Śniadanie to nie tylko okazja do wejścia w dzień na pełnej, ale także szansa na spróbowanie, jak jadają ludzie w krajach, w których kultura kulinarna jest na zupełnie innym biegunie od naszej.
W pewien leniwy poranek naszło mnie na przyrządzenie jaj. Padło na kuchnię tunezyjską, z której wywodzi się Szakszuka, czyli jaja gotowane z pomidorami, na ostro. Idealnie płynne żółtko wylewające się z przysmażonego białka, skąpanego w intensywnie przyprawionych pomidorach zrobi dobrze podniebieniu na kilka godzin.
Nie mogłem się powstrzymać i zbeszcześciłem tradycyjną recepturę serem cheddar. I nie żałuję, warto było.
Składniki:
Szakszuka:
2 duże pomidory
2 jajka
1 ząbek czosnku
2 plasterki sera cheddar
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta oregano
szczypta chilli
Do posypania:
Świeża bazylia
Przygotowanie:
- Szakszuka: Z pomidorów wydrążamy szypułki i kroimy je na ćwiartki. Sparzanie i obieranie nie jest konieczne, ale jeśli wolicie, to możecie iść w tę stronę. Następnie na niedużą patelnię wlewamy oliwę lub masło wraz z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem i chwilę przesmażamy. Pomidory wraz z całym sokiem wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy i smażymy ok. 5 minut. Jajka wbijamy do pomidorów na samym końcu, posypując podartymi plastrami cheddara. Całość przykrywamy pokrywą i gotujemy przez mniej więcej 3 minuty, aż białka się zetną, a żółtko będzie płynne.
Podanie:
Tutaj możemy pobawić się w przenoszenie kuchennych rytuałów z innej kultury i podać szakszukę na środku stołu na patelni, która wymaga jednak odpornej na temperatury podstawki. Wtedy każdy przy stole będzie mógł nałożyć sobie część tego rozgrzewającego połączenia jajek, pomidorów i wyrazistego cheddara. Dla odświeżenia możemy posypać nasze jajka świeżą, poszarpaną bazylią.
Nie bójcie się eksperymentować z przepisem i dodać czegoś, co z założenia nie przyszło autorowi do głowy – o ile nie będziecie podawać tej szakszuki z bitą śmietaną i winogronami.
- 2 duże pomidory
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 2 plasterki sera cheddar
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
- szczypta chilli
- Świeża bazylia
-
Z pomidorów wydrąż szypułki i pokrój na ćwiartki.
-
Jeśli chcesz, możesz je przedtem sparzyć i obrać ze skórki.
-
Na niedużą patelnię wlej oliwę lub masło.
-
Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i chwilę wszystko podsmaż.
-
Dodaj pomidory wraz z sokiem, następnie wsyp chilli, oregano, sól i pieprz, wymieszaj i smaż 5 minut.
-
Wbij jajka i porwane plastry cheddara.
-
Gotuj wszystko pod pokrywką przez ok. 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne.
-
Postaw patelnię na odpowiedniej podstawce.
-
Nałóż gościom i sobie porcję szakszuki.
-
Posyp jajka świeżą bazylią.