chochlą/lufą od czołgu (niepotrzebne skreślić). Jesteśmy jej oddani bezgranicznie, mamy dzięki niej mnóstwo pomysłów na przepisy w głowie, ale przede wszystkim oswajamy się z naszym nowym uzależnieniem.

Cookie dough udowadnia, że surowe ciasto jest jak najbardziej jadalne. Między bajki można więc włożyć ostrzeżenia mam i babć, straszenie biegunką, podwyższoną temperaturą i plagami egipskimi. Jak na razie żyjemy i mamy się dobrze. Jedliśmy, jemy i będziemy jeść, dopóki wystarczy sił. Tak nam dopomóż *chrup*.

Taka maślano-kremowa masa ciasteczkowa z kawałkami czekolady doprowadza do orgazmu, inspiruje i jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jak już poradzicie sobie z treningiem silnej woli i uda się Wam zachować trochę cookie dough do deserów, to podpowiemy tylko, że z jej udziałem powstają tak kosmicznie satysfakcjonujące desery, że tu wypada wręcz krzyczeć, bo skoro mowa jest srebrem, a milczenie złotem, to okrzyki zachwytu nad cookie dough można porównać do brylantu.


Do przygotowania cookie dough przydadzą się:


To co, pomiksujemy chwilę?

Składniki:

składniki na cookie dough

Masa ciasteczkowa (cookie dough) z mleczną czekoladą:

4 łyżki masła w temperaturze pokojowej

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki białego cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki mleka

1/4 łyżeczki soli

95g mąki pszennej uniwersanej (typ 480)

100g posiekanej czekolady mlecznej

Filozofia 101: Czy zrobisz ciasto, zanim zjesz ciasto?

Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, aż oba składniki się dobrze zmiksują. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy wraz z mlekiem i miksujemy ponownie. Później dosypujemy sól i mąkę, a mikser idzie w ruch po raz trzeci. W razie gdyby masa była zbyt wilgotna, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i łaczymy ją z masą ciasteczkową przy użyciu szpatułki.

cookie dough

Tylko tyle i aż tyle. Pierwszą partię degustujemy taką, jaką ją przyrządziliśmy – na surowo! A co zrobicie z resztą, to już kwestia Waszej wyobraźni. I naszej pomocy.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Masa ciasteczkowa (cookie dough) z mleczną czekoladą
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 95 g mąki pszennej uniwersanej typ 480
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej
Wskazówki
  1. Utrzyj w misce masło z cukrem.
  2. Dodaj wanilię, mleko i miksuj, aż składniki się połączą.
  3. Dodaj sól wraz z mąką i miksuj ponownie do dokładnego połączenia.
  4. Wrzuć posiekaną czekoladę i wmieszaj ją do masy szpatułką.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły