Desery bez pieczeniaKrólestwo SłodkościNa zimnoPrzepisyRozpustaSernikiWyuzdany marmurowy sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym

26 marca, 2017by Stonerchef1

Wizje towarzyszyły różnym cywilizacjom od pokoleń. Często wielcy dowódcy radzili się kapłanów w sprawie prowadzenia kampanii czy podejmowania ważnych decyzji politycznych na podstawie właśnie tych wizji. Senne obrazy doprowadziły Anakina Skywalkera do przejścia na ciemną stronę mocy, dzięki czemu mogliśmy oglądać narodziny największego madafakera w galaktyce. Nas wizje doprowadziły z kolei do stworzenia najbardziej wyuzdanego sernika mascarpone, jakiego oczy ludzkie mogły kiedykolwiek doświadczyć.

Zazwyczaj do serników stosujemy serek śmietankowy, inaczej zwany również cream cheese. Tym razem padło jednak na mascarpone i była to decyzja godna największych strategów w historii ludzkości. Sernik mascarpone charakteryzuje się bowiem niepowtarzalną lekkością, która z masy serowej tworzy delikatny puszek pieszczący podniebienie z niewypowiedzianą czułością.

Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy zrobili goły sernik mascarpone i pożegnali się z Wami, prawda? To byłby wręcz policzek w stronę naszych kochanych czytelników, którzy jednocześnie darzą nas szczerą miłością i równie dużą nienawiścią (nie nasza wina, że wymyślacie jakieś dziwne *tfu* diety).

Nasze dzieło ma w sobie jeszcze solony karmel i kremowe masło orzechowe – tak niewiele, a jednak wystarczająco, żeby zapewnić niepowtarzalne doznania organoleptyczne. Wszystkie składniki tworzą razem marmurowy wzór, przez co na sernik patrzy się z miną dumnego rodzica, którego dziecko dostało pierwszą piątkę w szkole.

A co trzyma nasze ciasto? Hy hy hy! No zgadnijcie, z czego mogliśmy zrobić spód?

BINGO! To znaczy: OREO

Tylko że to nie jest tradycyjne Oreo, ale takie, w którym zamiast śmietankowego kremu znajduje się krem z masła orzechowego, tak aby stanowić spójną całość z resztą kompozycji.

No i teraz, Panie i Panowie, Lejdis and Dżentlymen, last bat nat list, wykończenie! Ohoho, co to za wykończenie! Decyzja była krótka, nie będziemy się… szczypać w tańcu i na górę sernika damy cały deszcz szczęscia, pod którą to enigmatyczną nazwą kryją się orzeszki w miodzie, precelki, snickersy, czekolada z kawałkami Daim i biała czekolada karmelowa. Jeśli jeszcze nie doszliście, czytając ten wstęp, to przygotujcie się na nawiększy gastro orgazm swojego życia.


Do przygotowania marmurowego sernika mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym przydadzą się:


No to w drogę, po zwycięstwo!

Składniki:

składniki na spód oreo do sernika

Spód Oreo:

20 ciasteczek Oreo z masłem orzechowym (całych)

3 łyżki roztopionego masła

składniki na masę sernikową do sernika mascarpone

Masa na sernik mascarpone:

420g serka mascarpone

450g śmietany kremówki 36%

100g białego cukru

30g cukru pudru

300g masła orzechowego

125g solonego karmelu (ok. 1/4 porcji z TEGO przepisu)

składniki na dekorację sernika

Dekoracja:

125g solonego karmelu (ok. 1/4 porcji z TEGO przepisu)

Orzeszki w miodzie

Precelki

Czekolada Milka Daim

Biała karmelowa czekolada Wedel

Snickersy

Postawmy sobie pomnik za życia

Na początku przygotowujemy sobie okrągłą formę do ciasta i podkładamy ją papierem do pieczenia. Następnie w malakserze miksujemy ciasteczka Oreo z roztopionym masłem, do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.

spód oreo do sernika

Spód przekładamy do formy, dociskamy do krawędzi i wkładamy do lodówki na czas robienia masy na sernik mascarpone.

spód oreo do sernika w formie

W celu przygotowania masy sernikowej ubijamy mascarpone z cukrem do połączenia się składników

mascarpone z cukrem

W osobnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy do tego wcześniej przygotowaną masę mascarpone. Pamiętamy o tym, żeby dokładnie wymieszać składniki.

mascarpone połączony z ubitą śmietaną

Ok. 1/3 masy przekładamy do innej miski, a do pozostałej części wprowadzamy masło orzechowe i dokładnie miksujemy.

masa z masłem orzechowym

Wyjmujemy z lodówki spód z Oreo i układamy na nim w różnych miejscach obok siebie masę orzechową naprzemiennie z czystą masą mascarpone. Wypełniamy w ten sposób połowę formy i polewamy połową solonego karmelu przeznaczonego na masę sernikową.

solony karmel dodany do masy sernikowej

Teraz w formę wkładamy nóż i przeciągamy nim przez całą masę, aby powstał nam z tego marmurowy wzór – uważamy przy tym, żeby – jak to Nitka stwierdziła – nie drapnąć spodu. Powtarzamy tę czynność nakładając pozostałą masę i solony karmel, a całość wyrównujemy elegancko szpatułką.

wygładzony sernik przed schłodzeniem

Nas sernik mascarpone wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aczkolwiek najlepiej będzie, jak spędzi tam całą noc.

Po tym czasie przygotowujemy wszystkie elementy dekoracji i zaczynamy dopieszczać nasz słodki pomnik. Zanim to jednak zrobimy, przejeżdżamy po krawędziach formy nożem, aby sernik dało się łatwiej wyjąć z formy.

Na samym początku rozprowadzamy łyżeczką solony karmel po krawędziach sernika, tak aby spływał on po jego ściankach.

marmurowy sernik dekorowany solonym karmelem

zbliżenie na marmurowy sernik polewany solonym karmelem

Solony karmel rozprowadzamy również na środku, aby stworzyć podstawę, która będzie trzymała wszystkie łodycze.

marmurowy sernik wykończony solonym karmelem

Na koniec w polewę karmelową wbijamy czekolady, snickersy, precelki i orzechy.

sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym sernik mascarpone z solonym karmelem i masłem orzechowym

Jesteśmy z niego dumni. To jest sernik tak kompletny, że jedyne, czego mu brakuje, to natychmiastowego transportu prosto do brzuszka, żeby poczuć ten kapitalny smak łączący w sobie lekkość mascarpone z prawdziwie wyuzdanym wykończeniem godnym Sądu Ostatecznego.

Aż się karmel w oku kręci.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
1 hr
Część właściwa
4 hrs
Łącznie
5 hrs
 
Rodzaj dania: Deser
Składniki
Spód Oreo
  • 20 ciasteczek Oreo z masłem orzechowym (całych)
  • 3 łyżki roztopionego masła
Masa sernikowa
  • 420 g serka mascarpone
  • 450 g śmietany kremówki 36%
  • 100 g białego cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 300 g masła orzechowego
  • 125 g solonego karmelu
Dekoracja
  • 125 g solonego karmelu
  • orzeszki w miodzie
  • precelki
  • czekolada Milka Daim
  • Biała karmelowa czekolada Wedel
  • Snickersy
Wskazówki
Spód Oreo
  1. Przygotuj okrągłą formę do ciasta i podłóż ją papierem do pieczenia.

  2. Zmiksuj ciastczka Oreo w malakserze na konsystencję mokrego piasku.

  3. Przełóż spód do formy i dociśnij do krawędzi. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

Masa sernikowa
  1. Ubij mascarpone z cukrem do połączenia się składników.

  2. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj do tego wcześniej przygotowaną masę mascarpone, dokładnie mieszając składniki.

  3. Przenieś ok. 1/3 masy do innej miski, a do pozostałej części wprowadź masło orzechowe i dokładnie zmiksuj.

  4. Wyjmij z lodówki spód Oreo i ułóż na nim w różnych miejscach obok siebie masę orzechową naprzemiennie  czystą masą mascarpone. Wypełnij w ten sposób połowę formy i polej to połową solonego karmelu przeznaczonego na masę sernikową.

  5. Włóż w formę nóż i przeciągnij nim przez całą masę, aby powstał z tego marmurowy wzór - uważaj, żeby nie drapnąć nożem spodu.

  6. Powtórz tę czynność nakładając pozostąłą masę i solony karmel, po czym wyrównaj szpatułką.

  7. Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Dekoracja
  1. Wyjmij sernik z lodówki, przejedź nożem po krawędziach formy i wyjmij go z niej.

  2. Rozprowadź łyżeczką solony karmel po krawędziach sernika, tak aby spływał po jego ściankach.

  3. Rozprowadź go również na środku.

  4. Ułóż na wierzchu wszystkie pozostałe elementy dekoracji.

ZapiszZapisz