PrzepisyRozpustaStoner żarcieWytrawne ImperiumZupyZupa cebulowa z francuskimi tostami i serem Szafir

Obecna temperatura wskazywałaby raczej na to, że powinniśmy przyrządzić jakiś chłodnik, dlatego naturalnym jest pojawienie się pytania: dlaczego do diabła zupa cebulowa?

Otóż, widzicie, misja to misja i rozpustne jedzenie musi lądować na naszych stołach niezależnie od pogody, bez żadnych wymówek – no bo wiecie, wymówki są przecież dla słabych ludzi, którym ktoś ukradł marzenia, czy jakoś tak. W każdym razie, jako ludzie słowa, czynu i sera – a także Polacy z krwi, kości i żółci – zrobiiśmy ciężką jak Pudzian, sycącą jak obiad u babci i obłędną niczym najobłędniejszy z obłędów, zupę cebulową z francuskimi tostami i serem Szafir.

Są na świecie rzeczy, które szanujemy, kochamy nad życie i których będziemy bronić, póki wystarczy nam sił – rodzina, miłość, wzajemny szacunek i przede wszystkim smak podduszanej, karmelizowanej cebuli. Mało jest bowiem takich rzeczy, które potrafią aż tak wystrzelić człowieka z butów. Cebula skąpana w roztopionym maśle z dodatkiem cukru i czosnku to jest coś, co moglibyśmy jeść bez przerwy, robić sobie z tego okłady na twarz, a na wypadek przeziębienia opędzlować cały tir z tym dobrodziejstwem.

Poza tym, duszona i karmelizowana cebula ma tak zniewalający zapach, że gdyby ktoś chciał nas kiedyś przekupić, to może sobie darować pieniądze – worek cebuli nam w zupełności wystarczy.

Dodatkowego ciężaru – oprócz masła – nadaje zupie cebulowej drobiowy bulion, a o odpowiednie doszlifowanie smaku dbają: sos Worcestershire, świeży tymianek, sól i pieprz. A potem tylko pół godziny wolnego gotowania i całe mieszkanie pokryje się w tej przepięknej woni.

Skoro już przy ciężarze jesteśmy, to tosty francuskie z długodojrzewającym serem są sprawą wagi kluczowej. Stanowią charakterystyczną kontrę do delikatnej i słodkiej cebuli, a przypalany Szafir wprowadza taką atmosferę do zupy cebulowej, że można się poczuć, jak na prawilnym gastro ognisku.


Do przygotowania zupy cebulowej z francuskimi tostami przydadzą się:


Uwaga, entuzjaści cebuli – nadchodzi prawdziwa królowa zup.

Składniki:

składniki na zupę cebulową

Zupa cebulowa:

4 duże cebule pokrojone w półplastry

1,2l bulionu drobiowego

250ml piwa (u nas czerwony lager)

6 łyżek masła

1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

2,5 łyżki brązowego cukru

1,5 łyżki sosu Worcestershire

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

Kilka gałązek świeżego tymianku

Sól do smaku

składniki na tosty francuskie

Tosty francuskie z serem:

4 grube kromki pszennego chleba

2 łyżki masła

120ml mleka

1 jajko

240g sera długodojrzewającego Szafir

Omnom onion

W rondelku rozpuszczamy całe masło na średnim ogniu i dodajemy cebulę wraz z cukrem, po czym dokładnie wszystko mieszamy.

cebula w garnku

Zaczynamy dusić cebulę i robimy to przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż nasz bohater zmięknie i zrobi się szklisty.

początek karmelizacji cebuli

Teraz dodajemy sos Worcestershire, mieszamy zawartość garnka i kontynuujemy smażenie cebuli, aż ta się skarmelizuje i nabierze złoto-brązowego koloru.

skarmelizowana cebula

W tym momencie wprowadzamy do garnka czosnek, mieszamy i smażymy przez ok. 30 sekund. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy całość. Do garnka wlewamy piwo, bulion i przyprawiamy zupę czarnym pieprzem, tymiankiem, zielem angielskim oraz liściem laurowym.

zupa cebulowa przed zagotowaniem

Doprowadzamy zupę do zagotowania i gotujemy ją na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Zanim zupa cebulowa dojdzie, przygotujemy tosty francuskie. W tym celu mieszamy jajko z mlekiem, solą i pieprzem w płaskim naczyniu i maczamy w tej mieszance wszystkie kromki chleba po kolei, otrząsając je z jej nadmiaru.

chleb maczany w jajku i mleku

Na patelni roztapiamy masło, po czym kładziemy na niej chleb.

smażone tosty francuskie na patelni

Smażymy tosty z obu stron na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor – tosty mogą wyjść dosyć zarumienione, ale to nawet lepiej.

Przelewamy zupę do misek żaroodpornych i kładziemy po dwa tosty na każdej misce.

Tosty posypujemy obficie startym serem. Możemy go stopić w piekarniku z opcją grilla, wkładając go tam na ok. 5-7 minut, ale palnik gazowy (taki, jak do przypalania cukru na creme brulee) też się świetnie sprawdzi – my wybraliśmy właśnie tę drugą opcję.

zupa cebulowazupa cebulowazupa cebulowazupa cebulowazupa cebulowa zupa cebulowa zupa cebulowa zupa cebulowa zupa cebulowa

Jeśli marzy Wam się posiłek, który sprawdzi się, jako przystawka, danie pierwsze i posiłek główny, to ta zupa cebulowa jest wręcz stworzony dla Was. Delikatna cebula w mięsnym bulionie, stopiony i delikatnie podpalany ser, a do tego świeży tymianek wprowadzający leśny powiew do garnka – to jest bezapelacyjnie najlepsza zupa, jaką do tej pory jedliśmy.

A w garnku jeszcze mamy tego na co najmniej dwa dni. Jak żyć? Jak tyć?

podpis pod postem

 

 

 

Zupa cebulowa z francuskimi tostami i serem Szafir
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
45 mins
 
Ilość: 4 osoby
Składniki
Zupa cebulowa
  • 4 duże cebule pokrojone w półplastry
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 250 ml piwa (u nas czerwony lager)
  • 6 łyżek masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 2,5 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól do smaku
Tosty francuskie z serem
  • 4 grube kromki pszennego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 120 ml mleka
  • 1 jako
  • 240 g sera długodojrzewającego Szafir
Wskazówki
  1. Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu i dodaj cebulę wraz z cukrem, po czym dokładnie wszystko wymieszaj.

  2. Duś cebulę przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż ta zmięknie i zrobi się szklista.

  3. Dodaj sos Worcestershire, zamieszaj i kontynuuj smażenie cebuli, aż ta się skarmelizuje i nabierze złoto-brązowego koloru.

  4. Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

  5. Zanim zupa dojdzie, przygotuj tosty francuskie. Wymieszaj jajko z mlekiem, solą i pieprzem w płaskim nacyzniu i maczaj wszystkie kromki chleba w tej mieszance, otrząsając je z jej nadmiaru.

  6. Roztop masło na patelni i połóż na niej chleb. Smaż tosty z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Mogą być mocniej przyrumienione.

  7. Przelej zupę do misek żaroodpornych i połóż po dwa tosty na każdej misce.

  8. Posyp obficie tosty startym serem.

  9. Stop ser w piekarniku z opcją grilla (ok. 5-7 minut) lub zrób to przy użyciu palnika gazowego.

  10. Podawaj od razu.