bagietki śniadaniowe

Bagietki śniadaniowe

by Stonerchef

Domowe pieczywo nie musi być równe, ani idealnie wyprofilowane. Zresztą, spójrzmy prawdzie w oczy – smaku samodzielnie wypiekanych bułek nie zastąpi nawet najładniejsza bagietka z witryny sklepowej.

Jeśli już o bagietkach mówimy – niezależnie od tego, czy masz ochotę na tradycyjne kanapki z warzywami do porannej kawy, czy zżera Cię (dosłownie) nieposkromiona chęć przeprowadzenia krucjaty kalorycznej przeciwko swojej diecie, potrzebujesz gorącego pieczywa, którego aromat i chrupiąca skórka sprawią, że już nigdy nie spojrzysz tak samo na śniadanie.

Przepis wybitnie łatwy, ponieważ wykorzystujemy wszystkie standardowe dla pieczenia bułek składniki – mąkę, wodę, drożdże, mleko i masło. Jedyny trik, który zastosujemy dla uzyskania idealnej chrupkości skórki na naszych bagietkach, będzie obejmował kąpiel wodną w piekarniku – ale o tym potem.

Składniki:

maka-pszenna-mleko-maslo-sol-cukier-drozdze

Bagietki śniadaniowe (2 sztuki):

350g mąki pszennej

125ml mleka

125ml letniej wody

1 saszetka suszonych drożdży

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka soli

Przygotowanie i wyrabianie ciasta

Na początku do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, drożdże i mieszamy.

W rondelku podgrzewamy mleko, żeby było gorące, ale nie doprowadzamy do gotowania. Dodajemy masło i rozpuszczamy je, mieszając. Zdejmujemy rondelek z ognia, przelewamy mleko z masłem do miski, dodajemy wodę i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.

Do miski z mlekiem i masłem dodajemy 1 szklankę mąki i dokładnie mieszamy. Później dosypujemy po 0,5 szklanki, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto jeszcze zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne, a przy tym błyszczące i nieco lepkie. Gdyby masa za bardzo kleiła się do rąk, dodajemy trochę mąki i wyrabiamy, aż uzyskamy satysfakcjonujący efekt.

Ciasto na bagietki śniadaniowe przenosimy do wysmarowanej tłuszczem miski, którą przykrywamy ściereczką lub owijamy folią aluminiową, żeby masa nie wyschła. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co z reguły zajmuje ok. 1 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 bagietki i dajemy im jeszcze podrosnąć przez pół godziny.

Pieczenie i kąpiel wodna

bagietki śniadaniowe

W czajniku zagotowujemy 1 litr wody, którą wlewamy do naczynia żaroodpornego. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie z wodą umieszczamy na samym dole piekarnika, a blachę z bułkami na środkowym poziomie. Bułki pieczemy ok. 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca i rumiana. Odstawiamy pieczywo do wystygnięcia.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Bagietki śniadaniowe (2 sztuki)
  • 350 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml letniej wody
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
Wskazówki
Przygotowanie i wyrabianie ciasta
  1. Przesiej mąkę pszenną do dużej miski.
  2. Dodaj sól, drożdże i wymieszaj.
  3. Podgrzej mleko w rondelku, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
  4. Dodaj masło i rozpuść je, mieszając.
  5. Zdejmij rondelek z ognia, przelej mleko z masłem do miski, dodaj wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut do wystudzenia.
  6. Do miski z mlekiem i masłem dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj.
  7. Dosypuj po 0,5 szklanki mąki, cały czas mieszając, aż składnik się połączą.
  8. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, a przy tym błyszczące i nieco lepkie.
  9. Jeśli masa będzie się za bardzo kleiła do rąk, dodaj trochę mąki i wyrabiaj dalej.
  10. Przenieś ciasto na bagietki do wysmarowanej tłuszczem miski.
  11. Przykryj ją ściereczką lub owiń folią aluminiową i poczekaj 1 godzinę, aż masa podwoi swoją objętość.
  12. Podziel ciasto na 2 bagietki i daj im podrosnąć jeszcze 30 minut.
Pieczenie i kąpiel wodna
  1. Zagotuj w czajniku 1 litr wody.
  2. Wlej ją do naczynia żaroodpornego.
  3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Naczynie z wodą umieść na samym dole piekarnika, a blachę z bagietkami na środkowym poziomie.
  5. Piecz bułki ok. 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca i lekko brązowa.
  6. Odstaw pieczywo do wystygnięcia.

Zobacz również inne artykuły