Na moje drugie urodziny mama zrobiła mi tort w kształcie biedronki z dwiema kropkami. 23 lata później, ja odwdzięczyłam się jej tym samym na Dzień Mamy.
Jeśli bardzo słodkie desery to nie Wasza bajka, to zapraszam Was do świata owoców, budyniu i kakaowego biszkoptu. Tort tym bardziej aktualny, że przy polskich upałach nie sposób zajadać ciężkie desery, a ten akurat zniknie ze stołu w ułamku sekundy jako kontra po lekkim obiedzie.
Do przygotowania tortu Biedronki przydadzą się:
- sitko
- dwie miski
- mikser
- szpatułka
- tortownica (ok. 20cm)
- papier do pieczenia
- nóż szefa kuchni
- rondelek
- trzepaczka
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
2/3 szklanki mąki tortowej (90g)
1/3 szklanki kakao (50g)
Krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego (64g „rodzinny”)
750ml-1l mleka (im więcej tym krem będzie „rzadszy”, ja dałam 750ml)
4 łyżki cukru (może być 3 + 1 łyżka wanilinowego)
2 kostki miękkiego (w temp. pokojowej) masła (400g)
Owoce:
1kg truskawek
1 opakowanie (ok. 200g) borówek amerykańskich
Przygotowanie:
- Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek i ubiajmy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy – łyżka po łyżce – cukier, ubijając za każdym razem. Następnie dodajemy po kolei żółtka, kontynuując ubijanie. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z kakao i mieszkamy delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia składkinów. Dno tortownicy o średnicy około 20cm (u nas 18cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie delikatnie przekładamy i wyrównujemy ciasto. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy całość z formą z wysokości około 30cm na podłogę. Następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu oddzielamy boki biszkoptu nożykiem od formy. Wystudzony można przekroić na kilka blatów.
- Krem: Z całości mleka odlewamy 1 szklankę (250-300ml) i przelewamy do większego naczynia, po czym wsypujemy do niego zawartość torebki. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy (można dodać 2 łyżeczki masła). Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek z cukrem, zagotowujemy, ciągle mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego budyniu dodajemy po 1 lyżce masła, za każdym razem miksując. Po zmiksowaniu całości otrzymujemy pyszny krem budyniowy.
- Budowanie tortu: Biszkopt kakaowy kroimy na 3-4 blaty. Jeden zostawiamy, a każdy kolejny pomniejszamy kolejno o 2cm (średnica). Część truskawek kroimy na małe kawałki i mieszamy z nieco ponad połową kremu (reszta powinna zostać do dekoracji). Na największy blat biszkoptu nakładamy krem z truskawkami i wyrównujemy powierzchnie (grubość ok 1-2cm, w zależności od preferencji), po czym powtarzamy tę czynność aż do najmniejszego blatu. Na najmniejszy już nie nakładamy kremu z truskawkami. Całość otaczamy pozostałym kremem i wygładzamy, aby uzyskać okrągły kształt biedronki. Borówkami dekorujemy kontury, twarz i kropki naszego stworzenia. Pozostałe truskawki kroimy na płaskie połówki i wypełniamy przestrzeń pomiędzy konturami.
Podanie:
Ciasto najlepiej będzie wyłożyć na paterę i każdemu ukroić słuszny kawałek tego dobrodziejstwa. Tort jest posiłkiem rodzinnym, więc o ile nie dopadła Was żądza dogodzenia sobie za wszystkie czasy, prawdopodobnie będziecie częstować nim wiele osób. Podajcie więc talerze, uśmiechnijcie się i dajcie im delektować się tym soczystym, lekkim tortem.
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru 160g
- 2/3 szklanki mąki tortowej 90g
- 1/3 szklanki kakao 50g
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 64g "rodzinny
- 750 ml -1l mleka im więcej tym krem będzie "rzadszy", ja dałam 750
- 4 łyżki cukru 2 moze być 3 + 1 łyżka wanilinowego
- kostki miękkiego masła w temp. pokojowej, 400g
- 1 kg truskawek
- 1 opakowanie borówek amerykańskich ok. 200g
-
Mąkę i kakao przesiej do miski.
-
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
-
Pod koniec ubijania dodawaj cukier (łyżka po łyżce) i kontynuuj ubijanie.
-
Następnie dodaj po kolei żółtka - ubij całość do końca.
-
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, a następnie je wyrównaj.
-
Piecz biszkopt w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
-
Wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść formę z wysokości ok. 0,5m na podłogę.
-
Ostudź biszkopt w temperaturze pokojowej i oddziel jego boki nożykiem od formy.
-
Możesz przekroić ciasto na kilka blatów.
-
Z całości mleka odlej jedną szklankę i przelej do większego naczynia.
-
Wsyp do niego zawartość torebki z budyniem.
-
Dodaj 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj.
-
Resztę mleka zagotuj (możesz dodać 2 łyżeczki masła).
-
Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek z cukrem i zagotuj, ciągle mieszając.
-
Odstaw budyń do ostudzenia.
-
Do ostudzonego budyniu dodawaj po łyżce masła, za każdym razem miksując.
-
Pokrój biszkopt na 3-4 blaty.
-
Jeden zostaw, a średnicę każdego kolejnego pomniejszamy o ok. 2cm.
-
Część truskawek pokrój na kawałki i wymieszaj z nieco ponad połową kremu.
-
Na największy blat wykładamy krem z truskawkami i wyrównujemy powierzchnie (ok. 1-2cm grubości).
-
Powtórz tę czynność aż do ostatniego blatu.
-
Na najmniejszy blat nie nakładaj kremu z truskawkami.
-
Całość otocz pozostałym kremem i wygładź, aby uzyskać okrągły kształt biedronki.
-
Borówkami udekoruj kontury, twarz i kropki.
-
Pozostałe truskawki pokrój na płaskie połówki, którymi wypełnisz przestrzeń pomiędzy konturami.
-
Tort wyłóż na paterę.
-
Pokrój go na równe kawałki.
-
Podaj gościom na talerzykach.