Smażony kurczak na mnóstwo sposobów to specjalność zamerykanizowanej kuchni chińskiej. Misja jest prosta: jak najmniej się narobić, zużyć w miarę mało składników i napchać do potrawy tyle smaku, ile się tylko da. Nasz smażony kurczak został skąpany w sosie miodowo-czosnkowym, do którego podaliśmy najzwyklejszą w świecie pulpę z mango. Efekt? Wolelibyśmy nie używać łaciny robotniczej.
Kiedy mamy smażyć w kuchni danego dnia, morale od razu są jakieś wyższe. Zaczynamy projektować w myślach ten zniewalający zapach panierowanych udek kurczaka, smażonych podwójnie w głębokim oleju, a potem wymieszanych skrzętnie z intensywną glazurą na bazie sosu sojowego, miodu, brązowego cukru, imbiru i czosnku.
To jest jedzenie z gatunku tych, przy których każdy gryz sprowadza nas dalej w głębię smaku, a człowiek momentami ma wrażenie, że balansuje już na granicy przesady. Na szczęście ta głębia zostaje perfekcyjnie skontrowana przez dwa dodatki – kleisty ryż i pulpę z mango.
Trik polega na tym, że za każdym razem, kiedy czujecie, że kurczak w sosie zaczyna niebezpiecznie igrać z Waszą wrażliwością sensoryczną, maczacie go w wyżej wymienionej pulpie, i nagle następuje reset, totalny format dysku C. Smażony kurczak może znowu przystąpić do ataku.
I tak w kółko, i tak dalej, aż do odcięcia.
Do przygotowania smażonego kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym z pulpą mango przydadzą się:
- głębokie naczynie, np. wok, frytownica lub duży garnek,
- nóż szefa kuchni,
- blender z malakserem,
- termometr kuchenny,
- łyżka cedzakowa,
- szpatułka lub drewniana łyżka,
- kilka misek,
- ręcznik papierowy.
Lecimy. Na-wy-nooos!
Składniki:
Smażony kurczak w panierce:
ok. 350g udek z kurczaka, pokrojonych w kostkę
1 jajko
45g mąki kukurydzianej
65g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu
Olej do smażenia
Sos miodowo-czosnkowy:
1 łyżka oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub starte
1 łyżka imbiru, drobno posiekanego lub startego
5 łyżek miodu
2 łyżki brązowego cukru
125 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
60ml wody
Sezam i szczypiorek do posypania
Pulpa z mango:
1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
Do podania:
Ryż jaśminowy
Czas coś przysmażyć
Ale najpierw pulpa!
Wkładamy pokrojone mango do blendera i zaczynamy tam działać urządzeniem, ruchami góra-dół, coby blender dobrze pulsował i przemielił nam mango do konsystencji przecieru. Bum! Gotowe. Można odłożyć na bok i zająć się głównym bohaterem.
No właśnie, nasz smażony kurczak. Udka, pokrojone w kostkę, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, dwiema łyżkami mąki kukurydzianej, sosem sojowym i pieprzem.
Pozostałą mąkę kukurydzianą łączymy z mąką pszenną i odstawiamy obie miski na bok.
Teraz czas na sos. Bierzemy sobie naczynie pokroju kufla i tam mieszamy sos sojowy, wodę, miód i cukier brązowy – najlepiej przy użyciu trzepaczki.
Kiedy to już będzie gotowe, rozgrzewamy porządnie olej w patelni i wrzucamy na niego imbir wraz z czosnkiem. Podsmażamy całość ok. 30-45 sekund lub do momentu, w którym zarówno czosnek jak i imbir zmiękną i oddadzą swoje aromaty.
W tym momencie wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i doprowadzamy sos do zagotowania na średnim ogniu.
Kiedy sos będzie się powoli gotował, mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej z 2-3 łyżkami wody, aby powstała nam w kubku zawiesina. Tę zawiesinę wlewamy do gotującego się sosu, mieszając intensywnie, aż obie rzeczy się połączą.
Sos podgotowujemy przez ok. 2 minuty, aż nieco zgęstnieje i będzie się błyszczał, jak wiadomo co i komu na mrozie.
Kiedy sos się zrobi – przygotowujemy ryż. Najpierw umieszczamy w rondelku 200g ryżu jaśminowego i zalewamy go 450ml wody. Zostawiamy ryż na 30 minut, po czym dodajemy 1/4 do 1/2 łyżeczki soli i doprowadzamy zawartość rondelka do zagotowania.
Redukujemy ogień do minimum, przykrywamy garnek tak, aby pokrywka była delikatnie odchylona i trzymamy ryż na ogniu przez ok. 10 minut. Możemy po tym czasie raz zamieszać i jeśli na dole rondelka nadal będzie znajdowała się woda, to ryż potrzebuje odrobinę więcej czasu – zazwyczaj ok. 2-3 minuty.
Wszystko pięknie, sos sobie odpoczywa – możemy zatem wrócić do mięska. Przyprawionego kurczaka obsypujemy wymieszanymi mąkami z drugiej miski i mieszamy dokładnie mięso tak, aby w całości pokryło się panierką.
Następnie w wybranym głębokim naczyniu rozgrzewamy ok. 1 litr oleju rzepakowego do temperatury 190 stopni. Kurczaka smażymy partiami, po 3 minuty na każdą, a następnie odsączamy go na ręcznikach papierowych po wyjęciu z naczynia.
Ponownie wrzucamy zapanierowane mięso – również partiami – do gorącego oleju i smażymy je drugi raz, tym razem przez ok. 2 minuty, aż nabierze naprawdę pięknego, złotego koloru.
Ponownie odsączamy naszego smażonego kurczaka na ręcznikach papierowych, ale tym razem mieszamy je z sosem miodowo-czosnkowym, który uprzednio możemy delikatnie podgrzać.
Mięso podajemy na ryżu, z dodatkiem pulpy z mango. Całość perfekcyjnie wykończy sezam wraz z posiekanym szczypiorem z dymki.
To, co jest niesamowite w tym kurczaku, to tekstura panierki, która z jednej strony jest chrupiąca, a z drugiej czuć, że zdążyła nasiąknąć miodowo-czosnkową glazurą. Ta z kolei kontrastuje z ziarnami sezamu i szczypiorem, które z kolei wprowadzają do tej kompozycji nutę przyjemnej ostrości.
No i ta odświeżająca pulpa z mango… To by mogło się nie kończyć.