Domowe pieczywo nie musi być równe, ani idealnie wyprofilowane. Zresztą, spójrzmy prawdzie w oczy – smaku samodzielnie wypiekanych bułek nie zastąpi nawet najładniejsza bagietka z witryny sklepowej.
Jeśli już o bagietkach mówimy – niezależnie od tego, czy masz ochotę na tradycyjne kanapki z warzywami do porannej kawy, czy zżera Cię (dosłownie) nieposkromiona chęć przeprowadzenia krucjaty kalorycznej przeciwko swojej diecie, potrzebujesz gorącego pieczywa, którego aromat i chrupiąca skórka sprawią, że już nigdy nie spojrzysz tak samo na śniadanie.
Przepis wybitnie łatwy, ponieważ wykorzystujemy wszystkie standardowe dla pieczenia bułek składniki – mąkę, wodę, drożdże, mleko i masło. Jedyny trik, który zastosujemy dla uzyskania idealnej chrupkości skórki na naszych bagietkach, będzie obejmował kąpiel wodną w piekarniku – ale o tym potem.
Składniki:
Bagietki śniadaniowe (2 sztuki):
350g mąki pszennej
125ml mleka
125ml letniej wody
1 saszetka suszonych drożdży
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie i wyrabianie ciasta
Na początku do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, drożdże i mieszamy.
W rondelku podgrzewamy mleko, żeby było gorące, ale nie doprowadzamy do gotowania. Dodajemy masło i rozpuszczamy je, mieszając. Zdejmujemy rondelek z ognia, przelewamy mleko z masłem do miski, dodajemy wodę i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.
Do miski z mlekiem i masłem dodajemy 1 szklankę mąki i dokładnie mieszamy. Później dosypujemy po 0,5 szklanki, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto jeszcze zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne, a przy tym błyszczące i nieco lepkie. Gdyby masa za bardzo kleiła się do rąk, dodajemy trochę mąki i wyrabiamy, aż uzyskamy satysfakcjonujący efekt.
Ciasto na bagietki śniadaniowe przenosimy do wysmarowanej tłuszczem miski, którą przykrywamy ściereczką lub owijamy folią aluminiową, żeby masa nie wyschła. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co z reguły zajmuje ok. 1 godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 bagietki i dajemy im jeszcze podrosnąć przez pół godziny.
Pieczenie i kąpiel wodna
W czajniku zagotowujemy 1 litr wody, którą wlewamy do naczynia żaroodpornego. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie z wodą umieszczamy na samym dole piekarnika, a blachę z bułkami na środkowym poziomie. Bułki pieczemy ok. 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca i rumiana. Odstawiamy pieczywo do wystygnięcia.
- 350 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 125 ml letniej wody
- 1 saszetka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
-
Przesiej mąkę pszenną do dużej miski.
-
Dodaj sól, drożdże i wymieszaj.
-
Podgrzej mleko w rondelku, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
-
Dodaj masło i rozpuść je, mieszając.
-
Zdejmij rondelek z ognia, przelej mleko z masłem do miski, dodaj wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut do wystudzenia.
-
Do miski z mlekiem i masłem dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj.
-
Dosypuj po 0,5 szklanki mąki, cały czas mieszając, aż składnik się połączą.
-
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, a przy tym błyszczące i nieco lepkie.
-
Jeśli masa będzie się za bardzo kleiła do rąk, dodaj trochę mąki i wyrabiaj dalej.
-
Przenieś ciasto na bagietki do wysmarowanej tłuszczem miski.
-
Przykryj ją ściereczką lub owiń folią aluminiową i poczekaj 1 godzinę, aż masa podwoi swoją objętość.
-
Podziel ciasto na 2 bagietki i daj im podrosnąć jeszcze 30 minut.
-
Zagotuj w czajniku 1 litr wody.
-
Wlej ją do naczynia żaroodpornego.
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
-
Naczynie z wodą umieść na samym dole piekarnika, a blachę z bagietkami na środkowym poziomie.
-
Piecz bułki ok. 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca i lekko brązowa.
-
Odstaw pieczywo do wystygnięcia.