Dzisiaj nauczymy Was jak przyrządzić tradycyjne ciasto chlebowe, na którym wypiekane są we Włoszech Pizze – ręcznie formowane, pieczone krótko w bardzo wysokiej temperaturze.
Ciasto chlebowe charakteryzuje się tym, że jest bardziej zbite i nieco cięższe oraz trudniejsze do wyrobienia. Stanowi za to ultra solidny spód pod sos pomidorowy, ser i ulubione dodatki. Dodatkową chrupkość zapewnia mąka chlebowa (typ 650) – gęstsza i mniej przetworzona od typowej „tortówki”. Pizza pieczona w temperaturze 250 stopni celsjusza idealnie wypiecze ciasto, a dodatki zyskają delikatną chrupkość, nie tracąc soczystości z powodu zbyt długiego trzymania potrawy w mniejszym cieple.
Rozgrzejcie porządnie nadgarstki, przedramiona i resztę swoich „karabinów”, bo przed Wami ciężka praca fizyczna!
Składniki:
Ciasto chlebowe:
200 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 00)
125ml ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
Zagniatanie i wyrabianie ciasta
W naczyniu z miarką mieszamy dokładnie wodę, drożdże i cukier. Odstawiamy tę mieszankę na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić lub – jak kto woli – „pracować”. Po tym czasie dolewamy do drożdży oliwę i mieszamy całość.
Do miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy sól i całość mieszamy, robiąc na końcu wgłębienie w kopcu (ach te rymy częstochowskie). Do wgłębienia wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Teraz czas pobrudzić sobie ręce – ugniatamy dokładnie ciasto aż składniki się połączą, a następnie przenosimy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy ok. 3-5 minut.
Z ciasta formujemy kulę o gładkiej masie. Przekładamy ją do wysmarowanej oliwą miski i owijamy folią aluminiową, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formowanie blatu i pieczenie pizzy
Ciasto wyjmujemy ponownie i zagniatamy jeszcze chwilę w rękach. Podsypujemy blat mąką, i rozpłaszczamy ciasto dłońmi i zaczynamy je rozciągać – możemy to robić przekłądając je z ręki do ręki lub podrzucając, wykonując nadgarstkami ruch odwrotny do ruchu wskazówek zegara.
Nas bardziej cieszy cienkie ciasto, więc nie przekraczaliśmy grubości 5mm. Końcówkami kciuków dociskamy obręcz płaskiej części blatu – w ten sposób uwydatnimy boki pizzy.
Spód smarujemy sosem ze świeżych pomidorów, posypujemy startą mozzarellą i kładziemy ulubione składniki.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (termoobieg) i kładziemy pizzę na blasze umieszczonej na środkowym poziomie urządzenia. Pizzę pieczemy ok. 8-10 minut.
Po tym czasie ciasto stanie się kruche, chrupiące, a składniki zdążą się wystarczająco wykąpać w zapiekanym serze i sosie pomidorowym.
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 00
- 125 ml ciepłej wody
- 0,5 saszetki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
-
Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem w naczyniu z miarką.
-
Odstaw mieszankę na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie dodaj do nich oliwę i wymieszaj.
-
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
-
Zrób kopczyku wgłębienie i wlej do niego drożdżę.
-
Zagnieć wszystkie składniki, aż się połączą i przenieś na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
-
Uformuj z niego kulkę i przełóż ją do wysmarowanej oliwą miski, którą owiniesz folią spożywczą.
-
Odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
-
Ciasto, od razu po wyjęciu z miski, zagnieć ponownie w dłoniach i połóż na podsypanym mąką blacie.
-
Rozpłaszcz ciasto dłońmi, i zacznij je rozciągać, przekładając je z ręki do ręki lub podrzucając, wykonując nadgarstkiem ruch odwrotny do ruchu wskazówek zegara.
-
Końcówkami kciuków dociskaj obręcz płaskiej części blatu w celu zaznaczenia boków pizzy.
-
Przenieś ciasto na papier do pieczenia.
-
Posmaruj pizzę sosem pomidorowym i posyp większością mozzarelli.
-
Na wierzchu ułóż ulubione składniki.
-
Posyp resztą sera.
-
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
-
Włóż papier z pizzą na blachę na środku urządzenia.
-
Piecz pizzę ok 8-10 minut.