Soul Food: Głęboko smażone stripsy w ostrej panierce

by Stonerchef

Najlepsze rzeczy są zazwyczaj proste i rosną w ziemi. Nic zatem dziwnego, że w czasach ogólnych represji rasowych i biedy, Afroamerykanie kombinowali jak tu nie tylko przeżyć, ale i dobrze zjeść mając do dyspozycji skromny arsenał w postaci przypraw i ograniczony dobór mięs. I tak powstał Soul Food – jedna z najpyszniejszych i najbardziej aromatycznych kuchni o porażającej prostocie, której flagową potrawą są głęboko smażone stripsy w ostrej panierce.

To właśnie te filety z kurczaka szturmem podbiły menu sieci fast foodów, prowadzonych przez pułkownika Harlanda Sandersa, dziś znanych jako KFC i obleganych masowo przez całe rodziny, co zresztą doprowadziło do tego, że – sędziwy wówczas pułkownik – dorobił się ogromnej fortuny i sławy, a jego podobizna z zakręconym wąsem jest bardziej znana niż obraz Mona Lisy.

Wychodzi więc na to, że kuchnia Soul Food wzbogaca nie tylko smakowo, ale i materialnie. Zresztą, w najpopularniejszej takiej restauracji (Sylvia’s Restaurant) w Harlemie jadają takie gwiazdy jak Oprah Winfrey, Bernie Sanders, Barack Obama, Will Smith, czy Magic Johnson.


Do przygotowania stripsów z kurczaka przydadzą się:


To tyle jeśli chodzi o lekcję historii. Teorię i zapleczę już znamy, czas je wdrożyć w życie.

Składniki (na porcję dla dwojga):

stripsy w ostrej panierce

Stripsy w ostrych przyprawach:

Ok. 500g filetu z piersi kurczaka, podzielone na 5-6 stripsów

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżeczka pieprzu cayenne

stripsy w ostrej panierce

Ciasto naleśnikowe:

100g mąki pszennej

80ml mleka 3,5%

1 duże jajko

1 łyżeczka startego korzenia imbiru

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Do obtoczenia:

200g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka słodkiej papryki

2 łyżeczki ostrej papryki

3/4 łyżki soli

3/4 łyżki suszonych jalapeno (może być chili w proszku)

3/4 łyżki mielonego czosnku

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczki tymianku

1/4 łyżeczki oregano

Do smażenia:

1 litr oleju rzepakowego

Po pierwsze: przyprawy

stripsy w ostrej panierce

Do dużej miski wsypujemy wszystkie przyprawy potrzebne do stripsów i dodajemy pokrojone filety kurczaka. Nacieramy mięso przyprawami, zawijamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po drugie: panierka

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – w misce mieszamy mąkę, mleko, jajko, przyprawy i miksujemy blenderem. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy je dokładnie w cieście, po czym przekładamy do pojemnika z z panierką. Potrząsamy pojemnikiem, żeby stripsy w całości pokryły się mąką z przyprawami.

Po trzecie: patelnia

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy ok. 1 litr oleju rzepakowego. Kiedy temperatura będzie odpowiednio wysoka, wrzucamy stripsy i smażymy je na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas przekładając je drewnianą łopatką na drugą stronę. Temperatura i poziom ognia jest tu kluczowa, ponieważ zbyt duży ogień spowoduje przypalenie się panierki i wysuszenie mięsa, natomiast na zbyt małym panierka straci chrupkość, a mięso może się nie dosmażyć.

Po czwarte… brzuszekstripsy w ostrej panierce

Nasze stripsy w ostrej panierce odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz i zajadamy rękami. Mogą być one z powodzeniem głównym bohaterem Waszych potraw, które dopełnicie pysznymi sosami i domowymi frytkami, albo można ich użyć jako tzw. „jednych z wielu” w takich posiłkach jak quesadilla czy alternatywne hot-dogi.  Jak już wcześniej wspomnieliśmy – piękno tkwi w prostocie. I w tej zajebiście chrupiącej panierce.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Stripsy w ostrych przyprawach
  • Ok. 500g filetu z piersi kurczaka podzielone na 5-6 stripsów
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Ciasto naleśnikowe
  • 100 g mąki pszennej
  • 110 ml mleka 3,5
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Do obtoczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3/4 łyżki soli
  • 3/4 łyżki suszonych jalapeno lub mielonego chili
  • 3/4 łyżki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki oregano
Do smażenia
  • 1 litr oleju rzepakowego
Wskazówki
Przyprawianie kurczaka
  1. Wsyp do miski wszystkie przyprawy potrzebne do stripsów i dodaj pokrojone filety.
  2. Natrzyj mięso przyprawami, zawiń miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Panierowanie
  1. Przygotuj ciasto naleśnikowe - wymieszaj w misce mąkę, mleko, jajko oraz przyprawy, i miksuj blenderem.
  2. Wyjmij mięso z lodówki i obtocz je dokładnie w cieście.
  3. Przełóż stripsy do pojemnika z panierką.

  4. Potrząsaj pojemnikiem, aż stripsy w całości się pokryją panierką.
Smażenie
  1. Rozgrzej porządnie 1 litr oleju rzepakowego (w woku lub w garnku).
  2. Dodaj stripsy i smaż je na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas przewracając je drewnianą łopatką na drugą stronę.
  3. Wyjmij kawałki kurczaka z naczynia i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Zobacz również inne artykuły