Kokos i limonka to jest na tyle zacne połączenie, że może nawrócić na lukier nawet najbardziej zagorzałego przeciwnika tej formy dekoracji pączków. A mówimy tu o męskiej części Stonerchefa, o Piotrku. Człowieku, który – gdyby lukier był państwem – przeprowadziłby na nie krucjatę w trybie przyspieszonym. Dlatego właśnie donuty z lukrem kokosowo-limonkowym należy darzyć szczególnym szacunkiem – bo nawracają!
Ciasto na smażone donuty znajduje się w naszym dziale Wsparcie Techniczne. Tam, krok po kroku, nauczycie się jak przygotować drożdżowe ciasto na pączki i oponki, które będzie leciutkie, tłuściutkie, puszyste i zajebiste. Z tego przepisu wysmażycie ok. 20 pulchnych donutów, które koniec końców pokryjecie tym wyjątkowym lukrem.
Lukier jest z kolei dziecinnie prosty w przygotowaniu. Potrzebny nam będzie bowiem tylko cukier puder, sok z limonki oraz jej skórka. Tak jest, trzy składniki, dzięki którym otrzymamy słodko-kwaśną polewę dla naszych donutów.
A gdzie kokos?
Już spieszymy z wyjaśnieniem – wiórki kokosowe. uprzednio uprażymy, aby wydobyć z nich ten charakterystyczny i uwielbiany prze większość ludzi na ziemi aromat (nie ufamy osobom, które darzą kokos niechęcią – no po prostu nie). Następnie wylądują one na lukrze w postaci dekoracji, a towarzyszyć im będzie jeszcze odrobina skórki z limonki.
Do przygotowania lukru kokosowo-limonkowego przydadzą się:
- miska,
- trzepaczka,
- patelnia do prażenia wiórek kokosowych,
- tarka do ścierania skórki limonkowej,
A teraz prosimy uprzejmie o uzbrojenie się w ciasto na donuty , niezbędne naczynia do smażenia smażenia pączusiów, odrobinę cierpliwości i w spragnione wyjątkowych doznań podniebienie.
Składniki:
Donuty z lukrem kokosowo-limonkowym:
Donuty usmażone z tego przepisu
125g cukru pudru
1,5 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka skórki z limonki + 2 łyżeczki do dekoracji
1/8 łyżeczki soli
30g wiórek kokosowych
Kokosów z tego nie będzie. Ale pyszne donuty – owszem!
W misce umieszczamy cukier wraz z sokiem z limonki i mieszamy je trzepaczką do dokładnego połączenia się składników, po czym wprowadzamy 1 łyżeczkę skórki z limonki.
Następnie, w tak powstałym lukrze maczamy nasze wcześniej usmażone donuty. Jeśli zaś chodzi o przygotowanie dekoracji, to na małym ogniu prażymy wiórki kokosowe do momentu, w którym delikatnie zbrązowieją.
Posypujemy donuty wiórkami i pozostałą skórką z limonki.
To były jedne z naszych tłustoczwartkowych donutów i chociaż najmniej obfite w ładunek kaloryczny, to najbardziej intrygujące z całego zestawienia. No i ten lukier, SŁODKI JEZU, TEN LUKIER!
- 20 donutów
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki + 2 łyżeczki do dekoracji
- 1/8 łyżeczki soli
- 30 g wiórek kokosowych
-
Wymieszaj w misce cukier puder z sokiem z limonki.
-
Wprowadź 1 łyżeczkę skórki z limonki do lukru.
-
Zanurz donuty w lukrze.
-
Upraż na patelni wiórki kokosowe, do momentu, w którym delikatnie zbrązowieją.
-
Posyp donuty uprażonymi wiórkami i posostałą skórką limonki.