sos marinara

Sos Marinara

by Stonerchef

To właśnie sos, zaraz obok ciasta, jest głównym składnikiem określającym jakość pizzy. Właściwie to dobra pizza nie potrzebuje być niczym smarowana, jeśli położymy pod nią odpowiednie fundamenty.

Dzisiaj popłyniemy najbardziej tradycyjnym włoskim sosem marinara na bazie pomidorów, cebuli i czosnku z dodatkiem otartych ziół śródziemnomorskich. Żadnych sosów ze słoików, one są be!

Składniki:

sos marinara

Sos marinara:

2 duże pomidory (my użyliśmy malinowych), pokrojone w kostkę

150ml przecieru pomidorowego

1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

0,5 łyżeczki oregano

1 łyżeczka bazylii

0,5 łyżeczki czernego pieprzu, grubo zmielonego

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

Do zagęszczenia:

1 łyżeczka mielonej cebuli / mielonego czosnku

Przygotowanie:

  • Sos marinara: Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę i czosnek przez ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory, zwiększamy ogień i zagotowujemy. Wlewamy przecier, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dla szybszego zagęszczenia możecie użyć mielonej cebuli lub czosnku – jedna łyżeczka załatwi sprawę. Sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia na 30 miut.

Teraz wystarczy już tylko posmarować pizzę, oprószyć solidnie serem i dodać ulubione składniki, żeby za niecałe pół godziny cieszyć się oryginalnym smakiem domowej marinary.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos marinara
  • 2 duże pomidory my użyliśmy malinowych, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki czernego pieprzu grubo zmielonego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Do zagęszczenia
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli / mielonego czosnku
Wskazówki
Sos marinara
  1. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj cebulę z czosnkiem i podsmażaj ok. 2 minuty.
  3. Dodaj pomidory, zwiększ ogień i zagotuj.
  4. Wlej przecier, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj sos ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Dla szybszego zagęszczenia użyj 1 łyżeczki mielonej cebuli lub czosnku.

Zobacz również inne artykuły