Mięso łososia lubi być traktowane z należytym szacunkiem. Oczywiście możesz śmiało strzelić rybę po twarzy długo dojrzewającą szynką, ale wtedy jedyne, co Was połączy to niezmierzona nienawiść. Możesz też skorzystać z naszych tipów i pokochać łososia jak własnych rodziców.
Łosoś to ryba delikatna, zatem potrzebuje odpowiedniej kontroli czasu na patelni ,żeby sam jego kolor zapewniał jedzącego o soczystości i odpowiednim stopniu wysmażenia – mięso nie może być surowe, bo choć tatar rybny jest przepyszny, to nasz orientalny łosoś z cytrynowo-oliwnym kuskusem będzie wymagał nieco bardziej skomplikowanej obróbki termicznej – teraz jednak przejdźmy do sedna.
Składniki:
Orientalny łosoś:
2 filety z łososia (ok. 250g każdy)
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
2cm kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
Skórka z połowy cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Do smażenia łososia (opcjonalnie):
dwie gałązki rozmarynu
6 ząbków czosnku
Cytrynowy kuskus:
0,5 szklanki kaszy kuskus
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy
Garść świeżej kolendry
1 cytryna
Szczypta soli
Przygotowanie:
- Orientalny łosoś: Najpierw myjemy filety i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą wszystkie przyprawy, imbir, skórkę i sok z cytryny, oraz oliwę (najlepiej utrzeć wszystkie składniki w moździerzu). Łososia nacieramy marynatą z obu stron, wkładamy do miski, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu rozgrzewamy na patelni grillowej pół łyżeczki masła klarowanego (łosoś jest na tyle tłustą rybą, że nie należy przesadzać z tłuszczem do smażenia) i kładziemy filety skórką do dołu. Jeśli chcecie nadać rybie dodatkowego aromatu i wprowadzić niecodzienną dekorację na talerz, połóżcie na patelni dwie gałązki rozmarynu i 6 ząbków czosnku. Rybę smażymy na średnim ogniu, aż zmieni kolor do połowy, a następnie przekładamy ją na drugą stronę i obserwujemy mięso. Powinno być delikatnie różowe i soczyste w środku, ale nie surowe. Najlepiej będzie sprawdzić łososia przez nacięcie mięsa w jego najgrubszej partii.
- Cytrynowo-oliwny kuskus: Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Do miski albo garnka wsypujemy kuskus, dodajemy cytrynę, oliwę i zalewamy wrzątkiem, po czym przykrywamy ściereczką na kilka minut, aż kasza pochłonie całą wodę. Cytrynę wyjmujemy z miski i wyciskamy ją do kaszy, mieszając wszystko dokładnie.
Podanie:
Filet z łososia wykładamy na talerz i ozdabiamy trzema ząbkami czosnku oraz jedną gałązką rozmarynu, żeby dekoracji wystarczyło też dla ukochanej/ukochanego. Kuskus przekładamy do foremki lub obręczy, po czym formujemy kształt taki, jak na zdjęciu.
Ciekawostka:
Nitka utrzymywała, że łosoś nie jest jej ulubioną rybą. Dziś jest już inną osobą, uwielbia go.
- 2 filety z łososia ok. 250g każdy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- Skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Dwie gałązki rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki oliwy
- Garść świeżej kolendry
- 1 cytryna
- Szczypta soli
-
Umyj filety i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem.
-
Przygotuj marynatę: połącz ze sobą wszystkie przyprawy, imbir, skórkę i sok z cytryny, oraz oliwę.
-
Natrzyj łososia marynatą, włóż go do miski, owiń ją folią spożywczą i odstaw naczynie z rybą na pół godziny.
-
Rozgrzej pół łyżeczki masła klarowanego na patelni grillowej.
-
Ułóż filety na patelni skórką do dołu.
-
*Opcjonalnie dodaj 2 gałązki rozmarynu i 6 ząbków czosnku dla uzyskania lepszego aromatu.*
-
Smaż na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor do połowy.
-
Przełóż filety na drugą stronę i obserwuj mięso, aż będzie różowe i soczyste, ale nie surowe. (Natnij filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić stan wysmażenia).
-
Obierz cytrynę ze skórki i pokrój ją na ćwiartki.
-
Do miski albo garnka wsyp kaszę, dodaj cytrynę, oliwę, sól i zalej wrzątkiem.
-
Przykryj kuskus ścierką na kilka minut, aż kasza pochłonie całą wodę.
-
Wyjmij cytrynę, wyciśnij z niej sok do miski i wszystko dokładnie wymieszaj.