Jajka, sól, woda, ocet i czucie w rękach – jeżeli posiadasz te rzeczy, to możesz śmiało zafundować sobie ekskluzywną odskocznię od jajecznicy lub zwykłego jajka na miękko.
Kolor jajek uzyskaliśmy wskutek konfliktu z przepisem Michela Morana, do którego zostało użyte czerwone wino. Mimo odpowiednio zmniejszonych proporcji, jaja wchłonęły winny szkarłat, a nam nie pozostało nic innego, jak przekuć to nieporozumienie w estetyczny sukces.
Do przygotowania jajek w fioletowych koszulkach z sosem musztardowo-miodowym przydadzą się:
- rondelek
- łyżka
- dwie miseczki
- łyżka cedzakowa
- ręcznik papierowy
- patelnia grillowa
- szpatułka
- nóż szefa kuchni
Składniki:
Jajka w fioletowych koszulkach:
4 całe jajka
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka soli himalajskiej
75 ml czerwonego wina
Sos musztardowo-miodowy:
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka majonezu
1 łyżka miodu
Pieprz (opcjonalnie)
Grzanki czosnkowe:
2 kromki chleba czosnkowego
1 łyżka masła
Dekoracja:
100g boczku pokrojonego w kostkę
Garść szczypiorku
Przygotowanie:
- Jajka: Do rondelka wlewamy wodę (trochę ponad połowę jego objętości), dodajemy ocet, wino, szczyptę soli i całość doprowadzamy do gotowania. Każde jajko wbijamy do osobnej miseczki. Jajka gotujemy pojedynczo – w gotującej się wodzie robimy wirek za pomocą łyżki, po czym wlewamy do niego jajko i gotujemy je przez 3-4 minut. Białko powinno być całkowicie ścięte, a żółtko idealnie płynne. Tę samą czynność powtarzamy z kolejnymi jajkami. Wszystkie cztery sztuki wyjmujemy dużą łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy.
- Sos: To zadanie jest proste niczym człowiek pierwotny. Do miseczki wkładamy po kolei: 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę miodu, a następnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę pieprzu.
- Grzanki: Na patelni grillowej roztapiamy masło i kładziemy na nią kromki chleba. Smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, dociskając do grzanki do powierzchni patelni na chwilę przed zmianą stron. Jeśli nie mamy dostępu do chleba czosnkowego, można 1 ząbek posiekać/zetrzeć/przecisnąć przez praskę i dodać do masła, po czym wymieszać przed roztopieniem. Na osobnej patelni roztapiamy resztę masła i dodajemy boczek. Obsmażamy z każdej strony przez około 4 minuty.
Podanie:
Jajka najlepiej podawać na dużym talerzu. Na samym początku kładziemy zgrillowaną kromkę chleba, na której układamy dwa jajka. Następnie dodajemy odrobinę męskiego charakteru poprzez posypanie jaj boczkiem i wykańczamy całość świeżym, wiosennym szczypiorkiem. Sos kładziemy obok kromek z jajkami, dla dodania poruszenia możemy go rozsmarować pędzlem do smarowania jedzenia i użyć reszty bekonu, żeby przypruszyć nim sos.
Swojskie, kremowe i delikatnie ostre – kiedy już te smaki zakończą wędrówkę po Waszych kubkach smakowych, potrzebna będzie jeszcze tylko porządnie zaparzona kawa, żeby zacząć dzień na pełnych obrotach.
- 4 całe jajka
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 75 ml czerwonego wina
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka miodu
- Pieprz opcjonalnie
- 2 kromki chleba czosnkowego
- 1 łyżka masła
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- Garść szczypiorku
-
Zalej rondelek do połowy, dodaj ocet, wino, szczyptę soli i zagotuj to.
-
Każde jajko wbij do osobnej miseczki.
-
Jaja gotuj pojedynczo - w gotującej się wodzie zrób wirek za pomocą łyżki.
-
Wlej jajko do wirka i gotuj je przez 3-4 minuty.
-
Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na papierowy ręcznik.
-
Tak samo ugotuj pozostałe jajka.
-
Do miseczki włóż musztardę, majonez, miód i wszystko wymieszaj.
-
Na patelni grillowej roztop masło i połóż na nią kromkę chleba.
-
Smaż je przez ok. 3 minuty z każdej strony.
-
Dociśnij grzanki do patelni przed zmianą stron.
-
Na osobnej patelni rozpuść resztę masła i dodaj boczek.
-
Obsmażaj z każdej strony przez ok. 4 minuty na średnim ogniu.