To są już naprawdę przaśne ziemniaki. Gdyby porównać je z jakąś biesiadą, to trzeba by było sprowadzić na myśl najbardziej epickie wesele, na którym Zagłoba spotyka się z Aleksandrem Kwaśniewskim i robią wyścig na setkę. Do takiej potyczki trzeba czegoś, co w węglowodanach zawiera jeszcze trochę węglowodanów i bekon. Dlatego dzisiaj serwujemy ziemniaki z mac and cheese i sosem bekonowym.
Ziemniaki są natarte dosyć konserwatywną mieszanką przypraw – czosnek niedźwiedzi, ostra papryka wędzona, szczypta czombru, sól i pieprz. Pieczemy je około godziny, natomiast co jest ważne w tej kompozycji, to olej z prażonego sezamu. Wspaniała alternatywa dla bardzo łagodnego w smaku oleju rzepakowego, ale przede wszystkim idealne uzupełnienie do sosu bekonowego.
Tylko jak u licha robi się sos bekonowy?
Spoko, robiliśmy już bekonez, to i z bardziej wyszukanym sosem sobie poradzimy. Ponieważ bekon lubi się ze słodkimi i słonymi smakami, postawiliśmy na bazę do sosu teriyaki – z tą tylko różnicą, że zamiast oleju sezamowego w sosie wyląduje tłuszcz wytopiony z boczku, na którym później musimy zeszklić szalotkę, a całość dorzucamy do bazy z sosem sojowym. Sos powinien się gotować na wolnym ogniu, a po odcedzeniu płynu od bekonu i szalotki zagęścimy go roztworem z mąki kukurydzianej i wody. Następnie na chwilę dodamy znowu to, co zostało na cedzaku i zblendujemy, żeby wycisnąć maksimum bekonu z całej kompozycji.
Mac and cheese to z kolei tradycja w pełnej krasie robiona metodą beszamelową. Makaron z serem ląduje w upieczonym i odrobinę wydrążonym ziemniaku. Całość wieńczy sos bekonowy i posiekane marynowane jalapeno.
To jest jedzenie na bardzo szczególne okazje.
Do przygotowania ziemniaków z mac and cheese i sosem bekonowym potrzebne będą:
- duża patelnia,
- garnek,
- rondelek,
- naczynie żaroodporne,
- piekarnik,
- szpatułka,
- głęboka patelnia lub wok,
- nóż szefa kuchni.
Zróbmy to – nie ma co zwlekać!
Składniki:
Pieczone ziemniaki:
6 dużych ziemniaków ze skórką
2 łyżki oleju sezamowego + więcej do smarowania w połowie pieczenia
3/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić zwykłym mielonym czosnkiem)
szczypta czombru (można zastąpić tymiankiem)
Sos bekonowy:
200ml wody
5 łyżek brązowego cukru
60ml jasnego sosu sojowego
20ml słodkiego sosu sojowego (ketjap manis)
2 małe szalotki, pokrojone w drobną kostkę
1 łyżka octu ryżowego
2 posiekane ząbki czosnku
6 plasterków boczku wędzonego
2 łyżki mąki kukurydzianej + 4 łyżki wody
Mac and cheese:
225g makaronu typu kolanka
220g sera cheddar (u nas Irish red cheddar)
3 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
250ml mleka 3,2%
ok. 10 marynowanych papryczek jalapeno, posiekanych
Fuzja ostateczna
Zaczniemy od ziemniaków. Myjemy je (no shit, Sherlock!), suszymy na ręczniku papierowym i nakłuwamy z każdej strony widelcem. Następnie przenosimy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, polewamy je olejem sezamowym i sypiemy przyprawy. Dokładnie nacieramy ziemniaki w przyprawach i oleju.
Pyry pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy sos bekonowy. Najpierw smażymy bekon na chrupiąco – robimy to na patelni z płaskim, równym dnem (wok odpada) i smażymy go na małym/średnim ogniu, przewracając z jednej strony na drugą co ok. 20 sekund, aby boczek obrobić równomiernie. Kiedy już odda swój tłuszcz, przenosimy go na talerze.
Następnie bekon drobno siekamy i odstawiamy na bok.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmażamy szalotki, aby te się ładnie zeszkliły – robimy to ok. 2-3 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
W rondelku umieszczamy sosy sojowe, wodę, ocet ryżowy, cukier oraz czosnek. Doprowadzamy całość do zagotowania na średnim ogniu i czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. W następnej kolejności w rondelku ląduje szalotka wraz z tłuszczem z boczku i posiekanym bekonem. Mieszamy zawartość garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, żeby bekon i szalotka oddały swój smak i aromat.
Zdejmujemy sos z ognia i przelewamy go przez sitko do miski. Sam klarowny sos wlewamy z powrotem do garnka i zagęszczamy go roztworem z mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą. Doprowadzamy ponownie do zagotowania i mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie ponownie dodajemy bekon z szalotką.
Chwytamy za blender i miksujemy sos na gładką konsystencję.
Odstawiamy sos na bok i patrzymy na zegarek. Zakładając, że do całkowitego upieczenia ziemniaków zostało nam jakieś 20 minut, jest to idealny moment, żeby przyrządzić mac and cheese. W tym celu gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie – ok. 4-5 minut. Kolanka odcedzamy i przenosimy się na głęboką patelnię. Tam rozpuszczamy masło i mieszamy je z mąką, aby stworzyć zasmażkę.
Kiedy zasmażka zacznie brązowieć, zdejmujemy patelnię z ognia i zaczynamy dolewać mleko, energicznie mieszając. Wracamy patelnię na ogień i doprowadzamy mleko do zagotowania na średnim ogniu, pamiętając o tym, żeby cały czas mieszać. Jak tylko mleko zacznie gęstnieć, ponownie zdejmujemy naczynie z ognia i wsypujemy starty cheddar, mieszając, aż ser się rozpuści. Ostatnim krokiem będzie dodanie makaronu i wymieszanie go z sosem.
Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika i wykrawamy z nich łódeczki na górze.
Do wydrążonych kartofelków wkładamy mac and cheese, polewamy to wszystko sosem bekonowym i wykańczamy posiekanymi jalapeno.
Resztę sosu bekonowego możemy śmiało wykorzystać do polania ziemniaków po raz drugi, bo przecież bekonu nigdy za wiele, a jak ktoś tak mówi, to chyba niedawno wyszedł z pokoju bez klamek, a osoba, która to zrobiła popełniła niewybaczalny falstart. W każdym razie nadmiar sosu przechowujemy w lodówce, jakby kto pytał – do dwóch tygodni.
Tutaj wszystko gra w niezmąconej harmonii, a smaki i tekstury przełamują się jedna przez drugą, żeby na końcu zwieńczyć się w doskonałą całość.
No i pamiętajcie, że ziemniaki są zdrowe.
- 6 dużych ziemniaków ze skórką
- 2 łyżki oleju sezamowego + więcej do smarowania w połowie pieczenia
- 3/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić zwykłym mielonym czosnkiem)
- szczypta czombru (można zastąpić tymiankiem)
- 200 ml wody
- 5 łyżek brązowego cukru
- 60 ml jasnego sosu sojowego
- 20 ml słodkiego sosu sojowego (ketjap manis)
- 2 małe szalotki pokrojone wdrobną kostkę
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 plasterków boczku wędzonego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej + 4 łyżki wody
- 225 g makaronu typu kolanka
- 220 g sera cheddar (Irish red)
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 250 ml mleka 3,2%
- ok. 10 marynowanych papryczek jalapeno (posiekanych)
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
-
Umyj ziemniaki i osusz je na ręczniku papierowym, po czym nakłuj z każdej strony widelcem.
-
Przenieś ziemniaki do naczynia żaroodpornego i polej je olejem sezamowym, a następnie natrzyj przyprawami.
-
Piecz ok. godzinę.
-
Usmaż bekon na suchej patelni, aż odda prawie cały tłuszcz i zrobi się chrupiący. Rób to na patelni o płaskim dnie, aby boczek smażył się równomiernie. Przewracaj plastry co ok. 20 sekund.
-
Posiekaj bekon bardzo drobno i odstaw na bok.
-
Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż szalotki do momentu zeszklenia, ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
-
Umieść w rondelku sosy sojowe, wodę, ocet ryżowy, cukier oraz czosnek.
-
Wymieszaj i doprowadź do zagotowania na średnim ogniu - cukier powinien się całkowicierozpuścić.
-
Dodaj posiekany bekon wraz z szalotką, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
-
Zdejmij sos z ognia i przelej go przez sitko do miski. Sam klarowny sos wlej z powrotem do garnka i zagęść go roztworem z mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą.
-
Doprowadź sos ponownie do zagotowania i mieszaj, a zgęstnieje. Po tym czasie ponownie dodaj bekon z szalotką.
-
Weź blender i zmiksuj sos na gładką konsystencję. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
-
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Odcedź kolanka i odstaw na bok.
-
Rozpuść masło w głębokiej patelni i wymieszaj je z mąką. Kiedy zasmażka zacznie brązowieć, zdejmij patelnię z ognia i zacznij dolewać mleko, mieszając bardzo energicznie.
-
Wróć patelnię na ogień i doprowadź mleko do zagotowania. Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij naczynie z ognia i wsyp starty cheddar, mieszając, aż ser się rozpuści. Na końcu dodaj makaron i wymieszaj go z sosem.
-
Wydrąż z ziemniaków łódeczki na górze. Do wgłębienia nałóż mac and cheese, polej sosem bekonowym i wykończ posiekanymi jalapeno.