Można śmiało rzucić stwierdzenie, że wszystko co dobre, dzieje się we Włoszech – makarony, pizza, pierogi… lody! No właśnie – dar od nieba, anielskie zbawienie dla upalnych męczarni podczas gorącego polskiego lata, poprawia cerę, godzi zwaśnione rodziny, łagodzi coś tam i obyczaje.
Dziś mamy ogromną przyjemność przedstawić Wam mleczno-jogurtowy przysmak z dodatkiem ciasteczek i pokruszonej czekolady – lody Stracciatella. Nie wymagają wybitnego warsztatu kulinarnego ani zbyt dużych nakładów czasowych, a i portfelowi zbytnio się nie oberwie.
Do przygotowania lodów stracciatella z jogurtem naturalnym przydadzą się:
- rondelek
- miska żaroodporna
- sito
- szpatułka
- pojemnik do przechowywania lodów
Facciamolo!
Składniki:
Lody stracciatella:
300ml mleka
300g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 żółtka
1 laska wanilii
60g białego cukru
50g pokruszonych ciasteczek czekoladowych
50g gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
Mleko waniliowe
W rondelku zagotowujemy mleko z laską wanilii na małym ogniu. Uważajmy, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Następnie całość zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ubijanie jajek w kąpieli wodnej
Przygotowujemy kąpiel wodną, w której ubijemy jajka z żółtkami. Dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie do momentu, w którym masa zrobi się puszysta i jasna.
Gotowanie masy lodowej na parze
Ponownie podgrzewamy mleko i – tak jak poprzednio – uważamy, żeby się nie zagotowało. Wlewamy mleko do masy jajecznej przez bardzo gęste sito, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta, tj. na tyle, żeby nie spływała z łyżki. Miskę z masą lodową wstawiamy do zimnej wody, żeby ją ochłodzić.
Do tak wychłodzonej masy waniliowo-jajecznej dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy, po czym łączymy ją z ciasteczkami i czekoladą.
Mrożenie i podanie
Masę stracciatella przekładamy do dobrze schłodzonej metalowej miski, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Pamiętajmy przy tym, żeby co godzinę wyjmować na chwilę lody z zamrażarki i wymieszać je dokładnie – to pozwoli zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Po wyjęciu podajemy je od razu w miseczkach lub szklankach i posypujemy dodatkowo kawałkami pokruszonej czekolady.
Jeśli macie więcej czasu rano, to jest to idealny moment, żeby przygotować zawczasu lody stracciatella – samo przyrządzanie masy lodowej nie powinno zająć więcej niż 15 minut, jeśli odpowiednio zaplanujemy pracę i najpierw umieścimy wszystkie składniki w osobnych miseczkach. Dodajmy do tego 4 godziny mrożenia (lub nawet krócej jeśli Wasza zamrażarka obsługuje funkcję super mrożenia) i będąc rannym ptaszkiem można delektować się tym zabójczym deserem do ostatniej łyżeczki już w samo południe.
- 300 ml mleka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
- 60 g białego cukru
- 50 g pokruszonych ciasteczek czekoladowych
- 50 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
-
Zagotuj w rondelku mleko z laską wanilii na małym ogniu. Uważaj, żeby go nie zagotować.
-
Zdejmij mleko z ognia, przykryj i odstaw do wystudzenia.
-
Przygotuj kąpiel wodną, w której ubijesz jajka z żółtkami.
-
Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
-
Zagrzej ponownie mleko i tak samo pamiętaj, żeby się nie zagotowało.
-
Wlej mleko do masy jajecznej przez bardzo gęste sito, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta (nie będzie spływała z łyżki).
-
Wstaw miskę z masą lodową do zimnej wody, żeby ją ochłodzić.
-
Dodaj jogurt do schłodzonej masy waniliowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz ją z ciasteczkami i czekoladą.
-
Przełóż masę stracciatella do dobrze schłodzonej metalowej miski, przykryj ją i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny.
-
Wyjmuj lody co godzinę i wymieszaj je, żeby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
-
Podawaj od razu po wyjęciu w szklance lub w misce.
-
Lody posyp z wierzchu pokruszoną czekoladą.