orientalny-losos

Orientalny łosoś z cytrynowo-oliwnym kuskusem

by Stonerchef

Mięso łososia lubi być traktowane z należytym szacunkiem. Oczywiście możesz śmiało strzelić rybę po twarzy długo dojrzewającą szynką, ale wtedy jedyne, co Was połączy to niezmierzona nienawiść. Możesz też skorzystać z naszych tipów i pokochać łososia jak własnych rodziców.

Łosoś to ryba delikatna, zatem potrzebuje odpowiedniej kontroli czasu na patelni ,żeby sam jego kolor zapewniał jedzącego o soczystości i odpowiednim stopniu wysmażenia – mięso nie może być surowe, bo choć tatar rybny jest przepyszny, to nasz orientalny łosoś z cytrynowo-oliwnym kuskusem będzie wymagał nieco bardziej skomplikowanej obróbki termicznej – teraz jednak przejdźmy do sedna.

Składniki:

orientalny-losos

Orientalny łosoś:

2 filety z łososia (ok. 250g każdy)

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

2cm kawałek korzenia imbiru

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

Skórka z połowy cytryny

2 łyżki soku z cytryny

Szczypta soli

3 łyżki oliwy z oliwek

Do smażenia łososia (opcjonalnie):

dwie gałązki rozmarynu

6 ząbków czosnku

Cytrynowy kuskus:

0,5 szklanki kaszy kuskus

1 szklanka wrzątku

2 łyżki oliwy

Garść świeżej kolendry

1 cytryna

Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Orientalny łosoś: Najpierw myjemy filety i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą wszystkie przyprawy, imbir, skórkę i sok z cytryny, oraz oliwę (najlepiej utrzeć wszystkie składniki w moździerzu). Łososia nacieramy marynatą z obu stron, wkładamy do miski, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu rozgrzewamy na patelni grillowej pół łyżeczki masła klarowanego (łosoś jest na tyle tłustą rybą, że nie należy przesadzać z tłuszczem do smażenia) i kładziemy filety skórką do dołu. Jeśli chcecie nadać rybie dodatkowego aromatu i wprowadzić niecodzienną dekorację na talerz, połóżcie na patelni dwie gałązki rozmarynu i 6 ząbków czosnku. Rybę smażymy na średnim ogniu, aż zmieni kolor do połowy, a następnie przekładamy ją na drugą stronę i obserwujemy mięso. Powinno być delikatnie różowe i soczyste w środku, ale nie surowe. Najlepiej będzie sprawdzić łososia przez nacięcie mięsa w jego najgrubszej partii.
  • Cytrynowo-oliwny kuskus: Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Do miski albo garnka wsypujemy kuskus, dodajemy cytrynę, oliwę i zalewamy wrzątkiem, po czym przykrywamy ściereczką na kilka minut, aż kasza pochłonie całą wodę. Cytrynę wyjmujemy z miski i wyciskamy ją do kaszy, mieszając wszystko dokładnie.

Podanie:

orientalny-losos

Filet z łososia wykładamy na talerz i ozdabiamy trzema ząbkami czosnku oraz jedną gałązką rozmarynu, żeby dekoracji wystarczyło też dla ukochanej/ukochanego. Kuskus przekładamy do foremki lub obręczy, po czym formujemy kształt taki, jak na zdjęciu.

Ciekawostka:

Nitka utrzymywała, że łosoś nie jest jej ulubioną rybą.  Dziś jest już inną osobą, uwielbia go.

podpis-pod-postem

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Orientalny łosoś
  • 2 filety z łososia ok. 250g każdy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • Skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Do smażenia łososia (opcjonalnie)
  • Dwie gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
Cytrynowy kuskus
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oliwy
  • Garść świeżej kolendry
  • 1 cytryna
  • Szczypta soli
Wskazówki
Orientalny łosoś
  1. Umyj filety i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotuj marynatę: połącz ze sobą wszystkie przyprawy, imbir, skórkę i sok z cytryny, oraz oliwę.
  3. Natrzyj łososia marynatą, włóż go do miski, owiń ją folią spożywczą i odstaw naczynie z rybą na pół godziny.
  4. Rozgrzej pół łyżeczki masła klarowanego na patelni grillowej.
  5. Ułóż filety na patelni skórką do dołu.
  6. *Opcjonalnie dodaj 2 gałązki rozmarynu i 6 ząbków czosnku dla uzyskania lepszego aromatu.*
  7. Smaż na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor do połowy.
  8. Przełóż filety na drugą stronę i obserwuj mięso, aż będzie różowe i soczyste, ale nie surowe. (Natnij filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić stan wysmażenia).
Cytrynowo-oliwny kuskus
  1. Obierz cytrynę ze skórki i pokrój ją na ćwiartki.
  2. Do miski albo garnka wsyp kaszę, dodaj cytrynę, oliwę, sól i zalej wrzątkiem.
  3. Przykryj kuskus ścierką na kilka minut, aż kasza pochłonie całą wodę.
  4. Wyjmij cytrynę, wyciśnij z niej sok do miski i wszystko dokładnie wymieszaj.

Zobacz również inne artykuły