brownie m&ms

Brownie M&Ms z białą czekoladą karmelową

by Stonerchef

A może by tak Brownie M&Ms? Przecież to jest czekolada w czekoladzie z dodatkiem białej czekolady i karmelu. Abstrahując już od tego, że poprzednie zdanie mogłoby z powodzeniem stosować łamacz językowy, to takie połączenie zwyczajnie, po ludzku, nie może nie wyjść.

Patrzyliśmy w te M&Msy z ciekawością godną Indiany Jonesa odkrywającego nowy grobowiec, bo kryły się tam trzy rodzaje tego artefaktu poszukiwaczy słodyczy doskonałej: zwykłe, z orzechami i – uwaga, zapnijcie pasy – z chrupiącym ciasteczkiem w środku.

Ktoś musiał przeczytać wiele dzieł światowych wynalazców, obejrzeć przynajmniej kilkadziesiąt przemówień z planowania bycia bogatym przy użyciu czwartej czakry i wreszcie doznać olśnienia, że na tym świecie istnieje dobro absolutne, bo wpadł na pomysł połączenia środka Maltesersa ze skorupką M&MSów.

Chyba nie musimy pisać, na które padł wybór.

Przypominamy raz jeszcze, że my to wprowadzamy do środka brownie z uprzejmością godną osoby, która kiedyś otworzyła drzwi Świakom Jehowy (tak przynajmniej niesie legenda, że tak było). Potem w cieście lądują jeszcze dosyć zacne kawałki białej czekolady karmelowej z wafelkami i znowu M&Ms-y padają skromnym wiosennym deszczem na wierzch brownie.


Do przygotowania brownie M&Ms z białą czekoladą karmelową przydadzą się:


Składniki:

składniki na brownie m&ms

Brownie M&Ms:

4 duże jajka

100g białego cukru

200g brązowego cukru

230g masła w temperaturze pokojowej

150g ciemnego kakao

65g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1/2 łyżeczka soli

150g karmelowej czekolady (my użyliśmy Wedla)

200g M&Msów (z czego jedna garść na posypanie brownie M&Ms)

M&Ms. Lecą w brownie

Zaczynamy od nagrzania do 150 stopni. Przy okazji wyjmujemy płaską formę do ciasta i wykładamy ją papierem do pieczenia.

Następnie chwytamy za dużą miskę i ubijamy jajka na średnich obrotach, aż uzyskamy blado-żółty kolor.

ubite jajka

Do naczynia z jajkami dodajemy cukry i kontynuujemy miksowanie. Zanim dojdziemy do końca procesu przygotowania masy, dorzucamy do naszej may masło, kakao, ekstrakt waniliowy i mąkę. Tak jest, ponownie miksujemy.

masa pod brownie z m&msami

Na samiutkim końcu w misce ląduje czekolada oraz M&Msy – te wprowadzamy do masy szpatułką.

Masę na brownie przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy ją równomiernie, po czym posypujemy je na wierzch ciasta.

brownie m&ms przed pieczeniem

Całość pieczemy ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia włóż patyczek do środka brownie i sprawdź, czy wyjdzie czysty – jeśli tak, to możesz już je wyjąć.

Pozostaje teraz odstawić je do całkowitego wystudzenia.

brownie m&ms brownie m&ms brownie m&ms brownie m&ms brownie m&ms brownie m&ms brownie m&msTo pierwsze tak przyjemnie chrupiące, a jednocześnie soczyste brownie, jakie wyszło spod naszych skrzydeł. Skorupka M&Msów to idealne uzupełnienie głębi czekolady, które z drugiej strony ją kontrastuje, łagodząc jednocześnie instensywność białej czekolady karmelowej – właśnie dlatego można je skubać kawałek po kawałku i jednocześnie jeść bajecznie słodki i dekadencki deser i nie mieć dosyć.

Z nami M&Msy jakoś nie poleciały w kulki. Za to my polecieliśmy z nimi w brownie. Żywioł opanowany – ludzie nakarmieni – można powoli kończyć dzień.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 4 duże jajka
  • 100 g białego cukru
  • 200 g brązowego cukru
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g ciemnego kakao
  • 65 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g karmelowej czekolady (my użyliśmy Wedla)
  • 200 g M&Msów (z czego jedna garść na posypanie brownie)
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni i wyjmij płaską formę, którą wyłożysz papierem do pieczenia.

  2. Ubij jajka w dużej misce na średnich obrotach miksera, aż te będą blado-żółte.

  3. Dodaj do jajek oba cukry i kontynuuj miksowanie. Dodaj też roztopione masło, kakao, ekstrakt waniliowy i mąkę, po czym zmiksuj ponownie.

  4. Wprowadź szpatułką czekoladę i M&Msy i wymieszaj je z masą.

  5. Przenieś masę brownie do wcześniej przygotowanej formy i rozprowadź ją równomiernie, po czym posyp M&Msy na wierzch ciasta.

  6. Piecz całość ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia włóż patyczek do środka brownie i sprawdź, czy wyjdzie czysty. Jeśli tak, to znaczy, że można je już wyjąć.

  7. Odstaw brownie do całkowitego wystudzenia.

 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły