pączki z dżemem z mango

Zmysłowe pączki z dżemem z mango i lukrem z białej czekolady

by Stonerchef

Dzień dziecka zbliża się wielkimi krokami, a wiadomo, że każde dziecko kocha pączki. Można się oszukiwać, że brokuły, błonniki i inne wynalazki, ale dziecko z pączkiem w dłoni nigdy nie usłyszy „No nie módl się tak nad tym jedzeniem!”. Natomiast pączki z dżemem mango i lukrem z białej czekolady sprawiają, że nawet najbardziej zgryźliwi dorośli wydobędą z siebie słodkiego berbecia.

Jak to mówią: pączki zostają na zawsze, z wiekiem zmienia się jedynie marmolada.

Tak naprawdę nikt nigdy tego nie powiedział, ale chcieliśmy mądrze wypaść na początku. Dlatego właśnie zamiast się mądrzyć, poszliśmy smażyć – i wyszło nam to na lepsze.

Pączki są trudne tak naprawdę tylko z pozoru; wystarczy sobie wyrobić ciasto ze dwa, trzy razy, aby nabrać wprawy, a potem można to robić z zamkniętymi oczami po przebudzeniu o 4:20 nad ranem. Tak się składa, że posiadamy w swoich kulinarnych annałach dość precyzyjny poradnik na temat przygotowywania idealnego ciasta na pączki, tak więc jeśli będziecie się go trzymać za rączkę, to wszystko będzie dobrze.

Dżem z mango to również żadna filozofia, bo jak mamy godzinkę lub półtorej wolnego, to zalewamy owoce wodą, podsypujemy cukrem i gotujemy powoooli… powooooli… aż dżemor zgęstnieje do pączurów.

Nasze pączki z dżemem z mango i lukrem z białej czekolady mogliśmy zostawić tak, jak opisaliśmy to do tej pory, ale zazwyczaj pomiędzy myśleniem nad przepisem a jego przygotowywaniem dopada nas podróż do sklepu i wtedy lądujemy na dziale ze słodyczami. Wtedy dopiero przepis ulega ostatecznej modyfikacji.

W przypadku pączuszków padło na białą czekoladę Ritter Sport o smaku cytryny. Cytrusowy zapaszek, chrupiące wafelki między warstwami czekolady – to jest to, czego potrzeba na idealny prezent z okazji Dnia Dziecka.

Potrzeba również sprzętu, a skoro o tym mowa, to…


Do przygotowania pączków z dżemem z mango przydadzą się:


To co, dzieci? Mała podróż do przeszłości?

Składniki (na ok. 20 pączków):

pączki z dżemem z mango

Pączki z dżemem z mango i lukrem z białej czekolady:

1 porcja idealnego ciasta na pączki

Dżem z mango

200g białej czekolady

150-200g cukru pudru

80-100ml wody

1 tabliczka białej czekolady Ritter Sport o smaku cytrynowym

Dirty Doughnut: Wirujący Dżem

Ciasto na pączki przygotowujemy zgodnie z instrukcjami z TEGO poradnika.

Kiedy pączki będą sobie odpoczywać na talerzach, my zajmiemy się lukrem. W tym celu mieszamy w rondelku wodę z cukrem pudrem i doprowadzamy całość do zagotowania. Gdy to nastąpi i cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień do najmniejszego i dodajemy do rondelka posiekaną białą czekoladę. Mieszamy wszystko aż do momentu rozpuszczenia się czekolady. Jak już nasz lukier zyska jednolitą i gładką konsystencję, zdejmujemy go z ognia i studzimy, aż nieco zgęstnieje.

Pączki nadziewamy dżemem z mango i maczamy je w lukrze, na który sypiemy posiekaną białą czekoladę cytrynową.

pączki z dżemem z mango pączki z dżemem z mango pączki z dżemem z mango pączki z dżemem z mango

Jeżeli jakimś cudem Dzień Dziecka zbiega się z Dniem Bydła, to tym bardziej pączki z dżemem z mango i czekoladową degrengoladą wydają się stosownym narzędziem celebracji, bo pierwszy gryz sprawia, że wyzwalają się w nas zwierzęce instynkty, a drugi z kolei przeczy teorii jakoby człowiek i małpa mieli wspólnego przodka – chyba że kiedyś po Ziemi chodziły świnio-małpy i coś nas ominęło na lekcjach historii.

#tinfoilhat #conspiracy4ever #polishirl.

podpis pod postem

 

Zobacz również inne artykuły