marihuana w leczeniu cukrzycy i otyłości

Marihuana to potężna broń w walce z cukrzycą i otyłością

by Stonerchef

Jak to możliwe, że marihuana może być lekiem na cukrzycę typu 2 i otyłość, skoro użytkownicy marihuany spożywają dziennie średnio o 600 kcal więcej w porównaniu z tymi, którzy nie korzystają? Dziś bierzemy na tapet największy paradoks dotyczący zioła.

W tym artykule znajdziesz kompletne informacje o tym, jak marihuana wypada w leczeniu cukrzycy i otyłości. Dowiesz się, dlaczego użytkownicy marihuany cieszą się zazwyczaj lepszym zdrowiem metabolicznym, mają większą wrażliwość na insulinę i lepszy metabolizm glukozy — pomimo spożywania średnio o 600 kcal więcej niż ci, którzy stronią od zioła. Tłumaczymy mechanizmy, które wpływają na skuteczność marihuany w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2, pokazujemy najnowsze badania i zwracamy uwagę na ewentualne skutki uboczne oraz źródła wsparcia terapii konopiami. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz w stanie przekonać lekarza do przepisania medycznej marihuany i znajdziesz też wartościowe profile dietetyków klinicznych i lekarzy, którzy pomagają naprawić relację z jedzeniem w długofalowej perspektywie.

Marihuana w leczeniu cukrzycy i otyłości?

Ktoś, kto kiedyś doświadczył monstrualnej gastrofazy po spaleniu gibona albo ściągnięciu chmury z bonga, popukałby się w głowę.

W końcu podczas gastrofazy człowiek jest w stanie zamienić się w kulinarnego Hulka, który zje wszystko, co nie ucieka na drzewo, a jak ucieka, to zetnie to drzewo i zje cały zestaw.

To prawda, doraźne zastosowanie marihuany u niedoświadczonego użytkownika może się tak skończyć.

Ale prawdziwy potencjał konopi w leczeniu cukrzycy typu 2 i otyłości rozwija się, gdy robisz to, przed czym zazwyczaj przestrzegają w mediach.

Zaczynasz z niej korzystać regularnie.

Przekonaj się na własne oczy, dlaczego marihuana będzie lekiem nowej generacji na cukrzycę i otyłość.

Czy marihuana pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2 i otyłości?

Tak, marihuana wspomaga leczenie cukrzycy typu 2 i otyłości — na tym polega największy paradoks.

W końcu, jak pisaliśmy na początku, stonerzy zazwyczaj spożywają o 600 kcal więcej niż… nie-stonerzy.

W takim razie musi dziać się coś w środku organizmu, co na tyle nakręca metabolizm, że ta nadwyżka nie robi na nim wrażenia.

W końcu regularni użytkownicy marihuany mają:

  • Mniejszy poziom insuliny na czczo
  • Niższe markery insulinooporności
  • Niższy poziom cukru we krwi
  • Mniejszy obwód w pasie
  • Większą aktywność mitochondriów
  • Więcej brunatnych komórek tłuszczowych

Żeby zrozumieć wpływ marihuany na cukrzycę i otyłość, wypada przywołać nasz ulubiony układ — układ endokannabinoidowy.

Układ endokannabinoidowy, cukrzyca i otyłość: tu wszystko się łączy

Układ endokannabinoidowy jest systemem nadrzędnym wśród wszystkich kręgowców — i odpowiada za utrzymanie równowagi biologicznej (homeostazy) (1).

Zanim w jakimkolwiek innym układzie dojdzie do zaburzeń pracy (dysfunkcji), najpierw obrywa układ endokannabinoidowy.

Jest on zaangażowany w praktycznie w każdy ważny proces zachodzący w twoim ciele.

Również w funkcje metaboliczne.

POWIĄZANE: CZYM JEST UKŁAD ENDOKANNABINOIDOWY?

W jelitach znajdują się oba typy receptorów kannabinoidowych, co oznacza, że w tym rejonie może zachodzić szczególnie silna interakcja między kannabinoidami z zioła a organami odpowiedzialnymi za metabolizm.

Nadaktywny układ endokannabinoidowy w cukrzycy i otyłości

Zbyt duża aktywność układu endokannabinoidowego może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2 na wielu polach.

Na przykład nadaktywne receptory CB1 wzmagają łaknienie i prowadzą do zwiększonego spożycia jedzenia (2).

Tak samo lepiej smakuje połączenie smaku słodkiego i słonego.

Nie mówiąc już o tym, że dysfunkcyjny układ endokannabinoidowy sygnalizuje w organizmie potrzebę odkładania tłuszczu na później.

Dlatego nadaktywność receptorów kannabinoidowych występuje również u pacjentów z otyłością brzuszną (3).

Rozregulowany układ endokannabinoidowy z nadaktywnymi receptorami CB1 może też negatywnie wpływać na metabolizm glukozy i wrażliwość insulinową (4).

Z kolei blokada bądź hamowanie aktywności receptora CB1 jest w stanie odwrócić te efekty (5); podobnie, jak większa aktywacja receptora CB2, który łagodzi duże skutki uboczne aktywacji CB1 (6, 7).

Mimo to, duże badania z dobrze skrojoną metodologią wskazują, że marihuana może wręcz pomagać pacjentom w walce z cukrzycą i otyłością (8).

O co chodzi?

Dlaczego regularni użytkownicy marihuany są mniej narażeni na cukrzycę typu 2 i otyłość?

Ponieważ konopie to inteligentne rośliny.

THC aktywuje oba receptory — CB1 i CB2. Do tego nie jest kompletnym, a częściowym agonistą tych receptorów, zatem nie prowadzi do nadmiernej aktywacji ani jednego, ani drugiego.

A ponieważ aktywacja receptora CB2 balansuje nadprogramową aktywność CB1, marihuana działa zupełnie inaczej od syntetyków nastawionych na całkowitą aktywację lub blokadę danych receptorów.

Natura po prostu zna się na rzeczy.

No dobrze, ale przecież gastrofaza, większa podaż kalorii, tendencje do kierowania się w stronę nienajzdrowszych połączeń kulinarnych?

To występuje u osób niedoświadczonych, o niskiej tolerancji na działanie psychoaktywne THC. Regularni użytkownicy — o ile nie korzystają z odmiany o szczególnie mocnych właściwościach pobudzających apetyt — nie uskarżają się już tak bardzo na gastrofazę.

Szczególnie osoby żyjące w systemie niskowęglowodanowym/keto.

To dlatego, że występuje jeszcze inny mechanizm wyrównujący.

Receptory CB1 uniewrażliwiają się na psychoaktywne działanie THC, co oznacza, że siła sygnału dającego “haj” słabnie, a w to miejsce można czerpać korzyści zdrowotne wynikające z cech konkretnego szczepu.

To sprawia, że tolerancja u użytkowników regularnych jest zjawiskiem pożądanym.

POWIĄZANIE: TOLERANCJA NA THC – CZYM JEST I JAK JĄ ZBIĆ?

Za to receptor CB2 nie zwiększa tolerancji i nie pośredniczy w efektach psychoaktywnych, ale dalej może służyć jako katalizator do działania terapeutycznego, zwłaszcza z uwagi na wysokie stężenie tego receptora w jelitach.

W jaki sposób marihuana wspomaga leczenie cukrzycy i otyłości?

Marihuana ma wielowymiarowy wpływ na cukrzycę typu 2 i otyłość. Jej szczególna relacja z układem endokannabinoidowym pomaga “prostować” jego zaburzenia na wielu polach.

Tutaj podajemy największe zalety stosowania marihuany przy cukrzycy i otyłości.

Zmniejsza stany zapalne

Kannabinoidy mają silne właściwości przeciwzapalne (9).

Przewlekły stan zapalny to domena nieleczonej cukrzycy typu 2 i otyłości.

Marihuana pomaga redukować stany zapalne poprzez aktywację (10):

  • Obwodowego receptora CB1
  • Receptora CB2

W ten sposób wytwarza się mniej prozapalnych cytokin w organizmie, a komórki układu odpornościowego lepiej się ze sobą komunikują, prawidłowo usuwając patogeny i nie wchodząc w negatywne interakcje ze zdrowymi komórkami.

Te właściwości są przydatne nie tylko w prewencji cukrzycy i otyłości, ale również w redukcji komplikacji wynikających z nieleczenia tych chorób (np. neuropatia, bóle mięśniowo-stawowe, nadciśnienie).

Zwiększa wrażliwość na insulinę i pomaga regulować poziom cukru

W badaniu przeprowadzonym na ponad 4000 osób, autorzy ustalili, że po kontroli czynników zakłócających, marihuana stanowiła niezależny czynnik poprawiający parametry metaboliczne uczestników (11).

W porównaniu z osobami stroniącymi od zioła, użytkownicy marihuany mieli:

  • 17% niższe markery insulinooporności
  • 16% niższy poziom insuliny na czczo

Zaobserwowano też wyraźny związek między regularnym korzystaniem z marihuany a mniejszym obwodem w pasie i niższym poziomem cukru we krwi względem grupy kontrolnej.

Ma pozytywny wpływ na mikrobiom

THC ma pozytywny wpływ na mikrobiom w jelitach. Sprzyja namnażaniu się dobrych bakterii, które zwalczają patogeny i kładą się cieniem na zdrowie metaboliczne (12).

Wysoki stosunek bakterii Firmicutes do Bacteroidetes jest dość znamienny dla otyłości, a jak wykazały badania na zwierzętach i ludziach, THC przywraca równowagę pomiędzy nimi, prowadząc do usprawnienia sygnałów endokannabinoidowych, co z kolei pomaga jeszcze bardziej redukować systemiczny stan zapalny (13).

Oprócz tego marihuana zwiększa stężenie szczepu bakterii Akkermansia muciniphila, która pełni ważną rolę w metabolizmie tkanki tłuszczowej — przyspieszając jej spalanie.

Jest też w stanie wzmacniać sygnały endokannabinoidowe i uszczelniać barierę jelitową. Mikrobiologowie powiązali jej wzrost z obniżeniem wskaźnika IFN-y, który przekłada się na lepszą tolerancję glukozy i usprawnia jej metabolizm.

Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej

Marihuana to nie tylko THC. To również ponad 100 pozostałych kannabinoidów i ok. 400 terpenów, z czego część ma bezpośredni wpływ na profil działania danego szczepu.

Jeśli chodzi o kannabinoidy, to głównie CBD i THCV wykazują działanie przyspieszajace metabolizm.

CBD ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co sprawia, że może być skuteczny w leczeniu komplikacji po zaniedbanej cukrzycy, np. retinopatii, kardiomiopatii, czy neuropatii.

Oprócz tego CBD:

  • reguluje apetyt (14)
  • zwiększa aktywność mitochondriów (15)
  • stymuluje brunatnienie komórek tłuszczowych (16)
  • pomaga hamować kompulsywne zachowania (17)

POLECANE: JAK OLEJKI CBD WSPIERAJĄ METABOLIZM?

Z kolei THCV, którego w niektórych odmianach jest więcej niż zazwyczaj, potrafi redukować poziom glukozy we krwi, poziom insuliny na czczo, a także insulinooporność.

Koncern farmaceutyczny GW Pharmaceuticals pracuje nad lekiem na cukrzycę, który ma bazować na THCV (18).

Odmiany z większym udziałem THCV to:

  • Durban Poison
  • Girl Scout Cookies
  • Doug’s Varin
  • Pineapple Purps
  • Tangie
  • Jack the Ripper
  • Skunk #1
  • Powerplant

Czy wpływ marihuany na cukrzycę i otyłość jest dobrze udowodniony?

Tak, wpływ marihuany na cukrzycę i otyłość jest dość dobrze udokumentowany w literaturze naukowej.

Dowody na wpływ marihuany na otyłość

W badaniu z 2006 roku odkryto, że mimo prowadzenia do większego spożycia kalorii, marihuana nie jest powiązana z większym BMI lub podwyższony, poziomem glukozy (19).

W 2011 roku w czasopiśmie American Journal of Epidemiology ukazała się analiza dwóch badań, w których dane pobrano od ponad 50 tysięcy osób (20).

Autorzy stwierdzili, że:

“Użytkownicy marihuany byli znacznie mniej narażeni na wystąpienie otyłości niż osoby, które nie korzystały z konopi. Stosunek ludzi otyłych w tej grupie malał wraz ze wzrostem częstotliwości użytkowania. Nasza analiza przekrojowa wskazuje, że pomimo dowodów na wzrost apetytu i konsumpcji jedzenia po spożyciu konopi, regularni użytkownicy są mniej narażeni na otyłość w ogólnej populacji niż osoby niekorzystające.”

Zaskakujące, nieprawdaż?

Kilka innych badań odkryło to samo. Na przykład praca z 2014, w której ocenie poddano wyniki metaboliczne 786 uczestników, kończy się tymi słowami (21):

“Korzystanie z konopi powiązano ze statystycznie mniejszą masą ciała oraz mniejszym nagromadzeniem tłuszczu, również po kontroli czynników zakłócających”.

Do podobnych wniosków doszli autorzy badania opublikowanego w The American Journal of Medicine (22):

“Odkryliśmy statystycznie istotny związek pomiędzy używaniem marihuany a mniejszym obwodem w pasie”.

A teraz pora na cukrzycę.

Dowody na wpływ marihuany na cukrzycę

Poza mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości, użytkownicy zioła wykazują też mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 — tak wskazuje duże badanie z 2012 roku (23).

“W dużym, zróżnicowanym modelu, w którym kontrolowaliśmy społeczno-demograficzne czynniki, choroby współistniejące i wartości laboratoryjne, szanse na wystąpienie cukrzycy typu 2 wśród użytkowników marihuany okazały się znacznie niższe, a efekt był statystycznie istotny. Marihuana to niezależny czynnik obniżający ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2”.

Badanie zyskało taki rozgłos, że magazyn Time wypuścił artykuł zatytułowany “Marihuana: następny lek na cukrzycę?”

Według Murray Mittlemana, który zajmuje stanowisko profesora w Harvard Medical School (24):

“Najważnieszym odkryciem w mojej pracy było to, że użytkownicy marihuany wykazują lepszy metabolizm węglowodanów niż osoby, które nie korzystają z konopi. Ich poziom insuliny na czczo jest niższy, a ich organizmy mniej oporne na działanie insuliny, co przekłada się na większą zdolność ciała do kontroli poziomu cukru we krwi.

Wreszcie mamy najnowszy przegląd badań z 2022 roku nad wpływem marihuany na zdrowie metaboliczne, z którego wynika, że (25):

Wnioskujemy, iż kannabinoidy z Cannabis sativa mają potencjał terapeutyczny ze względu na swoje przeciwzapalne, antyoksydacyjne i neuroprotekcyjne właściwości, co sprawia, że jest w stanie odwracać systemiczny stan zapalny i schorzenia współwystępujące z otyłością.”

Jakie są skutki uboczne?

Skutki uboczne marihuany w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2 zależą od dawki.

Jeśli dopiero startujesz, to stosowanie dawek typowo rekreacyjnych — i raz na jakiś czas — może być trochę kontrproduktywne.

Zwłaszcza, jeśli masz nieprawidłową relację z jedzeniem.

Wysokie dawki THC mogą na początku powodować (26):

  • czerwone oczy
  • suchość w ustach
  • przypływ apetytu
  • zmęczenie
  • odurzenie (zaburzenia pamięci krótkotrwałej, spowolniony czas reakcji, pogorszenie zdolności motorycznych)
  • niepokój
  • paranoję
  • przyspieszone bicie serca

Przy regularnym użytkowaniu i stosowaniu dawek nieprzekraczających tolerancję, można uniknąć 95% skutków ubocznych, z deficytami poznawczymi na czele.

Tym samym skutkuje wyrobienie sobie odpowiedniej tolerancji.

Organizm uniewrażliwia się na działanie psychoaktywne THC, a uwypuklają się korzyści terapeutyczne z regularnego wspierania układu endokannabinoidowego.

Dlatego, jeśli zmagasz się z otyłością lub cukrzycą typu 2 — zapytaj lekarza o medyczną marihuanę.

Gdzie szukać pomocy w leczeniu otyłości i cukrzycy marihuaną?

Najlepiej będzie, jeśli udasz się po pomoc do kliniki konopnej, np. do Green Doctor. W takich miejscach pracują lekarze specjalizujący się w terapiach medyczną marihuaną, więc masz większe szanse, że ktoś udzieli ci właściwej pomocy.

To tylko w kwestii uzyskania recepty na medyczną marihuanę i wyszkolenia pacjenta, jak odpowiedzialnie jej używać i co robić, żeby zmaksymalizować jej korzyści.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w żywieniu i szukasz dietetyków lub lekarzy z holistycznym podejściem do tematu, możemy polecić ci kilka profili, z których sami regularnie czerpiemy wiedzę.

Są to głównie profile zajmujące się niskowęglowodanowym stylem życia:

Na każdym z tych profili znajdziesz masę wiedzy, która zmieni twoje patrzenie na to, czym jest pożywienie i jak powinna wyglądać prawidłowa relacja z jedzeniem. 

Przy okazji, jeśli nadal próbujesz różnych mainstreamowych diet, możesz przeżyć niezłą przygodę z wywróceniem twojego dotychczasowego światopoglądu do góry nogami.

Dlaczego tak mało się mówi o wykorzystaniu marihuany w leczeniu otyłości i cukrzycy?

Z tego samego powodu, dla którego jeszcze leczenie depresji, ADHD, choroby dwubiegunowej, uzależnień od twardych narkotyków, chorób autoimmunologicznych i nowotworów budzi kontrowersje w przestrzeni publicznej.

Ludzkość ma styczność z ziołem przynajmniej od 12 tysięcy lat — tak daleko sięgają analizy genomu Cannabis sativa.

Niestety przez ostatnie 100 lat prohibicji i propagandy, nasza wiedza o dobroczynnym działaniu konopi została praktycznie wymazana, a zastąpił ją bełkot i sianie strachu, które łatwo blokuje dostęp do informacji i skutecznie zniechęca ludzi do interesowania się tematem na własną rękę.

Dopiero teraz, gdy prawdy o konopiach nie da się dłużej dusić, są one legalizowane w coraz większej liczbie państw na świecie. Tak samo zaczynają się wreszcie pojawiać jakościowe badania podkreślające ogromny potencjał terapeutyczny tej rośliny.

Ale w mainstreamie nie przeczytasz o tych badaniach. Nie usłyszysz też o nich w telewizji. Dlatego, że marihuana — pomimo legalności — ma nadal kojarzyć ci się z używką dla ludzi o ograniczonym potencjale intelektualnym.

To się nazywa kontrolowana narracja, w psychologii bardzo silna technika manipulacji.

Na szczęście możesz się przed tą narracją skutecznie chronić.

Pobierz e-book: “ZIOŁO: Wszystko wyjaśnione”

To jedyny taki podręcznik do marihuany, dzięki któremu w łatwy sposób zrozumiesz, jak działa ta fascynująca roślina.

Zabierzemy cię w podróż po największych mitach i obawach dotyczących wpływu marihuany na zdrowie – od teorii narkotyku bramkowego, przez „dziury w mózgu”, wpływ na układ nerwowy, hormony, funkcje rozrodcze, moc obecnej marihuany, wpływ palenia na układ oddechowy i krwionośny, aż po leczenie depresji, wywoływanie chorób psychicznych — i jeszcze, jeszcze więcej.

  • ponad 250 stron wiedzy
  • 19 rozdziałów
  • 183 prace naukowe
  • setki jakościowych badań
  • wszystko, co chciałeś wiedzieć o marihuanie, ale nigdzie nie mogłeś znaleźć
  • informacje podane w przyjemny i zrozumiały sposób

Podsumowanie: czy marihuana wyleczy cię z otyłości i cukrzycy typu 2?

Otyłość da się wyleczyć. Tak samo można cofnąć cukrzycę typu 2 — ale samą marihuaną się tego nie osiągnie.

Owszem, marihuana może polepszyć twój metabolizm węglowodanów, obniżyć insulinooporność i wspomóc skuteczniejszą regulację gospodarki cukrowej w organizmie.

Ale samodzielnie nie załatwi sprawy.

Będzie za to świetnym wsparciem przy zmianie nawyków żywieniowych, oczyszczeniu organizmu z toksyn, wsparciu prawidłowego mikrobiomu i usprawnieniu twojego układu endokannabinoidowego w taki sposób, żeby przywrócenie zdrowia odbywało się w sposób zrównoważony i bezpieczny.

Jeśli szukasz profesjonalnej porady dotyczącej stosowania marihuany w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2, skonsultuj się z lekarzem w klinice konopnej. W ten sposób zadbasz o higienę korzystania, unikniesz skutków ubocznych i zbudujesz prawidłową relację z ziołem.

Źródła:

  1. Kaur, R., Ambwani, S. R., & Singh, S. (2016). Endocannabinoid System: A Multi-Facet Therapeutic Target. Current clinical pharmacology11(2), 110–117. https://doi.org/10.2174/1574884711666160418105339
  2. Gruden, G., Barutta, F., Kunos, G., & Pacher, P. (2016). Role of the endocannabinoid system in diabetes and diabetic complications. British journal of pharmacology173(7), 1116–1127. https://doi.org/10.1111/bph.13226
  3. Gruden, G., Barutta, F., Kunos, G., & Pacher, P. (2016). Role of the endocannabinoid system in diabetes and diabetic complications. British journal of pharmacology173(7), 1116–1127. https://doi.org/10.1111/bph.13226
  4. Murumalla, R., Bencharif, K., Gence, L., Bhattacharya, A., Tallet, F., Gonthier, M. P., Petrosino, S., di Marzo, V., Cesari, M., Hoareau, L., & Roche, R. (2011). Effect of the Cannabinoid Receptor-1 antagonist SR141716A on human adipocyte inflammatory profile and differentiation. Journal of inflammation (London, England)8, 33. https://doi.org/10.1186/1476-9255-8-33
  5. Tam, J., Vemuri, V. K., Liu, J., Bátkai, S., Mukhopadhyay, B., Godlewski, G., Osei-Hyiaman, D., Ohnuma, S., Ambudkar, S. V., Pickel, J., Makriyannis, A., & Kunos, G. (2010). Peripheral CB1 cannabinoid receptor blockade improves cardiometabolic risk in mouse models of obesity. The Journal of clinical investigation120(8), 2953–2966. https://doi.org/10.1172/JCI42551
  6. Gruden, G., Barutta, F., Kunos, G., & Pacher, P. (2016). Role of the endocannabinoid system in diabetes and diabetic complications. British journal of pharmacology173(7), 1116–1127. https://doi.org/10.1111/bph.13226
  7. Deveaux, V., Cadoudal, T., Ichigotani, Y., Teixeira-Clerc, F., Louvet, A., Manin, S., Nhieu, J. T., Belot, M. P., Zimmer, A., Even, P., Cani, P. D., Knauf, C., Burcelin, R., Bertola, A., Le Marchand-Brustel, Y., Gual, P., Mallat, A., & Lotersztajn, S. (2009). Cannabinoid CB2 receptor potentiates obesity-associated inflammation, insulin resistance and hepatic steatosis. PloS one4(6), e5844. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0005844
  8. Alshaarawy, O., & Anthony, J. C. (2015). Cannabis Smoking and Diabetes Mellitus: Results from Meta-analysis with Eight Independent Replication Samples. Epidemiology (Cambridge, Mass.)26(4), 597–600. https://doi.org/10.1097/EDE.0000000000000314
  9. Nagarkatti, P., Pandey, R., Rieder, S. A., Hegde, V. L., & Nagarkatti, M. (2009). Cannabinoids as novel anti-inflammatory drugs. Future medicinal chemistry1(7), 1333–1349. https://doi.org/10.4155/fmc.09.93
  10. Alshaarawy, O., & Anthony, J. C. (2015). Cannabis Smoking and Diabetes Mellitus: Results from Meta-analysis with Eight Independent Replication Samples. Epidemiology (Cambridge, Mass.)26(4), 597–600. https://doi.org/10.1097/EDE.0000000000000314
  11. Penner, E. A., Buettner, H., & Mittleman, M. A. (2013). The impact of marijuana use on glucose, insulin, and insulin resistance among US adults. The American journal of medicine126(7), 583–589. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2013.03.002
  12. Panee, J., Gerschenson, M. & Chang, L. Associations Between Microbiota, Mitochondrial Function, and Cognition in Chronic Marijuana Users. J Neuroimmune Pharmacol 13, 113–122 (2018). https://doi.org/10.1007/s11481-017-9767-0
  13. Cluny, N. L., Keenan, C. M., Reimer, R. A., Le Foll, B., & Sharkey, K. A. (2015). Prevention of Diet-Induced Obesity Effects on Body Weight and Gut Microbiota in Mice Treated Chronically with Δ9-Tetrahydrocannabinol. PloS one10(12), e0144270. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0144270
  14. Pinto, J.S., Martel, F. Effects of Cannabidiol on Appetite and Body Weight: A Systematic Review. Clin Drug Investig 42, 909–919 (2022). https://doi.org/10.1007/s40261-022-01205-y
  15. Chan, J. Z., & Duncan, R. E. (2021). Regulatory Effects of Cannabidiol on Mitochondrial Functions: A Review. Cells10(5), 1251. https://doi.org/10.3390/cells10051251
  16. Parray, H. A., & Yun, J. W. (2016). Cannabidiol promotes browning in 3T3-L1 adipocytes. Molecular and cellular biochemistry416(1-2), 131–139. https://doi.org/10.1007/s11010-016-2702-5
  17. Vallée, A., Lecarpentier, Y. & Vallée, JN. Possible actions of cannabidiol in obsessive-compulsive disorder by targeting the WNT/β-catenin pathway. Mol Psychiatry 27, 230–248 (2022). https://doi.org/10.1038/s41380-021-01086-1
  18. GW Pharmaceuticals Inc. (2023). GW Pharmaceuticals Provides Update on Cannabinoid Pipeline. Pobrano z: https://www.globenewswire.com/news-release/2014/03/17/618576/10072767/en/GW-Pharmaceuticals-Provides-Update-on-Cannabinoid-Pipeline.html
  19. Rodondi, N., Pletcher, M. J., Liu, K., Hulley, S. B., Sidney, S., & Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study (2006). Marijuana use, diet, body mass index, and cardiovascular risk factors (from the CARDIA study). The American journal of cardiology98(4), 478–484. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2006.03.024
  20. Yann Le Strat , Bernard Le Foll, Obesity and Cannabis Use: Results From 2 Representative National Surveys, American Journal of Epidemiology, Volume 174, Issue 8, 15 October 2011, Pages 929–933, https://doi.org/10.1093/aje/kwr200
  21. Ngueta, G., Bélanger, R. E., Laouan-Sidi, E. A., & Lucas, M. (2015). Cannabis use in relation to obesity and insulin resistance in the Inuit population. Obesity (Silver Spring, Md.)23(2), 290–295. https://doi.org/10.1002/oby.20973
  22. Op. cit. al.
  23. Rajavashisth TB, Shaheen M, Norris KC, et alDecreased prevalence of diabetes in marijuana users: cross-sectional data from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) IIIBMJ Open 2012;2:e000494. doi: 10.1136/bmjopen-2011-000494
  24. Op. cit. al.
  25. Cavalheiro, E. K. F. F., Costa, A. B., Salla, D. H., Silva, M. R. D., Mendes, T. F., Silva, L. E. D., Turatti, C. D. R., Bitencourt, R. M., & Rezin, G. T. (2022). Cannabis sativa as a Treatment for Obesity: From Anti-Inflammatory Indirect Support to a Promising Metabolic Re-Establishment Target. Cannabis and cannabinoid research7(2), 135–151. https://doi.org/10.1089/can.2021.0016
  26. LaFrance, E. M., Stueber, A., Glodosky, N. C., Mauzay, D., & Cuttler, C. (2020). Overbaked: assessing and predicting acute adverse reactions to Cannabis. Journal of cannabis research2(1), 3. https://doi.org/10.1186/s42238-019-0013-x

Zobacz również inne artykuły