cinnamon rolls z chałwą

Cinnamon rolls z kremem chałwowym i żurawiną

by Stonerchef

Cinnamon rolls z kremem chałwowym to odpowiedź na kilka rzeczy: na ostatnie mrozy, dzięki którym przekonaliśmy się, że od kotów udzieliło nam się 9 żyć (zasrany lód); na potwornego pacmana, który domaga się dużych ilości prostych węglowodanów; i w końcu na brak witaminy D, bo bułeczki są skoncentrowanym szczęściem.

Cinnamon rolls są jak pizza – to znaczy, nie, że tak smakują. Po prostu wystarczy znać jeden porządny przepis na ciasto, mieć zawsze w domu brązowy cukier i cynamon, a resztę dopasować do swoich najskrytszych cukierniczych pragnień.

Pod względem frywolności w żąglowaniu dodatkami, cinnamon rolls są wygodniejsze od pizzy, bo raczej nikt nie będzie prowadził tyrad na temat bezczeszczenia klasycznej drożdżówki – i tak dalej.

Zaraz zmykamy gotować przepis na dzisiejszą część Harry’ego Pottera, więc oszczędzimy Wam opisów rodem z „Nad Niemnem” i przejdziemy do rzeczy.


Do przygotowania cinnamon rolls z kremem chałwowym i żurawiną przydadzą się:


Cześć i chałwa drożdżówkom!

Składniki:

składniki na mini bułeczki cynamonowe

Ciasto na cinnamon rolls:

ok. 600g mąki pszennej chlebowej typ 650

250ml mleka

2 jajka w temperaturze pokojowej

80g masła w temperaturze pokojowej

100g białego cukru

8g (jedna saszetka) suszonych drożdży instant

1/2 łyżeczki soli

Wypełnienie:

min. 300g chałwy sezamowej

ok. 100g suszonej żurawiny

1 łyżka cynamonu

2 łyżki śmietanki 36%

1 jajko

Lukier:

70g serka śmietankowego

25g masła w temperaturze pokojowej

60g cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/8 łyżeczki soli

Wyrzuć glukometr – zarzuć bułeczkę

Do momentu rozwałkowania ciasta postępujemy wedle instrukcji z TEGO przepisu.

Kiedy mamy już rozwałkowany blat, łączymy w misce chałwę z jajkiem i śmietanką – możemy je rozdziabać widelcem i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie smarujemy kremem chałwowym nasze ciasto.

rozwałkowane ciasto z kremem chałwowym

Teraz można rozprowadzić po kremie cynamon.

cynamon na ciescie do cinnamon rollsow

A tuż przed zwijaniem, na samym wierzchu, sypiemy żurawinę.

Zawijamy ciasto w rulon, który dzielimy na 12 równych części, a te z kolei umieszczamy w blasze wysmarowanej tłuszczem.

cinnamon rolls w formie

cinnamon rolls przed pieczeniem

Zawijamy blachę folią spożywczą i odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 45 minut.

Nasze cinnamon rollsy pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 205 stopni (termoobieg).

upieczone cinnamon rolls z chałwą i żurawinąCzekamy ok. 5 minut, aż bułeczki wystygną po pieczeniu, po czym przenosimy je np. na kratkę do studzenia, żeby tam jeszcze odstały chwilę. W czasie, gdy drożdżówki stygną, mieszamy w misce wszystkie składniki lukru, a następnie rozsmarowujemy go po naszych rollsach.

cinnamon rolls z chałwą cinnamon rolls z chałwącinnamon rolls z chałwą

Te boskie drożdżówy na pewno mają w sobie więcej witaminy D niż samo słońce, a jak kiedyś będziemy cierpieć na nadmiar czasu, to przeprowadzimy na ten temat badania na szeroką skalę. Chętnych nie powinno brakować, tylko pytanie – kto później zapłaci za leczenie tych wszystkich ludzi z uzależnienia?

podpis pod postem

Zobacz również inne artykuły