Jajka w fioletowych koszulkach z sosem musztardowo-miodowym

by Stonerchef

Jajka, sól, woda, ocet i czucie w rękach – jeżeli posiadasz te rzeczy, to możesz śmiało zafundować sobie ekskluzywną odskocznię od jajecznicy lub zwykłego jajka na miękko.

Kolor jajek uzyskaliśmy wskutek konfliktu z przepisem Michela Morana, do którego zostało użyte czerwone wino. Mimo odpowiednio zmniejszonych proporcji, jaja wchłonęły winny szkarłat, a nam nie pozostało nic innego, jak przekuć to nieporozumienie w estetyczny sukces.


Do przygotowania jajek w fioletowych koszulkach z sosem musztardowo-miodowym przydadzą się:


Składniki:

jaja-skladniki-na-desce

Jajka w fioletowych koszulkach:

4 całe jajka

1 łyżka octu z białego wina

1 łyżeczka soli himalajskiej

75 ml czerwonego wina

Sos musztardowo-miodowy:

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka majonezu

1 łyżka miodu

Pieprz (opcjonalnie)

Grzanki czosnkowe:

2 kromki chleba czosnkowego

1 łyżka masła

Dekoracja:

100g boczku pokrojonego w kostkę

Garść szczypiorku

Przygotowanie:

  • Jajka: Do rondelka wlewamy wodę (trochę ponad połowę jego objętości), dodajemy ocet, wino, szczyptę soli i całość doprowadzamy do gotowania. Każde jajko wbijamy do osobnej miseczki. Jajka gotujemy pojedynczo – w gotującej się wodzie robimy wirek za pomocą łyżki, po czym wlewamy do niego jajko i gotujemy je przez 3-4 minut. Białko powinno być całkowicie ścięte, a żółtko idealnie płynne. Tę samą czynność powtarzamy z kolejnymi jajkami. Wszystkie cztery sztuki wyjmujemy dużą łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy.
  • Sos: To zadanie jest proste niczym człowiek pierwotny. Do miseczki wkładamy po kolei: 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę miodu, a następnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę pieprzu.
  • Grzanki: Na patelni grillowej roztapiamy masło i kładziemy na nią kromki chleba. Smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, dociskając do grzanki do powierzchni patelni na chwilę przed zmianą stron. Jeśli nie mamy dostępu do chleba czosnkowego, można 1 ząbek posiekać/zetrzeć/przecisnąć przez praskę i dodać do masła, po czym wymieszać przed roztopieniem. Na osobnej patelni roztapiamy resztę masła i dodajemy boczek. Obsmażamy z każdej strony przez około 4 minuty.

Podanie:

gotowe-jaja-w-koszulkach

Jajka najlepiej podawać na dużym talerzu. Na samym początku kładziemy zgrillowaną kromkę chleba, na której układamy dwa jajka.  Następnie dodajemy odrobinę męskiego charakteru poprzez posypanie jaj boczkiem i wykańczamy całość świeżym, wiosennym szczypiorkiem. Sos kładziemy obok kromek z jajkami, dla dodania poruszenia możemy go rozsmarować pędzlem do smarowania jedzenia i użyć reszty bekonu, żeby przypruszyć nim sos.

Swojskie, kremowe i delikatnie ostre – kiedy już te smaki zakończą wędrówkę po Waszych kubkach smakowych, potrzebna będzie jeszcze tylko porządnie zaparzona kawa, żeby zacząć dzień na pełnych obrotach.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Jajka w fioletowych koszulkach
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 75 ml czerwonego wina
Sos musztardowo-miodowy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • Pieprz opcjonalnie
Grzanki czosnkowe
  • 2 kromki chleba czosnkowego
  • 1 łyżka masła
Dekoracja
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • Garść szczypiorku
Wskazówki
Jajka
  1. Zalej rondelek do połowy, dodaj ocet, wino, szczyptę soli i zagotuj to.
  2. Każde jajko wbij do osobnej miseczki.
  3. Jaja gotuj pojedynczo - w gotującej się wodzie zrób wirek za pomocą łyżki.
  4. Wlej jajko do wirka i gotuj je przez 3-4 minuty.
  5. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na papierowy ręcznik.
  6. Tak samo ugotuj pozostałe jajka.
Sos
  1. Do miseczki włóż musztardę, majonez, miód i wszystko wymieszaj.
Grzanki
  1. Na patelni grillowej roztop masło i połóż na nią kromkę chleba.
  2. Smaż je przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  3. Dociśnij grzanki do patelni przed zmianą stron.
  4. Na osobnej patelni rozpuść resztę masła i dodaj boczek.
  5. Obsmażaj z każdej strony przez ok. 4 minuty na średnim ogniu.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły