Tort Biedronka

by Stonerchef

Na moje drugie urodziny mama zrobiła mi tort w kształcie biedronki z dwiema kropkami. 23 lata później, ja odwdzięczyłam się jej tym samym na Dzień Mamy.

Jeśli bardzo słodkie desery to nie Wasza bajka, to zapraszam Was do świata owoców, budyniu i kakaowego biszkoptu. Tort tym bardziej aktualny, że przy polskich upałach nie sposób zajadać ciężkie desery, a ten akurat zniknie ze stołu w ułamku sekundy jako kontra po lekkim obiedzie.


Do przygotowania tortu Biedronki przydadzą się:


Składniki:

skladniki-na-tort-biedronke

Biszkopt kakaowy:

5 jajek

3/4 szklanki cukru (160g)

2/3 szklanki mąki tortowej (90g)

1/3 szklanki kakao (50g)

Krem budyniowy:

1 opakowanie budyniu waniliowego (64g „rodzinny”)

750ml-1l mleka (im więcej tym krem będzie „rzadszy”, ja dałam 750ml)

4 łyżki cukru (może być 3 + 1 łyżka wanilinowego)

2 kostki miękkiego (w temp. pokojowej) masła (400g)

Owoce:

1kg truskawek

1 opakowanie (ok. 200g) borówek amerykańskich

Przygotowanie:

  • Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek i ubiajmy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy – łyżka po łyżce – cukier, ubijając za każdym razem. Następnie dodajemy po kolei żółtka, kontynuując ubijanie. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z kakao i mieszkamy delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia składkinów. Dno tortownicy o średnicy około 20cm (u nas 18cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie delikatnie przekładamy i wyrównujemy ciasto. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy całość z formą z wysokości około 30cm na podłogę. Następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu oddzielamy boki biszkoptu nożykiem od formy. Wystudzony można przekroić na kilka blatów.
  • Krem: Z całości mleka odlewamy 1 szklankę (250-300ml) i przelewamy do większego naczynia, po czym wsypujemy do niego zawartość torebki. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy (można dodać 2 łyżeczki masła). Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek z cukrem, zagotowujemy, ciągle mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego budyniu dodajemy po 1 lyżce masła, za każdym razem miksując. Po zmiksowaniu całości otrzymujemy pyszny krem budyniowy.
  • Budowanie tortu: Biszkopt kakaowy kroimy na 3-4 blaty. Jeden zostawiamy, a każdy kolejny pomniejszamy kolejno o 2cm (średnica). Część truskawek kroimy na małe kawałki i mieszamy z nieco ponad połową kremu (reszta powinna zostać do dekoracji). Na największy blat biszkoptu nakładamy krem z truskawkami i wyrównujemy powierzchnie (grubość ok 1-2cm, w zależności od preferencji), po czym powtarzamy tę czynność aż do najmniejszego blatu. Na najmniejszy już nie nakładamy kremu z truskawkami. Całość otaczamy pozostałym kremem i wygładzamy, aby uzyskać okrągły kształt biedronki. Borówkami dekorujemy kontury, twarz i kropki naszego stworzenia. Pozostałe truskawki kroimy na płaskie połówki i wypełniamy przestrzeń pomiędzy konturami.

Podanie:

rozkrojony-tort-biedronka

Ciasto najlepiej będzie wyłożyć na paterę i każdemu ukroić słuszny kawałek tego dobrodziejstwa. Tort jest posiłkiem rodzinnym, więc o ile nie dopadła Was żądza dogodzenia sobie za wszystkie czasy, prawdopodobnie będziecie częstować nim wiele osób. Podajcie więc talerze, uśmiechnijcie się i dajcie im delektować się tym soczystym, lekkim tortem.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Biszkopt kakaowy
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru 160g
  • 2/3 szklanki mąki tortowej 90g
  • 1/3 szklanki kakao 50g
Krem budyniowy
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 64g "rodzinny
  • 750 ml -1l mleka im więcej tym krem będzie "rzadszy", ja dałam 750
  • 4 łyżki cukru 2 moze być 3 + 1 łyżka wanilinowego
  • kostki miękkiego masła w temp. pokojowej, 400g
Owoce
  • 1 kg truskawek
  • 1 opakowanie borówek amerykańskich ok. 200g
Wskazówki
Biszkopt
  1. Mąkę i kakao przesiej do miski.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  3. Pod koniec ubijania dodawaj cukier (łyżka po łyżce) i kontynuuj ubijanie.
  4. Następnie dodaj po kolei żółtka - ubij całość do końca.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, a następnie je wyrównaj.
  6. Piecz biszkopt w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
  7. Wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść formę z wysokości ok. 0,5m na podłogę.
  8. Ostudź biszkopt w temperaturze pokojowej i oddziel jego boki nożykiem od formy.
  9. Możesz przekroić ciasto na kilka blatów.
Krem
  1. Z całości mleka odlej jedną szklankę i przelej do większego naczynia.
  2. Wsyp do niego zawartość torebki z budyniem.
  3. Dodaj 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Resztę mleka zagotuj (możesz dodać 2 łyżeczki masła).
  5. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek z cukrem i zagotuj, ciągle mieszając.
  6. Odstaw budyń do ostudzenia.
  7. Do ostudzonego budyniu dodawaj po łyżce masła, za każdym razem miksując.
Budowanie tortu
  1. Pokrój biszkopt na 3-4 blaty.
  2. Jeden zostaw, a średnicę każdego kolejnego pomniejszamy o ok. 2cm.
  3. Część truskawek pokrój na kawałki i wymieszaj z nieco ponad połową kremu.
  4. Na największy blat wykładamy krem z truskawkami i wyrównujemy powierzchnie (ok. 1-2cm grubości).
  5. Powtórz tę czynność aż do ostatniego blatu.
  6. Na najmniejszy blat nie nakładaj kremu z truskawkami.
  7. Całość otocz pozostałym kremem i wygładź, aby uzyskać okrągły kształt biedronki.
  8. Borówkami udekoruj kontury, twarz i kropki.
  9. Pozostałe truskawki pokrój na płaskie połówki, którymi wypełnisz przestrzeń pomiędzy konturami.
Podanie
  1. Tort wyłóż na paterę.
  2. Pokrój go na równe kawałki.
  3. Podaj gościom na talerzykach.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły