To jest ostateczny nokaut stonerski w pierwszej rundzie poprzedzony gradobiciem smaków i obfitości. Strips hot dogi a’la KFC powstały z prostej potrzeby zasmakowania tego rodzaju street foodu bez parówki. Bo parówki są fuj.
W tym posiłku wszystko jest robione od zera, wliczając w to kosmiczny sos, który stanowi kolendrowy majonez, sprószony smażoną cebulką. Podstawą naszych hot dogów będą domowe, puszyste bułeczki hot-dogowe wypiekane w piekarniku w 180 topniech i filety z piersi kurczaka, zapanierowane w sposób będący odzwierciedleniem chrupiącej panierki w KFC na ostro.
Nasze filety ściągnęliśmy prosto od rzeźnika z bazaru, a działkowe owoce przywieźliśmy z dolnego Mazowsza – to właśnie one stanowią trzeci stopień chrupkości w hot dogach, a ich świeża soczystość doskonale przeplata się z kremowo-ziołowym majonezem.
Zatraćmy się w tym tańcu gastrycznej rozkoszy.
Składniki:
Szybkie bułki hot dogowe (8 sztuk)
500g mąki pszennej typ 00
125ml mleka 3,5%
70ml wody
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżeczki suszoych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
Olej do wysmarowania miski
1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
Stripsy z kurczaka:
0,5 piersi z kurczaka podzielonej na 4 stripsy
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki soli
Ciasto naleśnikowe:
175g mąki pszennej typ 00
80ml mleka 3,5%
1 jajko
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżego imbiru, startego
1 łyżka słodkiej papryki
Panierka a’la KFC:
200g mąki pszennej typ 00
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Do smażenia stripsów:
1 litr oleju rzepakowego
Domowy majonez:
1 jajko
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 garść posiekanej świeżej kolendry
0,5 łyżeczki cukru
200ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
Dodatki:
3 łyżki smażonej cebuli
2 małe pomidory
1 ogórek gruntowy
Przystanek: piekarnia
Na samym początku zajmiemy się wyrabianiem ciasta na nasze bułeczki hot dogowe. Najpierw w rondelku podgrzewamy masło z wodą i mlekiem, dopóki masło się nie roztopi. Dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy garnuszek z ognia i studzimy ok. 10 minut.
W tym czasie bierzemy dużą miskę, do której wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Wbijamy roztrzepane jajko i dodajemy maślano-mleczną mieszankę, po czym zagniatamy masę i przenosimy ją na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut, aż masa będzie gładka i jednolita. Formujemy z nią kulę, którą przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Musimy też zadbać o to, żeby ciasto na bułki było wysmarowane na powierzchni. Zawijamy miskę w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość i nabierze puszystości w środku
Kulę z ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ponownie, tym razem ok. 2 minut, a następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt o grubości 3cm. Ciasto dzielimy na 8 części – z każdej formujemy podłużną bułeczkę, którą spłaszczamy i rozciągamy ponownie.
Pora rozgrzać piekarnik. Nastawiamy opcję pieczenia z termoobiegiem i pożądaną temperaturę na 180 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje, roztrzepujemy jajko w miseczce i smarujemy nim bułki z wierzchu.
Bułki hot dogowe pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane na górze i miękkie w środku. Następnie przenosimy je do głębokiego talerza i odstawiamy do wystudzenia.
Dobra, Operacja: Piekarnia zakończona powodzeniem. Pora na…
…Rzeźnika w zielarni
Do dużej miski wsypujemy wszystkie przyprawy potrzebne do stripsów i dodajemy pokrojone filety kurczaka. Nacieramy mięso przyprawami, zawijamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Skoro mięso już się marynuje, a bułki stygną, można śmiało przejść do przyrządzenia majonezu w… 6 sekund!
Masz wolne 6 sekund? Zrób majonez
Bierzemy wysoki pojemnik do blendera wraz z samym mikserem. Do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy musztardę, przyprawy, sok z cytryny, ocet, a na samym końcu dolewamy olej. Miksujemy wszystko blenderem, wykonując urządzeniem ruchy raz w górę, raz w dół. Po 6 sekundach majonez będzie gotowy. Można go z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.
Miłość równie głęboka, co tłuszcz na którym smażę…
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – w misce mieszamy mąkę, mleko, jajko, przyprawy i miksujemy blenderem. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy je dokładnie w cieście, po czym przekładamy do pojemnika z mąką pszenną wymieszaną z ziemniaczaną. Potrząsamy pojemnikiem, żeby stripsy w całości pokryły się panierką.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy ok. 1 litr oleju rzepakowego. Kiedy temperatura będzie odpowiednio wysoka, wrzucamy stripsy i smażymy je na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas przekładając je drewnianą łopatką na drugą stronę. Temperatura i poziom ognia jest tu kluczowa, ponieważ zbyt duży ogień spowoduje przypalenie się panierki i wysuszenie mięsa, natomiast na zbyt małym panierka straci chrupkość, a mięso może się nie dosmażyć.
Stripsy przekładamy do głębokiego talerza i osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bułki przekrawamy w pół i wsadzamy do każdej po 1 filecie. Po bokach bułek umieszczamy ogórka wraz z pomidorem, a górę hot doga wieńczymy domowym majonezem z kolendrą, posypanym prażoną cebulą.
Strips hot dogi a’la KFC z domowym majonezem i prażoną cebulą stanowią ostateczne pokonanie dylematów gastrycznych podczas piątkowego napadu Pacmana. Są piękne i z jednej strony szkoda je jeść. A z drugiej strony są właśnie tak zjawiskowe, że pragniesz zatopić w nich zęby i poczuć chupiące, soczyste filety otoczone letnimi warzywami z sosem własnej roboty.
To nie tylko wybitnie smakuje, ale leczy też duszę.
- Szybkie bułki hot dogowe 8 sztuk
- 500 g mąki pszennej typ 00
- 125 ml mleka 3 5%
- 70 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki suszoych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- Olej do wysmarowania miski
- 1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
- 0,5 piersi z kurczaka podzielonej na 4 stripsy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 175 g mąki pszennej typ 00
- 80 ml mleka 3 5%
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżego imbiru startego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 200 g mąki pszennej typ 00
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 garść posiekanej świeżej kolendry
- 0,5 łyżeczki cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki smażonej cebuli
- 2 małe pomidory
- 1 ogórek gruntowy
-
W rondelku zagrzej masło, mleko i wodę, aż masło się roztopi.
-
Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
-
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
-
Dodaj roztrzepane jajko i mieszankę mleczno-maślaną.
-
Wymieszaj składniki łyżką i ugnieć je rękami.
-
Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
-
Uformuj z ciasta kulę i przenieś ją do wysmarowanej olejem miski.
-
Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto z miski, wyrabiaj kolejne 3 minuty i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości 3cm.
-
Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej z nich podłużną bułeczkę, którą delikatnie spłaszcz i rozciągnij ponownie.
-
Ułóż bułki na macie do pieczenia.
-
Posmaruj je roztrzepanym jajkiem na wierzchu.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Piecz 20 minut.
-
Wsyp do miski wszystkie przyprawy do stripsów i dodaj filety z kurczaka.
-
Natrzyj dokładnie mięso przyprawami.
-
Zawiń miskę w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
-
Do wysokiego pojemnika na blender wbij jajko, dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, musztardę, ocet i olej. Blenduj 6 sekund wykonując urządzeniem ruchy w górę i w dół.
-
Wsyp do miski mąkę, mleko, jajko i przyprawy.
-
Zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję.
-
Wyjmij kurczaka z lodówki.
-
Dodaj filety do ciasta naleśnikowego i każdy z nich dokładnie w nim obtocz.
-
Przenieś stripsy do pudełka wymieszaną mąką pszenną i ziemniaczaną.
-
Potrząsaj pudełkiem aż filety się w całości pokryją mąkami.
-
Rozgrzej w głębokiej patelni 700ml oleju rzepakowego.
-
Dodaj stripsy i smaż je na średnim ogniu ok. 15 minut.
-
Przenieś kurczaka na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
-
Przekrój bułki na pół.
-
Włóż w środek po 1 stripsie w każdej bułce.
-
Po bokach dodaj plastry pomidora i ogórka.
-
Nałóż na górę majonez i posyp prażoną cebulą.