Zaprawdę powiadamy Wam, marnowanie jedzenia jest potwornym grzechem. Dlatego wystarczy świeże, domowe pieczywo w postaci bagietek śniadaniowych i nadmiar mięsa wołowego, którego nie wykorzystaliśmy już do obiadu.
My postawiliśmy na porcję wołowiny ze S(t)eksu w Wielkim Mieście i odważyliśmy się na połączenie tej orientalnej marynaty z typowo amerykańskimi dodatkami w postaci majonezu, sosu barbecue i czerwonej cebuli. Co prawda dziecku raczej takiej kanapki do szkoły nie zapakujecie (o ile nie zapowiada się na ciężarowca), ale kowbojski lunch zrobi Wam nawet najnudniejszy dzień w pracy.
Składniki:
Kanapka Beef Melt (dla 2 osób):
200g steków wołowych, pokrojonych w cienkie paski (mocno polecamy TEN przepis)
4 liście sałaty lodowej, porwane
6 plasterków pomidora
0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie paski
4 plasterki topionego sera cheddar
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu barbecue
Przygotowanie
Po upieczeniu i wystudzeniu bagietek, przekrawamy je na pół. Spód jednej bułki smarujemy 1 łyżką majonezu i kładziemy na nim porwaną sałatę lodową i steki, na które nakładamy 3 plasterki pomidora. Na pomidorach rozsmarowujemy 1 łyżkę sosu barbecue i wykańczamy paskami czerwonej cebuli, po czym przykrywamy kanapkę. To samo powtarzamy z drugą bagietką.
Co prawda wcześniej wspominaliśmy o lunchu w towarzystwie Beef Melta, ale jego ładunek tak naprawdę spisze się idealnie w roli śniadania, obiadu, kolacji, czy o bóg jeden wie jakiej porze dnia. Wyczuwamy tu następny duży trend w food truckach i knajpach na polskiej gastromapie po nieuniknionym zmierzchu burgerów.
- 2 bagietki
- 200 g steków wołowych mocno polecamy TEN przepis, pokrojonych w cienkie paski
- 4 liście sałaty lodowej porwane
- 6 plasterków pomidora
- 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski
- 4 plasterki topionego sera cheddar
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu barbecue
-
Przekrój bagietki na pół.
-
Spód jednej bułki posmaruj 1 łyżką majonezu.
-
Ułóż na nim porwaną sałatę lodową, pokrojone steki i 3 plastry pomidora.
-
Posmaruj 1 łyżką sosu barbecue, wykończ paskami czerwonej cebuli i zamknij bagietkę.
-
Powtórz to samo z drugą bułką.