Cookie dough to życie. Cookie dough to spełnienie. Cookie dough to pyszna surowa masa na ciasteczka, którą można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale też genialnie wchodzi łyżeczką/łyżką/chochlą/lufą od czołgu (niepotrzebne skreślić). Jesteśmy jej oddani bezgranicznie, mamy dzięki niej mnóstwo pomysłów na przepisy w głowie, ale przede wszystkim oswajamy się z naszym nowym uzależnieniem.
Cookie dough udowadnia, że surowe ciasto jest jak najbardziej jadalne. Między bajki można więc włożyć ostrzeżenia mam i babć, straszenie biegunką, podwyższoną temperaturą i plagami egipskimi. Jak na razie żyjemy i mamy się dobrze. Jedliśmy, jemy i będziemy jeść, dopóki wystarczy sił. Tak nam dopomóż *chrup*.
Taka maślano-kremowa masa ciasteczkowa z kawałkami czekolady doprowadza do orgazmu, inspiruje i jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jak już poradzicie sobie z treningiem silnej woli i uda się Wam zachować trochę cookie dough do deserów, to podpowiemy tylko, że z jej udziałem powstają tak kosmicznie satysfakcjonujące desery, że tu wypada wręcz krzyczeć, bo skoro mowa jest srebrem, a milczenie złotem, to okrzyki zachwytu nad cookie dough można porównać do brylantu.
Do przygotowania cookie dough przydadzą się:
To co, pomiksujemy chwilę?
Składniki:
Masa ciasteczkowa (cookie dough) z mleczną czekoladą:
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki białego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki soli
95g mąki pszennej uniwersanej (typ 480)
100g posiekanej czekolady mlecznej
Filozofia 101: Czy zrobisz ciasto, zanim zjesz ciasto?
Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, aż oba składniki się dobrze zmiksują. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy wraz z mlekiem i miksujemy ponownie. Później dosypujemy sól i mąkę, a mikser idzie w ruch po raz trzeci. W razie gdyby masa była zbyt wilgotna, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i łaczymy ją z masą ciasteczkową przy użyciu szpatułki.
Tylko tyle i aż tyle. Pierwszą partię degustujemy taką, jaką ją przyrządziliśmy – na surowo! A co zrobicie z resztą, to już kwestia Waszej wyobraźni. I naszej pomocy.
- 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki białego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 95 g mąki pszennej uniwersanej typ 480
- 100 g posiekanej czekolady mlecznej
-
Utrzyj w misce masło z cukrem.
-
Dodaj wanilię, mleko i miksuj, aż składniki się połączą.
-
Dodaj sól wraz z mąką i miksuj ponownie do dokładnego połączenia.
-
Wrzuć posiekaną czekoladę i wmieszaj ją do masy szpatułką.